JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Ticket to Ride


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.5
(15)
5.0
(13)
3.5
(13)
4.2
(13)
7.9
(13)
4.0
(10)

Információk

Szerzô Moon, Alan R.
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 2-5 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
útvonal/hálózat építés ()
kártyahuzigálás ()
Kategória vonatos (gőzös, villany vagy bármi)
utazós (a világot látni kell!)
szállítmányozós (ezt és ezt vidd el ezzel innen oda)
Kiadó Days of Wonder
Egyéb nevek Zug um Zug

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Zug um Zug játékszabály 2006-10-13 BiduLetöltés

Leírás

A Ticket to Ride egy Amerikát átszelő vasúti kaland. A játékosok megpróbálják Amerika városait összekötni úgy, hogy a térképen lefoglalják a különböző vasútvonalakat.

Nem tehetek róla, de azt gondolom, hogy a Ticket to Ride úgy készült, hogy Alan Moon tanulmányozta és mérlegelte a Union Pacific térképét és alkotóelemeit. A térkép az előre nyomtatott útvonalakkal, a műanyag vonatok, a különböző színű kártyák - a játék külsejét tekintve feltűnően hasonló.

Játék tekintetében azonban egyáltalán nincs hasonlóság. A Union Pacificben minden a kártyákról szól, a táblán való játék, mintha nem is oda tartozna... Ezzel ellentétben a Ticket to Ride-ban a táblán történő események az igazán fontosak.

A játéktábla az USA és Kanada térképén jelöli a különböző városok közötti útvonalakat. Mindegyik útnak van egy színe (valamelyik a 9 lehetséges közül) és 1-6 szerelvény hosszú. A játékosok megszerezhetik ezeket az útvonalakat úgy, hogy kijátszanak megfelelő mennyiségű és színű kártyákat. Például 4 db kék kártya kijátszásával egy játékos igényt tarthat egy 4 vagonból álló kék színű útvonalra. Ezekért pontokat lehet gyűjteni; minél hosszabb az út, annál többet: 1 ponttól (1 vonatért) egészen 16 pontig (6 vonatból álló útért). A kártyákat vagy választjuk a felfordítottak közül, vagy véletlenszerűen húzzuk a talonból.

Bonyolítja a dolgokat az a tény, hogy minden játékosnak vannak "jegyei", amiket a játék végéig megpróbálnak teljesíteni. Ezeken a kártyákon két város neve és egy pontérték szerepel. Ha úgy építed a vasútvonalaidat, hogy összefüggő útvonal legyen a két adott város között, megkapod érte a jelzett pontot. Ugyanakkor, ha nem sikerül megépítened az utat, a jelzett pontokat le kell vonni! A játék addig tart, míg az egyik játékos fel nem használja mind a 45 vonatát (többé-kevésbé), amikor is értékelni kell a jegyeket és kiszámolni a pontokat. Végül még 10 bónuszpontot kap az a játékos, akié a leghosszabb összefüggő út.

A játék nagyon gyorsan halad, ami növeli az élvezeti értékét. Egy körben vagy húzol két kártyát vagy lefoglalhatsz egy útvonalat, esetleg választhatsz új jegye(ke)t a már meglévők mellé. Igazából nincs miért sokáig latolgatni a lépéseket, tehát a várakozási idő minimális. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell sok mindenen gondolkozni.

A jegyek nélkül a játék meglehetősen egyszerű lenne - csak kártyákat kellene húzogatni úgy, hogy minél hosszabb utakat tudjunk megszerezni. A jegyek bevonása teljesen megváltoztatja a dolgokat, mivel mérlegelned kell, hogy a hosszabb (sokkal értékesebb) út megépítését választod, vagy olyan útvonalat keresel, amivel végrehajtható a városok összekapcsolása.

A jegyek bónusz vagy büntető pontjai miatt mindenképp arra érdemes odafigyelni, hogy teljesítsd őket, ha jól akarsz végezni. (Eddig minden játékban, amit játszottam, a győztes minden útvonalát teljesítette.) Az igazán ügyes fogás az, ha kiépíted a megfelelő útvonalat úgy, hogy a hosszabb utakat használod. Még mindig határozottan a családi játék kategóriánál járunk, de a legjobb lépések azért nem mindig maguktól értetődőek.

