JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Cartagena


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.1
(18)
4.2
(12)
4.0
(11)
2.8
(12)
5.6
(12)
3.0
(12)

Információk

Szerzô Colovini, Leo
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 2-5 fô
Alsó korhatár 8
Mechanika kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
elemekből álló játéktér (legnépszerűbbek a hatszögek)
kártyahuzigálás ()
Kategória versenyzős (mindent megteszek hogy én legyek az első-ő!)
labirintusos (bolyongós)
kalózos (mindenki a fedélzetre!)
Kiadó Rio Grande Games,Piatnik,Winning Moves,Tilsit
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Cartagena játékszabály 2006-09-24 BiduLetöltés

Leírás

Kalózok, szökés, romantika, versenyfutás az idővel és a spanyol őrökkel? A Cartagena című társasjáték mindezekkel az élményekkel kecsegtet...
"A világítóolajjal átitatott gyolcs csak hosszas próbálkozás után gyullad meg. A nyirkos levegőben hangosan sercegve, imbolygó fényt árasztva bűzös füstöt ereszt, miközben a fáklyát tartó első tiszt vigyorogva felénk szól a válla fölött: - Uraim! Itt az idő! Indulhatunk! McKenzie kapitány görnyedten, hunyorogva elindul az alig három láb magas folyosón. Mi pedig megpróbálunk szorosan a nyomában lépkedni. Olykor aggódva pillantok hátra. A kazamata mögöttünk nehéz dögszagot lehel a hátunkra, azonban egyenlőre semmi jele annak, hogy a spanyolok utánunk eredtek volna. Kis szerencsével csak néhány fertályóra múlva veszik észre, hogy nem vagyunk a tömlöcben. Addigra mi már régen rumot iszunk a Fekete Hajnal fedélzetén. Kis szerencsével megcsináljuk?"

Kalózok, szökés, romantika, versenyfutás az idővel és a spanyol őrökkel? A Cartagena című társasjáték mindezekkel az élményekkel kecsegtet. Jó, mondjuk a romantika az kevésbé jellemző a gammára, de ha lányokkal játszod, akkor akármi is kisülhet! Tehát adott egy föld alatti folyosó, amely Cartagena börtön-erődjét köti össze a tengerparttal. A folyosót már régen nem használják, el lett feledve, a spanyol őrök mit sem sejtenek arról, hogy néhány mindenre elszánt kalóz éppen ezen keresztül próbál meg elszökni a tömlöcből.
A dohos katakombát hat darab - mind a két oldalán nyomott - térkép modulból állítják össze a játékosok. Mivel meglehetősen nagy variációs lehetőség rejlik a modulok összeillesztésében, így nem fenyeget az a veszély, hogy mindig ugyanolyan táblán kell játszani. Minden térkép modulon hat darab jel található, modulonként más-más sorrendben. A Hosaka verzióban látható hat jel: a pisztoly, a horgony, a rumos üveg, a zászló, a kincs és a kulcs (az eredeti játékban a jelek: a kulcs, üveg, pisztoly, kalap, halálfej, tőr). Az egész folyosón tehát 36 db jel van. A játékosok kezdéskor kapnak hat kártyát. A kártyákon a már említett jelek vannak. 102 db kártya tartozik a játékhoz, minden jelből 17 db lap. No ennyit a matematikáról!
A feladat roppant egyszerűnek tűnik, a kalózainkat (ugyancsak hat darabot) minél hamarabb ki kell vezetnünk a labirintusból, a várakozó csónak fedélzetére. Ehhez kártyákat játszunk ki, majd a lapon látható első, még szabadon levő - bábuk által nem elfoglalt - jelre mozgatjuk a kalózunkat. A kártyák tehát fogynak, de legalább gyorsan. Hogyan tehetünk szert újabbakra? Akármilyen megdöbbentő, de csak akkor, ha visszafelé megyünk egy tengerészünkkel. Ha a visszaúton olyan mezővel találkozunk először, ahol már áll egy kalóz, akkor egy lapot húzhatunk, ha olyan jel kerül utunkba, ahol már ketten várakoznak, akkor két lapot húzhatunk. A "visszafelé haladásnál azokat a mezőket, ahol nem áll senki, illetve ahol hárman állnak, ki kell hagyni! Szóval a kártyákat játszunk ki, húzunk újakat, a kalózaink jönnek-mennek a folyosón, de azért törekedni kell arra, hogy előbb-utóbb mindenki beszálljon a csónakba. Amelyik játékos először tudja a lélekvesztőbe terelni a tengerészeit, az elvágja a rögzítő kötelet, aztán irány a szabadság.
Ennyi volna nagy vonalakban a Cartagena? Szerény véleményem szerint nagyon jó kis játék, ráadásul két verzióban lehet játszani. A Jamaicai-stílus abból áll, hogy a húzópakli és a kézben tartott lapok is rejtve maradnak a játékosok előtt. (A kézben tartott lapokat a tulajdonosuk természetesen láthatja!) A Tortugai-stílus tág teret enged a stratégiának, ugyanis a húzópakli 12 lapja színnel felfelé van letéve egymás mellé, így láthatjuk, hogy milyen lapokat fogunk húzni, ráadásul mindenki nyílt lapokkal játszik!

