JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Kuhhandel


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.2
(4)
5.0
(3)
10
(3)
4.0
(3)
8.0
(3)
4.3
(3)

Információk

Szerzô Koltze, Rüdiger
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 3-5 fô
Alsó korhatár 8
Mechanika aukció, licitálás (senki többet? harmadszor!)
egyidejű játékos akciók (ez az igazi móka!)
Kategória humoros (a poén a lényeg)
blöffölős (verd át a többieket!)
állatos (a játékban állatok a főszereplők)
kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Ravensburger
Egyéb nevek You are bluffing

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Kuhhandel játékszabály 2007-07-08 BiduLetöltés

Leírás

A Kuhhandel németül tehénvásárt jelent. A játék angol neve azt, hogy "Te blöffölsz!". Valahogy a kettőből lehet összerakni a játék gerincét. Aukciókon különböző háztáji állatokra tehetünk szert, továbbá ügyes blöfföléssel elszedhetjük a többiek már megszerzett, de számunkra is értékesnek ígérkező állatait. A dobozt kibontva azt gondolhatod, ez egy újabb egyszerű gyerekjáték, aranyos rajzokkal? de nagyot tévedsz! Inkább felnőtteknek való, igazi kibabrálós móka következik!

A dobozban..

kétfajta paklit találsz, 10 féle állatkártyát, a csoffadt 10 pontos csirkétől az ezret érő, répát majszoló paripáig (minden jószágból négyet) és különböző értékű pénzkártyákat. Pénzkártyákat?! Ki látott már ilyet? Ráadásul mindnek egyforma a hátulja! Fontos szerepük lesz a játékban, még a nullásoknak is, hiszen hátulról ugyanúgy néz ki, mint egy ötszázas..

A játék célja..

hogy minél több pontod legyen a végén, micsoda meglepetés! Ehhez össze kell gyűjtened minél több fajtából négyet-négyet. Mivel 10 különböző állat van, és a játék négyen-öten élvezetes, ezért ha három fajtád van, és viszonylag értékesek, már dörzsölheted is a tenyered.. ugyanis a végén összeadott pontokat annyival szorozhatod, ahány fajta állatod van!

No, kezdjük az elejéről!

Mindenki megkapja a pénzét, 1 ötvenest, 4 tizest és 2 nullást, és már kezdődhet is a licitálás! Az állatpakliból felfordít egyet a soron levő játékos, ő lesz az aukcióvezető, tehát nem licitál, csak a többiek kiabálnak. De nagyon is részese a körnek, hiszen amikor már teljesen felsrófolta az éppen aktuális jószág árát, és lecsapott a kalapáccsal, dönthet úgy, hogy inkább megveszi az állatot, és ő fizet a legnagyobb összeget ajánlónak.

A következő csavar, hogy nincs pénzváltás vagy visszajáró ebben a játékban! Ha csak nagyobb pénzed van, mint amennyit ígértél, akkor így jártál. Persze ha az aukcióvezető nem szimpatizál az épp elkelt állattal, akkor egyszerűen csak begyűjti az érte járó összeget.

Így megy a kör egészen addig, míg két játékos előtt ugyanolyan jószág nem lesz. Mert ekkor már lehetőség van?

az alkura is!!!

Persze ez sem a szokásos módon megy. A megkívánt állatra szánt pénzt leteszed a tulajdonosa elé, akinek erre gyöngyözni kezd a homloka? hiszen nem nézheti meg az összeget, hanem döntenie kell:

-> vagy elfogadja a pénzt (ami lehet akár nulla is, ugye) és lemond a jószágról;

-> vagy felveszi a kesztyűt és ő is letesz valamit az asztalra (persze ugyanúgy titkosan), lehetőleg éppen csak fölé ígérve az előző ajánlatnak.

Ha jól meg akarod keverni szegényt, mondhatsz a lerakott kártya/kártyák mellé összeget is, hátha eljátszik a gondolattal, hogy most az egyszer igazat mondasz :) A nagyobb összeget lerakó játékos lesz mindkét állat boldog tulajdonosa. És az igazi gyönyörűség itt van: egy jó helyzetértékeléssel potom pénzért elszedni más értékes állatát, vagy nullásokkal, kis lapokkal becsapva kifosztani a pénzéből.

Nos, igen. A pénzhelyzet folyamatosan változik a játék során. Nemcsak az aukció és az alku alatt keveredik meg követhetetlenül, de a pénzes csacsik felbukkanása is egyre többet hoz a konyhára.

A játék végéhez közeledve gyakran előfordul, hogy az egyik játékos a többieknél előbb ér az alkudozások végére.. ilyenkor elkövetheti azt a hibát, főleg, ha már az is látszik, hogy nem nyerhet, hogy az utolsó alkunál bedobja az összes pénzét, hatalmas előnyhöz juttatva így utolsó alkupartnerét. Ilyenkor bosszankodik igazán az ember, hiába kombinálta végig a játékot, egy újgazdag elszedheti a legjobb állatait..

Hogy melyek az értékesebb jószágok, az is változik. Persze az ezres ló éri a legtöbbet - egymagában. De ne feledd, hogy pontszámoláskor bejön a fajtaszorzó, így egy hangoskodó libával és egy csacsival közösen máris lefőzted 80 ponttal! Számológép azért nem szükséges, 3-4-nél többel ritkán kell megszorozni bárki összegyűjtött pontjait :)

A Kuhhandelt a közepes nehézségű játékok közé sorolnám. Komoly döntéseket kell hozni az alkuk során, és az aukciókon sem könnyű aratni a kevés kis pénzzel, ami általában rendelkezésre áll. Kellemes feszültségben telik a játék, a szereplők majd? megpukkadnak az alkuk után, hogy fölényes mosollyal elújságolják a többieknek, milyen ügyesen csinálták, vagy azt, hogy éppen milyen arcátlanul vágták őket át? de butaság lenne akár még homályos képet is adni pillanatnyi pénzügyi helyzetükről. Kártyajátéknak szokatlan, de messze kitűnik a hozzá hasonlatos kinézetű játékok közül. Gyorsan elröppenő óráig tart a játék, ha szabályt is kell magyarázni, arra 10 percet számolj, feltéve, ha figyelnek rád? de ha a játszótársaid szeretik a licitálós, blöffölős játékokat, ezzel biztos aratni fogsz!

szoffi

Vélemények a játékról

Sempi (2010-02-13)
94104105
Mi házilag csináltuk meg, miután találkoztunk vele, és bármikor előkerül, jól elvagyunk vele. Folyamatos röhögés és kitolás a másikon... jó játék:D
csibu (2009-09-02)
9610364
Nagyon jó kis játék, csodálkozom, hogy sokan nem ismerik. 8 éves kortól lehet játszani, házilag is könnyen elkészíthető és stratégia is találtatik benne. Tulajdonképpen nem is tudok negatívumot mondani a játékról, ami egyszerűen remek!
szoffi (2009-06-24)
8510584
hakansukur (2009-05-28)
7