JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Yucata


(Még senki nem értékelte)

Információk

Szerzô Dorra, Stefan
Játékidô 30 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika fajtagyűjtős (egyfélét vagy akár többet)
Kategória versenyzős (mindent megteszek hogy én legyek az első-ő!)
Kiadó Hans im Glück
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Yucata játékszabály 2006-09-24 BiduLetöltés

Leírás

A Yucata egy nem túl bonyolult játék, 2-4 fő részére. Minden játékos egy-egy maya pap szerepébe bújik bele és megpróbál eljutni a szent templomig. Ám az út nem egyszerű. Az ártó szellemek megpróbálják megakadályozni ebben. A játékosok úgy próbálják meg elérni a templomot, hogy elkerüljék a rossz szellemeket, de a jókkal feltétlenül találkozzanak.

A játék kellékei egyszerűek és bájosak. Van egy 28 lapos kártyapakli amiből minden játékosnak 7 azonos lap jut. A játéktábla közepes méretű, melyen a mezők körbe haladva a középpont felé vezetnek. Kb. 40 mező van a startól a célig. Egyesével el kell helyezni a játékhoz tartozó fehér és kék kőkészletet a tábla mezőire úgy, hogy az első négy üresen maradjon. Az egyetlen speciális piros követ a az utolsó mezőre (tábla közepe) kell rakni. A maradék 4 színes kő a papokat jelképezi és az első mezőre kerül.

A játék nagyon egyenes vonalú, mindegyik játékos a saját körében egyszerűen kijátszik egy kártyát és előre mozgatja a papját. Amelyik köveken megáll, azokat begyűjti és maga előtt tartja. A kártyán levő számok mutatják mennyi mezőt léphet előre. A mozgáskártyákon kívül van még két speciális lap, amikről még szó lesz.

Eddig minden nagyon egyszerűnek hangzik, de itt jön a csavar. Minden világos kő, amit összegyűjtünk 1 pontot ér, viszont minél több kék keveredik közéjük annál több pont levonás súlyt bennünket. Az első kék kő -1 pontot jelent, a második mínusz 2-őt, a harmadik mínusz 3-at. Ha van már 4 kék köved az összesen -10 pontot ér. Szerencsére jóval több fehér kő van, mint kék.

A két különleges mozgást jelentő kártya a tőr és a kérdőjel. A tőr lehetővé teszi, hogy a papodat az élen álló pap előtti mezőre helyezd. Ez nagyszerű felzárkóztató hatású. A kérdőjel pedig lehetővé teszi, hogy a játékos megszegje a játék alapszabályát, miszerint egy kijátszott kártya nem lehet ugyan olyan, mint amit az előttünk lévő játékos az adott körben kijátszott. Ha valaki az összes lapját már kijátszotta, akkor újra megkapja a 7 lapot.

A játéknak akkor van vége, ha valamelyik játékos eléri a célt és megszerzi a piros követ. Ezután mindenki kiszámolja a pontjait (összeadva a fehér köveket és levonva belőlük a kékekért járó mínusz pontokat). A legtöbb pontot gyűjtő játékos nyer. A piros kő tulajdonosának semlegesít egy kéket, ami igen jól jön ilyenkor.

Mindent egybevéve egy vidám a Yucata, és rendkívül gyorsan lejátszható. Ez a játék valószínűleg nem abba a kategóriába tartozik amit egész éjjel játszanánk, viszont remek jó "bemelegítő", vagy levezető. A szerint a műfajában egyike a legjobbaknak. A játék egyetlen hibájának az róható fel, hogy a tervezők egy kicsit eltúlozták a dizájnt, amitől a játék ára magasabb lett. Talán jobb lett volna, ha egy kicsit kisebb és nem "ennyire" megtervezett, mert kevesebbe kerülne.

Sir Muki