JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Razzia!


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.4
(5)
6.3
(3)
7.7
(3)
4.3
(3)
6.3
(3)
4.7
(3)

Információk

Szerzô Knizia, Reiner
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 2-5 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika aukció, licitálás (senki többet? harmadszor!)
Kategória maffia (Óóó, Szicília!)
kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Amigo
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Razzia! játékszabály 2006-10-10 BiduLetöltés

Leírás

Maffiafőnököket testesítünk meg, célunk hogy minél több pénzt, azaz pontot gyűjtsünk össze. Ezt természetesen becsületes úton nemigen tehetjük meg, viszont cserébe rendelkezésünkre áll egy csomó üzletág, amelyben kamatoztathatjuk a befektetett pénzünket. Persze emellett nem árt, ha nehézfiúkkal is rendelkezünk, lehetőleg minél többel (fontos az erődemonstráció) és az sem baj, ha pár autót és sofőrt is magunkénak tudhatunk. A rablásokból és egyéb "kitudjahonnan" helyekről származó ékszerek is a befolyásunkat és tekintélyünket hívatottak növelni. De mindezeket a kellemes dolgokat nem tehetjük szabadon, hiszen a rendőrök a nyakunkra járnak és ha a kirendelt fakabát-létszám elér egy bizonyos határt akkor beüt a ... RAZZIA!

A RAZZIA! kártyajáték, amelyben minél több ékszert, nehézfiút, autót és sofőrt illetve a különböző üzletágakat szimbolizáló lapokat kell összegyűjtenünk. Persze ezek megszerzéséhez pénz áll a játékosok rendelkezésére különböző címletű csekkek formájában. A csekkek elosztása a játék elején meghatározott: hogy mindenki egyenlő eséllyel indulhasson nagyjából mindenki azonos összegű, de különböző címletű csekkekkel indul "harcba".

A megkevert és lefordított kártyák közül a játékosok egymás után fordítják fel a lapokat és rakják egymás mellé. Aztán eljön az a pillanat - vagy a soron lévő játékos kívánsága vagy a megfelelő számú felfordított rendőr esetén- mikor el kell dönteni, vajon ki kapja meg a felfordított bűnténykártyákat. Ezt a játékosok nagyon egyszerűen tehetik meg: mindenki -sorban egymás után és mindenki csak egyszer - felajánl a csekkjei közül egyet a felfordított kártyákért. Aki megnyerte - azaz a legmagasabb csekkel licitált - felturbósíthatja a maffiáját a megszerzett lapokkal, és emellett megkapja azt a csekket is amelyik a lapok mellett szerepel, de ezt a következő körig - azaz az értékelésig - már nem használhatja. Mindezekért cserébe a felajánlott csekkjét be kell tennie a lapok mellé.

Aztán eljön a razzia ideje és ilyenkor történik az értékelés. Háromszor van ilyen elszámolás a játék folyamán. Az adható pontok minden különböző bűnténykártyára máshogy vannak meghatározva: akadnak kártyatípusok, amelyek esetében az a játékos, aki a legkevesebbet birtokol az adott lapból mínusz, aki a legtöbbet plusz pontokat kap, de vannak olyan laptípusok is, amelyek esetén csak pluszpont jár, illetve olyanok is, melyek esetében a többi játékostól függetlenül szerezhető pluszpont vagy mínuszpont. A játék közbeni első két értékelésnél nem minden kártya számít bele a pontvadászatba. A játékosok a náluk lévő csekkeket az értékelések után újra mind harcba vethetik.

A harmadik és utolsó elszámolásnál már minden számít és itt dől el hogy ki nyerte a játékot, ki irányította a legjobban a maffiáját. Itt már az üzletágakat szimbolizáló kártyák is beleszámítanak az értékelésbe, sőt a játékosnál lévő csekkek is.

A RAZZIA! nagyon jó kis játék, mivel kártya ezért az ára is kedvező és emellett a grafikája is remek. A csata a játékosok között "kemény", és csak az számíthat jóra, aki odafigyel nemcsak a saját vállalkozására hanem a többi játékosra is!:) Jól meg kell fontolni - főleg az utolsó körben ahol az elszámolásba már a csekkek összege is beleszámít -, hogy mire mennyit "áldoz" a játékos. Fontos, hogy az első játék megkezdése előtt mindenki tisztában legyen azzal, mely kártyák mennyit érnek, pontosan tudja mit is kell gyűjtenie, különben kellemetlen meglepetések érhetik. Nyugodtan ajánlom olyanoknak is, akiket nem vonzanak a túl komplex társasok, nem szeretnek bíbelődni a stratégiai játékokkal.

hakansukur

Vélemények a játékról

gepárd (2011-06-13)
8710245
Plenni (2009-10-19)
766675
Én szeretem a Razziát! Gyors és mégis elég sok lehetőséget kínál taktikázásra és stratégiázásra a más hasonlóan nagy szerencsével megáldott játékokhoz képest. Két fővel is jó!
mirr-murr (2009-10-09)
8
pkmic (2009-07-27)
767584
Ha van a társaságban legalább egy fő, aki szeret a szabályokban elmélyedni, akkor egy jó kis játék kerekedhet belőle.
Maffiacsaládok harca a vagyonért.
Nem mindenki szereti, de nekem bejött.
Ötletes, jópofa.
hakansukur (2009-06-04)
7
Elég sokmindenre oda kell figyelnie egy "maffiatulajdonosnak":) A játék élvezetes, azok is szívesen játszanak vele, akik annyira nem szeretik az összetettebb játékokat. Egyedül a kis címletû csekkel rendelkezô játékos "agresszív" kényszerárverô stratégiája lehet néha idegesítô.