Hosaka

Vélemények a játékról

gepárd (2010-05-29)
75263
karc147 (2010-05-10)
67353
cicus73 (2010-02-13)
834292
blianhun (2010-01-15)
753353
Érdekes, egyedi mechanizmus. Könnyen, gyorsan tanulható. Gyerekekkel is jól játszható. Habkönnyű, de ha kell, akkor a nyílt lapokkal egycsapásra megvadítható. Valami miatt mégsem tartozik a kedvenceim közé...
Marcipán (2009-10-31)
1054272
szuper mert kell hozzá agy !
bozsicica (2009-10-16)
104373
Izgalmas, fordulatos, csak azt nem értem, hogy a két fős partikban miért kapok ki állandóan.
Muszasi (2009-10-06)
853333
Szeretem. Izgalmas a most visszalépek és jöjjön ki a nekem kellő lap érzés. variálható, de egyszerű, és ugye az igazi játékban van két verzió is.
Plenni (2009-09-15)
7
mate11 (2009-09-08)
924364
Egyszerű szabály, mégis elég komoly stratégiai játék, variálható pályán. Pozitívum, hogy kétféleképp is lehet játszani (én a Tortugai-stílust részesítem előnyben). Két fővel és a nyílt lapos verzióban már-már sakk-szintű.
Kirké (2009-09-07)
7
Sir Muki szívemből szólt!
csibu (2009-08-31)
1032253
Egyszerű, mégis nagyszerű játék, aki még nem próbálta annak erősen ajánlott!
Sir Muki (2009-08-27)
9
A könnyedebb kategóriában egyértelműen a kedvenceim között van. Egy kevés szerencse, ügyeskedés, előre-hátra lépkedés, csiki-csuki, és máris hajóban a kalózok... :P Az sem utolsó szempont, hogy a játéktábla variálható, nem válik unalmassá több gyors parti után sem.
zeusz70 (2009-07-21)
10
Imádom:-))
balu_mg (2009-07-15)
912352
Kedvenceim egyike, az interneten két helyen is játszom napi rendszerességgel. Többezer parti van a hátam mögött. Igaz, csak 25%-ban nyerek, mégsem megy el a kedvem. F2F módban is szívesen játszom.
Pontjaim a kedvenc (2 játékos nyílt lapokkal) variánsra vonatkoznak. Zárt lapokkal minden létszámkombinációban jó, így a kritikus hármasban is. A véletlen szerepét nem tartom akkorának, mint az előttem szólók. Sokkal többet számít, hogy van-e királycsináló a játékosok között...
A szabályok igen egyszerűek, magyarázatuk alig néhány perc. Jó beugró újoncoknak. A hat játéktábla-elem variálhatósága bőven elegendő változatosságot biztosít ahhoz, hogy ne lehessen fix stratégiákat kiépíteni az egyes pályákhoz. Igaz, ha már kétoldalasan nyomták, megtehették volna, hogy az oldalak nem egyformák...
samaniti (2009-07-09)
665454
dr.agy (2009-07-08)
645344
Bidu
8
Szeretem a Cartagenát, bár elsőre nem volt valami sikeres a játék egy szabályértelmezési hiba miatt. Az alapjátékban a szerencse szerepe elég magas, hiszen sok függ attól, hogy milyen kártyát sikerül húzni, azonban, ha "haladóban" játszunk vele, akkor ez is kiküszöbölhető.
Ezt a játékot érdemes beszerezni!
menyus
6
Gyors, egyszerű, izgalmas.
A doboz kicsi,tehát könnyen "szállítható", ez sem utolsó szempont, bár a forgalmazok erről gyakran megfeledkeznek. Természetesen nem ezért szeretem, hanem mint fent is írtam, egy viszonylag rövid játékidejű /kb. 45 perc/, ennek ellenére változatos, izgalmakban bővelkedő, játékot ismerhettem meg benne, ráadásul a szabály egyszerű, néhány mondatban összefoglalható. Ennek ellenére a játék megnyeréséhez bizony nem árt néhány lépést előre gondnolni.
Gyerekekkel is jól játszható, remek családi játék.
A leírás a jamaicai verzióra vonatkozik, a tortugait még nem próbáltam ki.
bokorn
8
nagyon kellemes, egyszerű szabályokkal megáldott játék
pont annyi benne a szerencse szerepe, hogy lehessen asszonnyal is játszani, néha van esélye a győzelemre :D
Enigma
8
Nagyon ötletes szabály, ami 2 perc alatt elmondható, mégis elég elgondolkoztató. Ha többen vagyunk eléggé meggondolandó mit is lép az ember! Variálható játéktér. Egyik legjobb "racing" játék!