JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Thurn und Taxis


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.7
(9)
4.1
(8)
3.6
(8)
5.1
(8)
8.5
(8)
4.0
(8)

Információk

Szerzô Seyfarth, Andreas
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika útvonal/hálózat építés ()
kártyahuzigálás ()
Kategória utazós (a világot látni kell!)
Kiadó Rio Grande Games,Hans im Glück,999 Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Thurn und Taxis játékszabály 2006-10-16 BiduLetöltés

Leírás

A Hans im Glück szembefordulva a más kiadóktól mostanában látható trenddel (folyamatosan változó dobozméret és egyre újabb kiegészítők megjelentetése a sikeres játékokhoz), megalkotott olyan szórakoztató játékokat, mint a Der Turmbau zu Babel, a Hazienda és az Amun-Re. Egyrészt nagyon jól mutatnak a polcon, másrészt nem válnak unalmassá az első néhány játék után.

Ebbe a sorba tartozik a Thurn und Taxis is. A résztvevők megpróbálnak postakocsi-útvonalakat létrehozni Németország déli részén. A helyszín főleg Bajorország és környéke, az időpont a 17. század környékére tehető. Tipikus \"húz-gyűjt-kijátszik\" kártyajáték: a postakocsi útvonalához tartozó postahivatalok megalapításához ki kell játszani a megfelelő kártyát. Utakat úgy építhetünk, ha meglévő hivatalainkat összekötjük.

A játékosok egy körben három különböző akciót hajtanak végre. Az első fázisban húzni kell egy új városkártyát akár a felfordított 6 lap közül, akár a talonból. Ezután ki kell játszani egyet a meglévő kártyák közül. A játékos épp aktuális útvonala mindig előtte látható az asztalon, és csak akkor bővíthető, ha le tudja tenni egy olyan város kártyáját, ami kapcsolódik valamelyik szélsőhöz. Mivel ebben a második fázisban kötelező kártyát kijátszani, előfordulhat, hogy semmi esélye nincs bővíteni a már meglévő útvonalat. Ebben az esetben kénytelen eldobni az addigi útvonalát alkotó összes kártyáját és elkezdeni egy újat az új kártyával. Ez a játék vége felé különösen bosszantó tud lenni, mikor mindenki minél hosszabb utat próbál létrehozni, hogy minél több győzelmi pontot szerezzen.

A harmadik fázisban a játékos dönthet úgy, hogy bezárja épp aktuális útvonalát, ha az legalább három kártyából áll. Ekkor elhelyezhet postahivatalokat az útvonalán lévő városok közül néhányban: akár az úton lévő országok mindegyikében egy városban egy hivatalt, akár egy kiválasztott ország minden városába. Különleges feladatok teljesítéséért bonusz pontokat lehet kapni, például ha egy játékos egy ország összes városában épít postahivatalt.

Ezek mellett még további győzelmi pontok szerezhetők (postakocsi lapok formájában) az útvonal hosszától függően.A játékosok valamelyik fázishoz segítséget kérhetnek egy különleges "alkalmazott" személyében, aki különböző előnyökhöz juttathatja az adott fázisban. (pl. az elsőben egy helyett két lapot húzhat.) Ezt a segítséget körönként egyszer lehet igénybe venni.

A játéknak akkor van vége, ha egy játékos elhelyezte az utolsó postahivatalát vagy megszerzi az utolsó teherkocsit egy hetes hosszúságú úttal. A végső értékeléshez minden térképre el nem helyezett postahivatal mínusz pontot ér, tehát mindenképp jó elsőként befejezni a játszmát.

A Thurn und Taxis visszafogott szórakozást nyújt, minden bizonnyal nem tölti el túlzott lelkesedéssel azokat, akik rendszeresen játszanak, de talán nem is ez volt a játék célja: sokkal inkább alkalmas egy kellemes családi délutánra.Nem zajlik igazi versengés a táblán, mivel győzelmi pontokat több módon is lehet gyűjteni, mindig vannak különböző lehetőségek arra az esetre is, ha ellenfelünk elveszi valamely bónuszlapunkat.Jól működik kettő, három és négy játékossal egyaránt. A szabályok könnyűek, szép a kivitelezés is, a játékmechanizmus intelligens és korrekt, de talán az elődökhöz viszonyítva kis csalódást is okozhat.

