JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Genial


(A játéklaposok szavazatai alapján)
6.5
(2)
5.0
(2)
6.0
(2)
4.5
(2)
4.5
(2)
4.0
(2)

Információk

Szerzô Knizia, Reiner
Játékidô 20 perc
Játékosok száma 1-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
mintázat felismerős (nem is olyan könnyű)
lapkalerakós (ha már van nálam…)
Kategória absztrakt stratégia (a háttértörténet nem számít, csak a kőkemény stratégia, mint pl: sakk, go, yinsh)
Kiadó Piatnik,Fantasy Flight Games,Tilsit,999 Games
Egyéb nevek Ingenious

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Eiszeit - Mammoth Hunters 2006-09-27 BiduLetöltés

Leírás

Reiner Knizia nagyszerű, absztrakt stratégiai játéka, amelyet akár egyedül (!) is játszhatunk. Nem értem mi az oka, de személyes tapasztalat alapján bizton állíthatom, hogy az emberek jelentős része idegenkedik a társasjátékoktól, főként ha nem a már jól ismert Gazdálkodj Okosan, vagy Ki nevet a végénről van szó. A Geniált azonban egy kellemes családi vagy baráti összejövetelen nyugodtan elő vehet venni a szekrényből és „ez tiszta olyan mint a dominó” beetető szöveggel egy pillanat alatt – az ellenkezést be sem várva – széthajtogatni a táblát, kiosztani a „korongokat” és nyomni a partit. Asztal sarkán a habzó sör – már aki szereti – mert ebben a játékban nem muszáj 15 lépést előre számolni, hogy aztán a 16-nál agyműködésünk úgy omoljon össze mint a MÁV menetrend az első 1,5 centis havazás után, szóval habzó serital, sós mogyoró – tehetősebbnek pisztácia – hogy adjunk a kalóriáknak, diszkrét zene ízlés szerint, és kezdődhet a játék. A szabályok egyszerűek, játszhatjuk egyen, ketten, hárman, négyen. Én egyen még nem játszottam, ketten sem, hármasban igen, úgy sem rossz, de szerintem egyértelműen négyesben a legjobb. Négyesben ugyanis csapatban játszunk, a két egymással szemben ülő játékos egy-egy csapatot alkot, és nincs jobb dolog a másikat szidni az elbaltázott lépések után. A játék menete egyszerű, de korántsem unalmas. Mindenki kap hat műanyag lapkát, – melyeket valójában két szabályos hatszög összeillesztésével hoztak létre, és többnyire a korong két felén két különböző formájú és színű szimbólum található. Ezeket a korongokat ki-ki egy-egy állványon tartja oly módon, hogy lehetőleg ne váljanak játékostársaink előtt ismertté. Ha tehát valamelyik játékostársunk feltűnően gyakran áll fel, hogy a hátunk mögött lévő konyhapulthoz menjen, majd onnan rövid kutakodást követően visszaül helyére joggal ébredhet fel bennünk a gyanú, hogy úticélja nem egy újabb adag sósmogyoró, hanem sokkal inkább korongjainkra vonatkozó információ megszerzése volt. Ilyen fajta jogosulatlan előnyszerzésre irányuló akciók kellő rutinnal persze egyszerűen kivédhetőek korongjaink minden irányú takarásával. Korongot ha ránk kerül a sor kötelesek vagyunk lehelyezni a táblára, mégpedig ezt a műveletet oly módon kell megvalósítanunk, hogy legalább a korong egyik oldalával érintkezzen egy már lent lévő azonos szimbólumú koronggal.
Ezt követően azonnal pontozunk, minden olyan szomszédos mezőért, mely megegyezik az általunk elhelyezett korongon lévő szimbólummal 1 pont jár, és további pontok járnak a szomszédos mezők meghosszabbított – meg nem szakított vonalában – található egyező szimbólumokért, ily módon egy kedvező helyzetben akár 10-15 pont is begyűjthető. A pontokat egy pontozótáblán jelöljük, hat színes kis kockával.
Érdekes módon ez a játék nem akkor ér véget, ha elfogy a sör, vagy a mogyoró, hanem ha:
a) a táblára nem tudunk szabályosan több korongot elhelyezni /szabálytalanul meg nem lehet/
b) valamelyik játékos mind a hat szimbólumból 18-nál pontot ért el.
Ha a játék véget ér, következhet a korántsem lényegtelen mozzanat az értékelés: Az összes játékos megnézi, hogy mely színből gyűjtötte a legkevesebbet /Jani pirosból 15-öt, Feri zöldből 14-et, Éva kékből 16-ot/ és az nyer, aki a saját legkevesebbet gyűjtött színéből a legtöbb pontot érte el /esetünkben mert iszonyú udvariasak voltunk Éva/. E mechanizmus révén rákényszerül minden játékos, hogy az összes színből gyűjtse a pontokat, és ne csak a számára kedves zöldből, vagy kékből. Röviden ennyi, és a vesztes mosogathat /én ezért is szeretem ha dobozból isszuk a sört/. A fentieket összegezve, ez a játék kevésbé jön be azoknál akik szeretik ha a játéknak van valami története, mert ez afféle absztrakt játéknak mondható, semmi egyszer volt hol nem volt, és boldogan éltek addig ameddig. Nagy előnye azonban, - mint fentebb már említettem - , hogy a társasjátékot kevésbé kedvelőket is könnyebben rávehetjük egy partira, mely kezdő játékosok esetében szabálymagyarázattal együtt sem hosszabb egy óránál. Könnyed laza szórakozást nyújt, azonban agymunka tekintetében korántsem hasonlítható a zsírhoz /bár a kimenő lapok számlálásával e játék is jelentős mértékben megnehezedhet/, és persze nem szükségszerűen egyszerű játék, ezt is lehet véresen komolyan gyűrni – de szerintem nem éri meg, nem arra lett kitálalva, hanem arra, hogy két, de főleg három és legfőképpen négy ember kellemesen szórakozzon néhány órácskát a tévé előtt történő agyilag ernyesztő tespedés helyett. És még csak annyit, hogy viszonylag olcsó, elemeit tekintve tartós, és bár nem tartozik a kedvenc játékaim közé fenti jó tulajdonságai miatt még egy kisebb játékgyűjteményben is helyet szorítanék neki.

menyus

Vélemények a játékról

mate11 (2009-10-06)
644444
menyus (2009-07-09)
768554