JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Rizikó


(A játéklaposok szavazatai alapján)
6.4
(17)
8.2
(13)
6.1
(13)
4.6
(13)
6.2
(13)
4.9
(13)

Információk

Szerzô Lamorisse, Albert
Játékidô 120 perc
Játékosok száma 2-6 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika területmozgatós (még ha furcsán hangzik is)
kockadobós (gurigálós)
fajtagyűjtős (egyfélét vagy akár többet)
Kategória háborús (főleg megtörtént háborús események feldolgozása)
Kiadó Parker
Egyéb nevek Risk,War

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Attika 2006-08-28 BiduLetöltés

Leírás

Klasszikus, háborús stratégia játék 1959-ből, melyben a játékosok titkos küldetésük végrehajtása érdekében küldik háborúba csapataikat. A játékterep hat kontinenst tartalmazó világtérképet ábrázol. A kontinensek további körzetekre vannak felosztva, melyekből összesen 42 van. A játékosok egységei a hadosztályok, melyek jelölése attól függően változik, hogy mekkora haderőt képviselnek: gyalogosok 1 hadosztályt, lovasok 5-öt, ágyúk 10-et. Minden körzethez tartozik egy ún. rizikókártya, melyet a játékosok összekeverve kiosztanak. Ennek alapján kell felhelyezni a hadseregeket a játék elején. Ezeken a kártyákon szerepel a körzet neve és a háromféle egység közül valamelyiknek a képe.

A rizikókártyáknak az utánpótlás megoldása során is lesz szerepük. Az elfoglalt területek után, mindig kapunk egy rizikókártyát de csak egyet! Három azonos vagy három különböző egységet ábrázoló kártyát lehet becserélni hadosztályokra. Ezek értéke más és más. A három különbözőért lehet a legtöbb katonát toborozni. Viszont ha valamelyik játékosnál 5 darab van belőlük, köteles beváltani az adott kombinációt. Így előfordul, hogy a játékos csak 4 hadosztályt tud erősítésnek feltenni. Előfordul, hogy ezek a kezünkben tartott kártyák mentenek már csak meg bennünket a vereségtől.

A játék rendszere igen egyszerű. A támadó fél – aki saját körzetéből egy másik, ellenséges körzetbe próbál behatolni -, eldöntheti, hogy mennyi katonával kíván támadni. Ettől függ, hogy hány dobókockával dobókockával dob, hogy támadóerejét szimbolizálja. Ha csak egy hadosztályt akar támadásba lendíteni, akkor csak egy kockával dobhat, ha kettőt, akkor kettővel, ha hármat vagy annál többet, akkor három kockával. Azt, hogy mekkora a támadóerő és honnan történik a támadás, azt mindig előre be kell jelenteni.

A védekező játékos eldöntheti, hogy mennyi a védekező hadosztályok száma. Ez persze nem lehet magasabb, mint az adott pillanatban a körzetben tartózkodó egységek száma. Mivel a védők általában jobb pozícióban vannak, mint a támadók, ezért a védekező játékosnak elég csak akkorát dobni, amekkorát a támadó, viszont csak maximum két kockával védekezhet egyszerre.

A kockadobások külön számítanak és nem az összegüket kell figyelembe venni annak eldöntésére, hogy ki nyerte az ütközetet. Tehát ha a támadó 3 kockával dob, a védő pedig csak eggyel, akkor a támadó legnagyobb dobását kell összehasonlítani a védőével. Ha a támadó jár sikerrel és minden védekező egységet „ledobált”, akkor kap egy rizikókártyát és birtokba veheti az adott körzetet – a támadáskor bejelentett egységek számának megfelelően.

A kockával való dobálás alapvetően meghatározza a játékot, így néha aránytalan győzelmek is születhetnek, ha védő vagy támadó játékos sorozatosan szerencsésen dob. Ettől függetlenül a játék során azért szükség van bizonyos stratégiai gondolkodásra, mivel a feladatkártya mindig személyes célokat tűz a játékos elé. Például adott kontinensek meghódítása vagy egy adott színű hadsereg teljes megsemmisítése. Éppen ezért nem árt, ha a játék során minél tovább titokban tudjuk tartani küldetésünk célját.

Valószínűleg hazánkban ezzel a stratégiai játékkal ismerkedtek meg először legtöbben. Bár a szerencse szerepe igen nagyban befolyásolja a játékot, mégis nagyon jó szórakozást nyújthat a háborús játékokat kedvelők számára. Mivel én magam is ezzel a játékkal kezdtem a műfajt, igen a szívemhez nőtt. Rengeteg csatát játszottunk, sokszor hosszú órákon keresztül. Persze mióta megismertem más háborús játékokat is, már nem ez a kedvenc, de mégiscsak ez volt az első...

