JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Downfall of Pompeii


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.0
(1)
7.0
(1)
7.0
(1)
6.0
(1)
7.0
(1)
3.0
(1)

Információk

Szerzô Werde, Klaus-Jürgen
Játékidô 60 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika területvédős, bekerítős (kerítés nélkül)
Kategória ókori (ókorban játszódik)
Kiadó Amigo
Egyéb nevek Untergang von Pompeji, Der

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Untergang von Pompeji, Der játékszabály 2007-08-08 BiduLetöltés

Leírás


Az Úr 79. esztendejében: a virágzó római város, Pompeji, nagyon sok lakost vonzott. Számos római kereskedő, gladiátor és előkelőség költözött ide. A Vezúv 63-as kitörése már régen feledésbe merült, így nekik fogalmuk sem volt a közelgő katasztrófáról?

Klaus-Jürgen Wrede (Carcassonne) új játéka nagyon érdekes, mechanizmusa gyakorlatilag két részre osztja azt. Az elsőben a játékosok megpróbálnak annyi polgárt beköltöztetni Pompejibe, amennyit csak lehet, míg a második felében meg kell próbálniuk megmenteni őket a kitörő Vezúv elöl úgy, hogy a városon kívülre juttatják őket.

Összetevői: egy nagyon szép tábla, egy csomó fa ?kütyü? és néhány kártya. Nagyon attraktív játék is lehetne, ha nem lenne az a nagyon rosszul megtervezett papírmasé vulkán. Érdekes lenne megnézni, hogy is fest a huszadik játék után. Nyilvánvaló, hogy maga az Amigo sem örül ennek túlságosan: a szabálykönyvben világosan leírják, hogy nagyon óvatosan kell a vulkánt a táblára helyezni. Valószínűleg valami műanyag sokkal alkalmasabb lett volna.

A játék maga nagyon egyszerű, mégis csábító. Az első részben a játékosok úgy rakhatják bábuikat a házakba, ha kijátszanak egy megfelelő számú házat ábrázoló kártyát. Ezután új lapot húznak a talonból. Ha valaki kihúzza az első vulkánt, egy kissé változik a menet: valahányszor olyan házba raknak egy városlakót, ahol már mások is vannak, akkor az aktív játékos annyi további emberét helyezheti el más házakba, ahányan az elsőben voltak. A láncreakció kialakulását megelőzendő, ez a szabály kizárólag arra az első bábura érvényes, amelyiket a kártya kijátszásakor helyezünk le.

Amikor a második vulkán kártyát is felhúzzák, a játék teljes egészében megváltozik. Az összes kártyát félretesszük, és a Vezúv megkezdi pusztító ?mukáját?. Minden körben láva-jelzőket húznak a résztvevők, és azt elhelyezik a tábla valamelyik négyzetén. Amely városlakók ezen a részen tartózkodnak, a vulkán áldozatává válnak, a továbbiakban pedig, az adott négyzetet nem keresztezheti már senki. A lávának hat kiindulópontja van. Mindegyik lávakártyán jelölve van egy ezen hat pont közül, amihez kapcsolódnia is kell a táblára kerülésekor.

Miután a játékos befejezte körének ezt a destruktív részét, meg kell próbálnia saját embereit kijuttatni a városból. De ahogy az egy ókori város esetében mindennaposnak mondható, a várost fal veszi körül és csak néhány kapun át lehetséges a szabadulás. Körönként csak két ember mozdítható, méghozzá éppen annyi mezővel, ahányan abban a négyzetben voltak, ahonnan elindultak. Tehát például egy fekete, aki egy másik fekete és még két egyéb társával áll valahol, négy mezőt haladhat. Abban az esetben, ha valaki egyedül van egy négyzetben, kétszer mozdítható abban a körben. Ez némi taktikai gondolkodást kíván a játékostól, hiszen némi előre tervezést is igényel.

A játéknak akkor van vége, mikor az utolsó lávakártya is felkerül a táblára. Ez rendszerint kb. 45 perc után következik be. Az győz, aki a legtöbb emberét juttatta ki. Döntetlen esetén az a nyertes, akinek kevesebb embere vált a vulkán áldozatává.

A szerzőnek sikerült ismét egy nagyon kiegyensúlyoztott játékot megalkotnia, egyszerű szabályokkal, és remek szórakozási lehetőséggel. Különösen izgalmas az a törés a játék közepén. Gyors játék, statégia nélkül, de épp elég taktikai elemmel az unalom megelőzése véget. Különösen gyermekes családok, valamint olyanok számára lehet leginkább érdekes, akik nem kedvelik a komplikált és rendkívül hosszú szabályokat.

Sir Muki

Vélemények a játékról

Plenni (2009-10-17)
777673
Szeretem ezt a játékot.
3 fővel a legjobb, de 2 fővel is kifejezetten jó. 4 fő esetén szerintem kicsit borul a játék...
A játék remek kerettörténete és a mechanika adta kiváló hangulat feledteti a játék apróbb hibáit.
Könnyed, ötletes, hangulatos.