Ott van még a másik játékosok akadályozásának problémája is, de úgy vettem észre, hogy ez a játéknak eléggé minimális szempontja. Próbálod ugyan akadályozni az ellenfeleidet ahol csak lehet, de nem töröd össze magad miatta. Először is azért, mert gyakran fogalmad sincs merre tart az illető, másodszor pedig jobb, ha a saját célod felé törekszel. Persze a legjobb az, ha úgy akadályozol valakit, hogy közben magadnak előnyt szerzel. Mindenesetre a játékban ritkán fordul elő, hogy teljesen "elvágsz" egy ellenfelet, sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen arra kényszeríted, hogy körülményesebb, kevésbé jövedelmező útvonalat építsen. Emiatt a játék a határozottan "nem-komisz" kategóriába tartozik, ami növelheti vonzerejét az átlagos játékosok körében is.

Esetleg lehet ezt úgy félreértelmezni, hogy a Ticket to Ride nem interaktív játék, de nem gondolom, hogy erről lenne szó, mivel az interaktivitás ennél jóval bonyolultabb. Mivel minden útra csak egyetlen játékos tarthat igényt, az útvonalaknál ki kell választanod a számodra legfontosabbakat és biztosítani, hogy te birtokold őket. Ha gondosan figyeled, hogy a többiek milyen kártyákat húznak, elég jól lehet következtetni, merre tartanak. Az is igaz, hogy a többiek játékstílusa a te akcióidra is hatással lehet. Ha ők előnyösebbnek látják a rövidebb utakat használni (feltehetően a céljuk érdekében), akkor neked megmaradhatnak a 6 vonatos, hosszúak. A legnehezebb döntés, amivel a játék során szembesülsz, az extra jegyek húzása. Ez úgy történik, hogy húzol hármat és minimum egyet meg kell tartanod. Ezek sok pontot jelenthetnek (5-től 23-ig), de természetesen ugyanakkora kockázatot is. A döntés igazi trükkje, hogy mikor húzod fel a lapokat. Ha az elején húzol, eredményesebben tudod tervezni az útvonalakat, amiket annak kockáztatásával kell építened, hogy a többi játékos keresztül húzhatja a számításaidat. Ha a játék közepe felé húzod fel a jegyeket, az azt jelenti, hogy csak azokat tudod kiválasztani, amiket könnyű lesz megépíteni, de a különböző utakért folyó verseny addigra sokkal intenzívebb lesz. A játék végén húzni elég rossz döntésnek tűnik, hacsak nem vagy mindenre elszánt.

Az szinte magától értetődő, hogy a Days of Wonders a megszokott nagyszerű munkát végezte a Ticket to Ride kivitelezésével. Néhányan reklamálták, hogy a városok elhelyezése nem teljesen pontos, de ez érthető is, mivel mindegyiknek meghatározott távolságra kell lennie a többitől, hogy a megfelelő számú vagont el lehessen helyezni. Sokkal komolyabb probléma, hogy a kártyáknak fekete szegélye van és azon jól látszik a jelölés, karcolás. Ez persze nem túl nagy dolog, mivel egy cinkelt kártya nem okozna túl nagy problémát ebben a játékban, de legalább találtunk valami rosszat is a játékban, ami egyébként elég nehéz...

Minden nagyon jól átgondoltnak és működőképesnek tűnik. Például az, hogy a jegyeket a játék végéig titokban kell tartani, megelőzi azt is, hogy a játékosok előre számolgassák a pontokat, ami jelentősen lelassítaná a játékot. Az öt választható kártyák ki kell cserélni, ha három joker van benne, ez pedig állandó frissítést jelent, nem "fagynak be" a lapok. Az egyetlen gondom, hogy nem jelentéktelen a szerencse szerepe kártyák húzásakor - vannak kombinációk, amik jobban működnek, mint a többi. Sokat kell játszani ahhoz, hogy lássuk, mennyire befolyásolja a szerencse a végkifejletet, de egyelőre biztonsággal állítom, hogy a Ticket to Ride nagyszerű játék és melegen ajánlom mindenkinek.

