JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Carcassonne - A kiegészítő


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.7
(7)
6.0
(3)
5.0
(3)
3.3
(3)
8.3
(3)
5.5
(2)

Információk

Szerzô Werde, Klaus-Jürgen
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 2-6 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika lapkalerakós (ha már van nálam…)
Kategória városépítős (kubikolós)
alapjáték kiegészítő (új elemek a főjátékhoz, magukban nem játszhatók)
Kiadó Rio Grande Games,Piatnik,Hans im Glück,999 Games
Egyéb nevek Carcassonne - The Expansion,Carcassonne - Die Erweiterung,Carcassonne - Inns & Cathedrals

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Carcassonne - A kiegészítő játékszabály 2006-10-16 BiduLetöltés

Leírás


Az összes kiegészítő közül ez a legérdekesebb. Szembetűnő változás a 6. játékos bevonása (ettől sokoldalúbbá válik a játék), de a legfontosabb, hogy új terepkártyákkal oldhatjuk meg az alapjáték ?problémás eseteit?. Ilyen például az, amikor megfelelő lapocska hiányában képtelenek vagyunk bezárni egy építményt (leggyakrabban az úttal rendelkező város kapuja volt gond).

Ezeken felül van még két új területkártya is: a katedrális és a fogadó.

A katedrális 3 ponttal növeli a város értékét, de benne van a kockázat, hogy lenullázza azt, abban az esetben, ha nem sikerül bezárni a játék végéig. A fogadó az utak értékét növeli anélkül, hogy bonyolultabbá tenné a befejezését, de a rizikó ugyanaz, mint a katedrális esetében.

Végül szólni kell az új ?maxi-bábu? jelentőségéről: egyszerre jelent két befolyáspontot, tehát más játékosok szimpla bábui ellen hatékony ?fegyver? lehet a birtoklás megállapításakor. Bár stratégiailag érdekes újításról van szó, mivel további lehetséges forgatókönyvek születhetnek, mégis kiegyensúlyozatlanná teheti a játékot.

Kevés a negatívum és nem lényeges dolgokról van szó: amellett, hogy a 6. játékos színe a szomorú szürke lett, csak a ?maxi-bábu? rejtélyes egy kicsit elsőre ? gyakran használják a pontozótáblán.


Sir Muki

Vélemények a játékról

pegazus (2010-08-24)
683310
Nem sokat dob az alapjátékon,a 2. és a 3.kieg.is veri szerintem.
Plenni (2009-10-16)
9
mate11 (2009-09-25)
955386
A kiegészítő, amely nélkül nem az igazi a játék. A nagy bábu sok lehetőséget rejt, a plusz lapkák pedig fontosak.
Minél többen játsszuk, annál jobb. Szerintem van annyira pörgős a játék, hogy 6 főnél sem unatkozik senki.
Kirké (2009-09-07)
A nagy bábu az egyik legalapvetőbb interakciós eszköz a játékban. Öröm szivatni a jóbarátokat és bepofátlankodni a nehéz munka árán felépített városokba (persze csak szeretetből)! Kár elfecsérelni pontjelzőként...
csibu (2009-08-31)
10
Ha tetszik az alapjáték, ezt feltétlenül be kell szerezned, elsősorban az új lapkák miatt. A pontszámításhoz is nagyon jók az 50-es értékű lapkák, valamint a nagyember is dob a taktikai lehetőségeken.
Muszasi (2009-07-10)
757475
Az alapjátékon dobott. A nagy bábukat mi is pontjelzőként használjuk. A sárkányos kiegészítővel közösen zseniális. Az értékelésnél csak ezt a kiegészítőt vettem figyelembe.
bokorn
10
nagyon jó kiegészítő, a "szomorú" szürkét meg kikérem magamnak, mindig azzal játszom :)
azzal ugyan vitába lehet szállni, hogy a legérdekesebb lenne, de tény hogy talán a "legszükségesebb", az alapjáték után mindenképp érdemes ezzel kezdeni a bővítgetést
balu_mg
Nem osztom a véleményt, miszerint ez lenne a legjobb kiegészítő. (Én a Kereskedők és építészt kedvelem a legjobban, valamint azokat a további kiegészítőket, amelyek érdekeltté teszik a játékosokat mások "ojjektumainak" befejezésében.)
Az új lapkák érdekesek, az új pontozási módszerekben van fantázia. A "nagy ember" megjelenése érdekes lehetőségeket kínál, de valóban, akinek nem tetszik, használhatja egyszerűen pontjelzőnek. A "szürke eminenciás" megjelenése jelenti számomra a legnagyobb negatívumot. Na, nem a színével van a problémám. A hatodik játékos bevonása véleményem szerint egy cseppet sem teszi élvezetesebbé a játékot. A játékmenet sokkal vontatottabb, még ritkábban kerül sor egy játékosra. Pedig ez már öt játékos esetén is probléma, ha nincs a gondolkozási idő limitálva.
annak5604
10
A kiegészítő ereje (szerintem) nem a 6. játékosban vagy a "dupla-bábú"-ban rejlik, hanem a lapkák számában... :)
Igen, az alapjáték után én úgy éreztem, hogy ide több lapka kell, mert egyszerűen élveztem a rakosgatást. Bár így megnő egy picit a játékidő, még kezelhető marad.
Ezen túl persze összességében ezzel a kiegészítővel válik egy fokkal komolyabb, fajsúlyosabb játékká a Carcassonne. Tehát mindenképpen olyan kieg., amit be kell szerezni a játékot kedvelőknek.
(A 6. játékos lehetőségét én nem nevezném negatívumnak. Egyszerű "opciós lehetőség", amit nem kötelező használni, de ha egy társaság jókedvéhez épp ez hiányzik, miért ne?)