JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Weinhändler, die


(Még senki nem értékelte)

Információk

Szerzô Hely, Claudia
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 3-5 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika aukció, licitálás (senki többet? harmadszor!)
fajtagyűjtős (egyfélét vagy akár többet)
Kategória kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Mayfair Games,Amigo
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Ehhez a játékhoz még nincs játékszabály:(!

Leírás

Ez a játék egy egyszerű kirakós. Na, azért nem olyan egyszerű, de túlzottan nem is bonyolult. Borászokat vagy inkább borkedvelőket testesítünk meg és a célunk hogy minél több pontot gyűjtsünk a saját kis gyűjteményünkbe letett palackokkal.

A gyűjtemény egy speciális alakban - piramisként - helyezkedik el minden játékos előtt az asztalon. A játék tulajdonképpen egy pakli kártyából áll, amelyben minden különböző borfajtából 9 lap található. Ez a kilenc lap sem egyforma azonban, minden egyes borfajtából van három különböző palackozású kiszerelés (egy, kettő illetve három csillagos), amelyekből 3-3 van. A pakliban minden borfajtának és azon belül minden kiszerelésnek más és más értéke van, azaz a pakliban minden értékű lapból 3 szerepel.

A játékosok miután megkeverték a kártyát, kapnak 5-5 lapot, majd az asztal közepére felcsapásra kerül a pakliból négy palack. Ezekre kezdenek licitálni a játékosok. A licitálás folyamatában egymást követik a játékosok és egy játékos csak addig maradhat játékban amíg nem passzol, ezután a további licitálásban már nem vehet részt, de addig kijátszott lapjai sem kerülnek vissza a kezébe. Licitálni a kézből kijátszott palackokkal lehet- minden körben csak egy palackot játszhat ki a játékos -, és csak arra kell figyelni, hogy az asztalon egy időben nem szerepelhet két azonos értékű licit.

A licitet természetesen a legnagyobb összeget kijátszó játékos nyeri, és ő kapja meg az asztal közepére felcsapott 4 palack bort. Azonban, hogy a többi játékos se maradjon nyereség nélkül, mindenki megkapja a licitálásban eggyel felette végző játékos kijátszott lapjait, azaz aki a második lett a licitálásban, az megkapja a győztes kijátszott lapjait, a harmadik játékos a második lapjait és így tovább. A licitálásban utolsó játékos lapjai bekerülnek középre, kiegészülnek a pakliból annyi lappal, hogy középen ismét 4 lap legyen majd a következő körben már erre a négy lapra indul a licit.
A licitálást mindig az a játékos kezdi, aki az előző körben nyert.

Miután mindenki megkapta a lapjait, építheti a gyűjteményét. A játékosok kezében maximum 7 lap lehet, ha ennél többet birtokol, kötelező letennie palackot, ha kevesebb akkor viszont nem. A palackpiramis építésének alapszabálya maga a piramis-forma: az alsó sorba 5, föléje eltolással 4, stb. lap kerülhet. Amennyiben betelik az egyik piramis a játékos újat kezdhet. Másik fontos szabály: nem lehet úgy palackot behelyezni a piramisba, hogy az ne álljon fixen, azaz ne legyen alatta két másik palack.

A játékos minden egyes lerakott lapért annyi pontot kap, ahány csillagos az adott bor. De hogy egy kis izgalom is legyen a játékban, amennyiben egy játékos össze tud tenni a gyűjteményébe átlósan, vagy háromszög formában egy adott borfajta három különböző vagy három azonos kiszerelésű palackját, akkor plusz pontokat kap.

A játék addig zajlik, amíg van annyi palack a pakliban, hogy az asztal közepére négy lap jusson és lehessen licitálni. A játékot az nyeri, akinek a legtöbb pontja van a játék végén. Az eredeti szabályban a különböző pluszpontok eléggé kevesek ahhoz, hogy érdemes legyen azért küzdeni, hogy meglegyen az adott fajtából a három különböző, illetve a három azonos kiszerelésű palack. Ezért mi egy kicsit módosítva játsszuk, a pluszpontokat jelentősen megnöveltük és így már a játékosoknak érdekük fűződik ahhoz, hogy figyeljenek az azonos borfajtákra a licit és a játék folyamán.

hakansukur