JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Elefant im Porzellanladen, Der


(Még senki nem értékelte)

Információk

Szerzô Schacht, Michael
Játékidô 30 perc
Játékosok száma 3-5 fô
Alsó korhatár 8
Mechanika kártyahuzigálás ()
Kategória kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Amigo
Egyéb nevek Bull in a China Shop,Elefánt a porcelánboltban

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Der Elefant im Porcellanladen 2009-11-27 PlenniLetöltés

Leírás


Elefánt a porcelánboltban egy újabb kártyajáték. A játékban porcelángyűjtők vagyunk, akiknek célja minél több porcelán összegyűjtése.

Nos, ez nem olyan egyszerű azonban, mert a gyűjteményeinkben elefántok cirkálnak,akik igen könnyen rommá törhetik az addig gondosan rendezgetett gyűjteményt.


A játékban két pakli szerepel. Az egyikben porcelánkártyák vannak, amelyek között három különböző fajta (kék, piros, zöld) szerepel és minden fajtáből különböző értékűek vannak. A másik pakliban viszont elefántok sorakoznak, amelyek rombolásra készek.

A játék elején az asztal közepére felcsapásra kerül 5 porcelánkártya és 5 elefántkártya. Minden játékos kap egy pénzt szimbolizáló kártyát, amiért vásárolhat. A játékosok felváltva követik egymást, egy körben vagy vesznek egy porcelánkártyát, azaz a pénzkártyájukat kijátsszák és elvesznek a felcsapott 5 porcelán közül egyet, tekintet nélkül annak értékére, vagy elvesznek egy elefántkártyát.


Egyből felvetődhet a kérdés: vajh mi a francnak venne fel bárki is elefántot, hogy a saját gyűjteményét rombolja?


Nos ez azért van, mert a játékos csak úgy tud pénzhez jutni, ha felvesz egy elefántot. Szóval mindenképpen kell rombolnod, hogy építeni tudj:)


Egy játékos kezében nem lehet több, mint két pénzkártya, ha kettő van a kezében kötelező porcelánt vennie. Ha pedig nincs pénze; nos kénytelen elefántot választania.


Hogy is rombol ez az elefánt? Minden egyes elefántkártyán szerepel, hogy mit is zúz porrá. Pl egy kis zöld és egy kis piros elefántot ábrázoló kártya a játékos egy zöld illetve egy piros porcelánját töri össze, azaz a játékosnak ilyen lapokat kell kivenniea gyűjteményéből. A játékos bármelyik elefántkártyát választhatja, akár olyat is, amely a játékosgyűjteményében nem tesz kárt, nem rombol semmit, hiszen a játékosnak nincs olyan színű porcelánja. De a játékos ebben az esetben is megkapja azonban a pénzkártyát!Miután elfogyott az asztalról az 5 porcelán vagy 5 elefántkártya, újabbak kerülnek felcsapásra. A játékban4 értékelés van, ekkor lehet pontokat szerezni. Minden 10. elfogyott porcelánkártya után a játékosokösszeszámolják porcelánjaik értékét.


A játék végére minden játékosnak négy különböző összeget kell összegyűjtenie:-egy adott fajta porcelánból az összes értékű, (a porcelánfajtát a játékos választja ki)-minden fajta porcelánból a legkevesebb értékű, -minden fajta porcelánból a legmagasabb értékű, -illetve minden porcelán értéke. Szóval ha van a játékosnak két piros ( 4-es és 8-as értékű ) porcelánja, illetve egy zöld 7-ese, akkor fenti értelemben az elsőre 12 ( a két piros összege, választhatná a zöldet is, de akkor csak hét vagy a kéket,de akkor 0 pontot kapna),a másodikra 11 (piros 4 és zöld 7), a harmadikra 15 (piros 8 és zöld 7), a negyedikre 19 (a két piros és a zöld összege) pontot kapna. Azonban ezek közül csak egyiket választhatja egy értékeléskor, és amit már választott az nem számolhatja újra; tehát mire véget ér a játék minden egyes értékeléstípusnál szerepelni fog egy összeg, ami megadja a játékos végső pontszámát (valahogy úgy megy ez, mint a yatzee-ban azaz kockapókerben).


A játékot az nyeri, akinek a legtöbb pontja van.

hakansukur

Vélemények a játékról

menyus
Egyszer játszottam vele, és bár nem lesz kedvenc játék, nekem azért tetszett. Érdekes kártyajátéknek tartom, ami egyébként nagyon hasonlít néhány klasszikus kártyajétékhoz, melyek során a játékosoknak különböző játékokat kell lejátszani. Ezek közül hazánkban legismertebb bizonyára a lórum, de meg lehet említeni a Kinget, és a Barbue-t is, e két játék a lórumnál bonyolultabb, és izgalmasabb. Érdemes kiprbóbálni őket.