JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Ra


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.5
(2)
6.0
(2)
6.0
(1)
4.0
(2)
7.5
(2)
3.0
(2)

Információk

Szerzô Knizia, Reiner
Játékidô 60 perc
Játékosok száma 3-5 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika aukció, licitálás (senki többet? harmadszor!)
fajtagyűjtős (egyfélét vagy akár többet)
Kategória ókori (ókorban játszódik)
mitológiai (rajtad múlik, hogy hiszed-e)
Kiadó Alea,Rio Grande Games,Überplay,999 Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Ra j 2007-07-20 BiduLetöltés

Leírás

Korábban Reiner Knizia csinált két kitűnő licitálós játékot, a Medicit és a Modern Artot. A Ra ezek módszerének legjobbjaiból épül fel, valamint kibővítette néhány új és szellemes elemmel, így aztán ez lett messze a legjobb a három közül.

A játék három része nagyjából 10-10 licitkörből áll össze. Van három ötletes rendszer, ami a játék eredetiségét adja:
- A soron lévő játékos először hozzáad egy lapocskát az asztalon lévőkhöz, majd eldönti, hogy licitálás kövekezzen-e vagy passzol. Utóbbi esetben a következő játékos tesz le újabb lapocskát és így tovább.
- Az egyes játékosoknak mindegyik részben csak három "nap" köve van. Ezek jelképezik az egyiptomi istenek pénzét, velük lehet a lapocskákra licitálni. A legutóbbi licitkörben használt nap szintén az egyes kupacokhoz adódik, de a vásárló csak a következő körben kapja meg. Ilyen módon a játékosok egy körben csak három kupacot tudnak megvenni.
- Mindemellett a játék legérdekesebb része a nagyon összetett pontozási rendszere. Némelyik lapocskát pontozni kell az egyes körök végén, néhányat csak az egész játék végeztével. Némelyiknek fix értéke van, néhány csak az abból legtöbbet birtokló játékosnak hoz pontot. Némelyiket minden kör végén vissza kell adni, másokat az egész játék folyamán meg kell tartani. Emiatt nagyon nehéz kiszámolni egy lapocskahalmaz pontos értékét, ráadásul nem is ugyanazt az értéket jelenti minden játékosnak. Ez a tény különböző stratégiák kidolgozására ad lehetőséget, vagyis könnyed agytornának is jó - nem túl megerőltető?

A Ra legnagyobb baja a meglehetősen (túlságosan is) könnyed, igazából semmitmondó témája. Ki hallott már egyiptomi isteneket a Nílus áradásaira vagy fáraókra licitálni?! Mint a legtöbb Knizia-munka, a Ra is egy elvont játék, ami nagyon is lazán kapcsolódik a témájához. Ennek ellenére szellemes és izgalmas játék.

Sir Muki

Vélemények a játékról

pegazus (2015-09-28)
77483
blianhun (2010-01-15)
856473
Nem rajongok az alkudozós-licitálós játékokért, de ennek a mechanizmusa nagyon tetszik.