Bidu

Vélemények a játékról

Spetra91 (2011-07-10)
10108575
gepárd (2010-06-07)
Sempi (2010-02-14)
787596
Egy, de jó hosszú party-ra nagyon jó:Đ
defdani (2009-12-31)
675544
Sorozat fan (2009-12-24)
796486
Plenni (2009-10-19)
667555
Én is úgy vagyok a Rizikóval, mint Bidu. Az első játékom, a kis társasozó csapatunk első party-jait ezzel játszottuk. Szép emlék. Újra elővéve, már más az érzés, a nagy szerencse-faktor miatt.
A játék harcos és nagyon ki van élezve az egymás elleni küzdelemre. Talán túlzottan. Ha jól emlékszem, nálunk kétszer is \"repült a tábla\" a levegőbe:)
Szóval hirtelen haragvú emberekkel nem érdemes játszani.
Mégegy hátrány: aki kiesik az sokszor sokáig várhat, mire vége lesz a játéknak.
Előnyök: nagyon jó hangulatot tud teremteni, szélsőséges érzelmekkel.
Macsek (2009-10-11)
585364
mate11 (2009-10-06)
596376
Volt idő, amikor a "Ki nevet a végén?" és a "Gazdálkodj okosan!" mellett ez volt a csúcs játék. Ha csak ezekkel kellene összehasonlítani, tényleg a legjobb lenne.
Volt idő, amikor alig vártam, hogy a következő többórás partit játszhassam vele.
Azóta sok más stratégiai (stratégiaibb) játékot megismertem, amelyeket szívesebben játszom. Néha azért még előkerül, a nosztalgia kedvéért...
csibu (2009-09-02)
6105364
Bevezetőjátéknak jó, egyébként 2-3 party után felejtős. A kockadobás és a játék elején a lapfelhúzás dönti el tulajdonképpen az egészet, ráadásul egy party minimum(!) két óra.
Az alapötlet, hogy hódítsuk meg az egész világot nagyon tetszik, de a szerencsefaktor miatt hagy némi kívánnivalót maga után.
Sir Muki (2009-08-30)
796444
Vegyes emlékeim vannak róla, de az biztos, hogy sokáig az egyetlen játék volt, aminek kedvéért összetrombitáltuk a játszópajtikat... Néhány "sértődős, kiszállós" játéktól eltekintve vidám partik voltak inkább jellemzők, és határozott emlékeim vannak arról is, hogy sokszor sikerült nyernem - úgy látszik, akkoriban nagyon szerencsés voltam... :D Ehhez a játékhoz talán leginkább arra van szükség...
Marcipán (2009-08-21)
7
mirr-murr (2009-07-28)
667664
Muszasi (2009-07-11)
886566
Remek játék. Ő indított el a stratégiai játékok szeretete felé. Támadj akkora sereggel, hogy ne kelljen aggódnod a kockadobás miatt :). Ha jó vagy a szerencse is melléd áll. Sokak szerint a játék kulcsa Ausztrália. Szerintem: hitesd el, hogy nem az a feladatod amiről a többiek azt hiszik a feladatod. Az se baj, ha néhány színt egymásnak tudsz ugratni, főleg ha te leszel a "nevető" harmadik. Ja és a fekete mindig nyer. Vagy őt ölik meg először az összefogott, gonosz, csalós, igazságtalan, irigy játékostársak :). Nemrég jött ki egy (illetve két) új kiadás. Az egyik kifejezetten 2 játékosra (még nem próbáltam), a másik meg 3 különféle játékmóddal. A baj, hogy eléggé drága, de részemről aki megteheti az feltétlen vegye meg!
kimre (2009-07-10)
586566
Jó benne, hogy mindenkinek mindig más célja van benne a győzelemre.
Rossz , hogy a kockadobáson múlik, szinte az egész.
samaniti (2009-07-09)
695764
Bidu
6
Egy időben a kedvenc játékom volt. Sokszor jöttünk össze a haverokkal egy-egy parti erejéig.
Manapság már csak nagy ritkán kerül elő, s akkor is inkább csak a régi emlékek miatt.
Nagyon hosszú, nagyon szerencsefüggő és nagyon irreális játék. De azért csak az első...
Valentin
6
Egyetemista korom nagy játékélményeit nagyrészt ennek a játéknak köszönhetem. Egy jó társaság, sok innivaló, ennivaló, miegymás és koradélutántól másnap hajnali hatig játék egyfolytában. "Megvan a sratégia, brilliáns..."
Bandi13
6
Mit is mondjak...
Nagyon meg kell válogatni, kivel ülsz le Rizikózni... A feleségemnek megvettem névnapjára, mivel előtte jópárszor játszottunk vele baráti társaságban, és nagyon tetszett. De aztán elkezdtük egy másik társasággal (az ő barátnői), és a vége az lett, hogy betiltottam. :) Hisztis nőknek nem való! Az egyik folyton elbőgte magát ha valaki megtámadta, a másik hisztizett, ha nem nyert, és folyton bosszút állt. Aki normálisan akart játszani nem tudott tőlük... Ők úgy tudják, hogy lehúztam a WC-n. De ha jó társaság jön össze, akkor nagyon jó, némi anyázással.. :)))
jucek
Én a 90-es években ismertem meg ezt a játékot,és nagyon jo idötöltés.Izgalmas harc,szerencse is kell hozzá.Ez az a játék,ahol tényleg tudni kell veszteni.:)