Sir Muki

Vélemények a játékról

gepárd (2010-12-21)
348104
Kirké (2010-09-18)
844584
Szeretjük nagyon, nem túl bonyolult, nem túl hosszú játék és valóban nagyon szép. Nem túl drága kategória, nem árt, ha van otthon egy. :)
Muszasi (2010-03-25)
845584
Az újonnan kipróbált játékok közt van. Erre is vadászok, mert kell egy otthonra. Összetett, kell hozzá szerencse, taktika, \"rosszaság\", minden ami egy társas sava borsa.
Beszereztem. Meg egy kiegészítőt is hozzá. Igyekszem gyakran előszedni, csak nagy a konkurenciaharc.
andris (2010-01-03)
844494
Szerintem nem hasonlít egymáshoz a két játék,csak annyiban, hogy mindkettőben útvonalakat kell tervezni. Én személy szerint a Thurn und Taxis-t jobban kedvelem, több dologra kell figyelni, és a szerencsének is kisebb a szerepe benne. Könnyen megtanulható, bár új játékosoknál többnyire zavart okoz, hogy a kisebb tartományok a házak lerakárakor külön, a bonuszlapkák begyűjtésekor viszont párosával értelmezendők. Erre nem árt külön felhívni a figyelmet, mert én már többször kaptam a játék során emiatt "Persze, ezt az elején nem is mondtad!" jellegű megjegyzéseket.
csibu (2009-12-27)
871384
Ehhez a játékhoz még nem írtam? Ejnye! Kedvesemmel a kevdenceink között van. Az a fajta játék ami néha hónapokig a polcon hever, aztán ha előkerül akkor hetekig az asztalon van. Könnyű, gyors, érthető, szép. Év játékának a szememben is túlzás, de attól függetlenül valóban JÓ játéknak tartom, olyannak amit érdemes midnenkinek kipróbálnia.

Bár - sajnos - a Zug um Zug-ot még nem próbáltuk, igen erős hasonlóságot vélek felfedezni a két játék között, és ha ezt tudjuk lehet inkább utóbbit vesszük meg, még akkor is, ha dupla annyiba kerül, úgyhogy aki ezen a játékon gondolkozik, az vizsgálja meg azt a játékot is! :)

De azért hogy pozitív "élménnyel" zárjak, annyira tetszett nekünk a játék, hogy elkészítettünk egy hasonlóan felosztott Nagy-Magyarország térképet ami "ráhúzható" az eredeti táblára, és hozzá a megfelelő kártyákat (bár mi a kártyákon a helységnév alá nem képet helyeztünk el, hanem valami fontos történelmi információt adott helységről. Ráadásul egy helységhez ugye 3 kártya tartozik, így mind a 3 kártyára más-más érdekességeket írtunk!

(Ha valakit érdekel szóljon, lefotózom és feltöltöm boardgamegeek-re)
mate11 (2009-10-07)
833594
Nagyon tetszetős játék. A játéktábla, ill. azon a térkép szépen kidolgozott, nem utolsósorban fa alkatrészek (!), nagyon tetszik.
Nem túl nehéz a szabály és a játékmenet, ám elég sok mindenre kell figyelni a pontozásnál, és ez lehetőséget ad a taktikázásra.
dr.agy (2009-07-15)
843594
kimre (2009-07-15)
745674
Ezzel is sokat játszottunk. Kellemes időtöltést tud biztosítani. Klasz, hogy ki lehet szúrni a másikkal, és elhappolni előle az útvonalát.
Csak négyen játszottunk vele, de szerintem ennél kevesebben nem is éri meg.
Valentin
6
Rendkívül szépen kidolgozott játék, minőségi kivitelezés. Már az is élvezet, hogy az ember ránéz. Nagyon jó játékmechanizmusa van. Egyedüli negatívumként azt tudnám elmondani, hogy kevés benne a játékosok közötti kommunikáció. Mindenesetre megérdemelten nyerte el a Spiel des Jahres 2006-os 1. helyezését.
Plenni
8
Nem véletlenül az év játéka. Bár valóban kevés (azért lehet borsot törni más orra alá, illetve sokat számit, mikor fejezzük be a játékot, ki hogyan áll, merre szerzi meg az állomásokat) az interakció, de a pörgős és élvezetes játékmenet mindenért kárpótol. Gyönyörű kellékek, kiváló játékhangulat, gyors, és igazi taktikázási és stratégia-építési lehetőségeket kínál a Thurn und Taxis.
pista15
Nem tudja valaki h hogyan kell letölteni a játékot a fenti címről?
zlnemeth
Istvannak kuldem egy e-mailt, remelem segit.