Sir Muki

Vélemények a játékról

pegazus (2011-08-27)
78338
hakansukur (2009-12-10)
86469
Nekem tetszik a játék, a vonatos kártyák és a tábla is nagyon szép, igényes,a kûlcsíny remek. A mûanyag vonatok már nem jönnek be annyira, de hát mégsem lehet az összes kis kocsi fából. A játék szabályai egyszerûek, könnyen tanulhatóak, nem összetett játék, az élmény mégis nagyon jó. Valószínûleg emiatt lett olyan közkedvelt. Aránylag pörgôs, nincs sok gondolkodás.

A stratégia szerintem olyan szempontból fontos, hogy melyik vonalak felhasználásával kössük össze a két célállomást, hiszen a játék végén a leghosszabb vonal tulajdonosa pontot kap és ez igencsak befolyásolhatja a játék kimenetelét. Szerencse is szerepet kap, hiszen egyáltalán nem mindegy milyen lapok közül választhatunk.

Ez is tipikusan abba a társasjáték kategóriába sorolható, amely mellé bárkit le lehet ültetni.Tény, hogy még sohasem nyertem benne
Malacfarkas (2009-11-17)
563364
szedizita (2009-11-09)
8546104
Nagyon megfogott ez a játék.Ticket to Ride Europe-t játszodtuk, érdekes és izgalmas játéknak bizonyult.
Muszasi (2009-10-26)
853484
mate11 (2009-10-08)
744475
Nem rossz játék, de számomra nem "Spiel des Jahres" (ezen persze minden évben lehet vitatkozni).
Mindenesetre kell benne számolgatni, stratégiázni, a szerencse szerepe ugyan nem minimális, ettől nem unalmas a játék.
Lehet tanulgatni az észak amerikai városok neveit. Nekem mindig beugranak az NHL-es és NBA-s csapatnevek, ezért ha unatkoznék játék alatt, akkor azon agyalok :)
Kár, hogy a vonatok olyan bakelitszerűek, és a HÉV-re hasonlítanak.
dr.agy (2009-09-26)
1043394
Shan (2009-09-08)
743572
mirr-murr (2009-07-28)
743484
Vilou (2009-07-17)
85438
A játékkal még csak egyszer volt alkalmam játszani egy társasjáték versenyen, és azt kell mondjam nagyon megfogott, azóta is próbláom beszerezni, csak hát nem aranybányában lakom :)

Tetszik a játék menete, a megvalósítás, a grafika is, már ha lehet ilyet mondani. Az is tetszik benne, hogy nem túl bonyolult, mint némely játék!
Fenyő (2009-07-14)
844484
Az ideális családi JÁTÉK, ráadásul csupa nagy betűvel! Egyszerű, könnyű, gondolkodós. Minden változatnak megvannak az előnyei. Hátrány valóban az, hogy nem tudhatjuk a másiknál mi van és az mennyit érhet ezért a végén jön a fekete leves. Menetjegy kártyák húzásakor mindig újabb utak nyílnak meg a szemünk előtt, ezért nem kell elkenődni ha a legrövidebbet nem tudjuk mindig megépíteni! A "kerülőutak" sokkal többet érhetnek a végén.
kimre (2009-07-10)
555665
Csak egyet játszottam vele, de nekem nem jött be (attól függetlenül, hogy nyertem).
De ennek ellenére tudom ajánlani, mert végiggondolva nem rossz játék, csak hát engem nem fogott meg.
szoffi (2009-06-24)
853394
Plenni
8
Nagyon kellemes volt az első party után a benyomásom. Szépen kidolgozott, valóban egyszerű, de nagy játékélményt nyújtó vonatos játék. Nagy előnye, hogy pörgős és gyors.
A számolásról az ember időnként elfeledkezik a sok pontszerzés miatt, így érdemes a végén kiszámolni a pontokat, viszont így nehéz követni az állást.
Nekem nagyon tetszik. A Razziához hasonló abból a szempontból, hogy könnyed, humoros és egyszerű. Viszont mindenki számára nagy élmény a játék, akár már az első party-ban.
Bidu
8
Egyszerű és nagyon élvezetes játék. Alan R. Moon a díjnyertes Elfenlandjából csinált egy díjnyertes vonatos játékot. Szerintem ideális családi játék. Könnyű, gyors és izgalmas is.