JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Sicilianos


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.0
(2)
6.5
(2)
8.0
(2)
3.5
(2)
6.5
(2)
5.5
(2)

Információk

Szerzô Czarnetzki , Frank
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 3-6 fô
Alsó korhatár 11
Mechanika kártyahuzigálás ()
Kategória maffia (Óóó, Szicília!)
humoros (a poén a lényeg)
kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Zoch Verlag
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Ehhez a játékhoz még nincs játékszabály:(!

Leírás

A játék a maffia világába kalauzol el minket. Nagyhatalmú családok küzdenek egymás ellen a vagyonért és a befolyásért. A játékosok ebbe a harcba szállhatnak be, hogy megszerezzék a keresztapa megtisztelő címet.

Meglepő módon a játékosok nem egy családot irányítanak, hanem folyamatosan maffiózókat bérelnek fel a különböző családokból, és azokat küldik el a legfontosabb feladat elvégzésére: Mossanak pénzt!
A játék tehát a pénzről szól. Kétféleképpen lehet nyerni. Vagy neked van a játék végén a legtöbb pénzed, vagy a bandaháborúk eredményeképpen sikerül megszerezned valamelyik család mindhárom üzlete fölött a befolyást. Ekkor keresztapának kiáltanak ki és a játék azonnal véget ér.

Különböző lehetőségek állnak a játékosok rendelkezésére, hogy pénzhez jussanak. A játék elején minden játékos kap az ötféle bankjegyből 2-2 darabot, ezeket kell a játék folyamán minél hatékonyabban kimosni.
A pénzmosás nem egyszerű dolog. Ha úgy érzed, hogy sikerült valamelyik bandából elég erőt összegyűjtened, akkor az egyik bandatagot elküldheted valamelyik bankjegyeddel, hogy mossa tisztára a bankban. A bankjegyet te választod ki, az alapján, hogy mennyire vagy biztos a sikerben. Ha sikerrel jársz, a bank megduplázza a mosott pénzedet.

A másik lehetőség, hogy befolyást szerzel különböző üzleti vállalkozások felett. Ezek mind hagyományosan alvilági üzletek: mosoda, étterem és antikvitás üzlet. A játék végén akinek sikerül három családból különböző üzleteket birtokolnia, az pénzt kap, illetve minden üzlettípusból a legtöbbet kontrolláló pénzt kap.

A sikerhez a megfelelő bandatagok toborzása és a bandaháborúk ügyes megnyerése vezet. Minden család tagjai egy számmal vannak ellátva 1-től 11-ig. Ez az erejüket mutatja, a nagyobb számmal rendelkező erősebb. Ezen kívül minden családban van 3 speciális képességgel rendelkező lap is. Az 1-es számú a testőr, az 5-ös számú a bombagyáros és változó számmal van egy áruló is.

Bandatagokat dobókockával lehet toborozni. Ehhez szükséged lesz némi szerencsére is. A játékhoz adnak három dobókockát. Kettőnek színek vannak az oldalain, a hat családnak megfelelően, a harmadiknak ábrák. Ha tagokat akarsz toborozni, ezt mindaddig megteheted, amíg nincs 10 bandatag a kezedben, akkor dobnod kell mindhárom kockával. A dobott ábrának megfelelően toborozhatsz. Ha 2-est dobsz, akkor felveheted a két színes kocka által mutatott család legfelső lapját. Azonos színek esetén abból a családból a két legfelsőt. 1-es dobás esetén vagy felveszed bármelyik család legfelső lapját, vagy a dobott színű család lapjait átnézheted és abból bármelyik lapot felveheted. Ha kéz jelet dobsz, akkor bármelyik játékos kezéből húzhatsz egy olyan színű lapot véletlenszerűen, amit a színes kockával dobtál.

Ha úgy érzed, hogy valamelyik családod kellőképpen megerősödött, akkor kezdődhet a móka. Válassz ki egy maffiózót és küldd el egy bankóval a legközelebbi pénzmosó automatához. Tehát tegyél ki képpel lefelé egy lapot és mellé egy bankjegyet. A többi játékos most a sorrendnek megfelelően dönthet úgy, hogy ő is elküldi valamelyik emberét pénzt mosni. Ez az ember nem lehet olyan család tagja, amelyik már úton van a bank felé. Ha minden játékos tett ki lapot és pénzt, vagy passzolt, akkor mindenki felfordítja a kijátszott lapját, és kiderül ki milyen erőt vonultatott fel eddig. Most kell dönteni a különleges lapokról is, a bombáról vagy az árulóról. Ezután új kör kezdődik és aki akarja, vagy tudja az erősítheti a csapatát újabb bandatagok harcba küldésével. Minden játékos, aki még benne van a csatában tehet ki képpel lefelé egy újabb maffiózót. A kör végén ismét felfordulnak a lapok, és ez megy addig, amíg már senki nem akar több lapot kijátszani.

Ekkor össze kell számolni a csatában résztvevő családok pontértékeit, akinek ez a legmagasabb az nyerte a bandaháborút és moshatja tisztára a pénzét. A többiek elvesztik az elküldött bankjegyeket, majd az összes maffiózó visszakerül a családi pakli aljára.

A kimosott pénzen felül, a csatát nyerő játékos még választhat egy üzletlapot is a győztes család színéből.

És ez így megy mindaddig, amíg valakinek el nem fogy az összes kimosásra váró pénze, vagy meg nem választják keresztapának. A keresztapa automatikusan nyer, egyéb esetben még jön a végelszámolás. A megmaradó piszkos pénzt le kell vonni a már tiszta pénzből és hozzá kell adni az üzleti befolyással szerzett pénzeket. Akinek a legtöbb pénze van, az nyert!

Szerintem ez egy roppant hangulatos játék. A lapok grafikája is mutatja, hogy nem kell nagyon komolyan venni ezeket a bandaháborúkat. A maffiózók igen karakteresek, kellően mókásak. Van a játékban egy kis szerencsefaktor is, de szerintem éppen csak annyi, hogy kellően kiszámíthatatlan legyen. A lapok hátának színe mindig mutatja, hogy melyik játékos kezében melyik családból hány lap van. Hogy melyik lapok, azt ki kell filózni. Mi van az én kezemben, mi ment már ki, ami még nem jött vissza? Az egyes kockadobások nem döntik el a csaták sorsát és így a játékot, bár a megfelelő családtagokat összeszedni nem túl egyszerű. De hát ne induljon pénzt mosni az, aki nem parancsol elég nagy erőnek.

A bandaháborúk közben a megfelelő ütemben kijátszott lapoknak, akár kis blöffel fűszerezve, nagy jelentősége van. Nem beszélve arról, hogy az sem mindegy melyik családot indítod el a bank felé. Lehet, hogy egy gyengébb család biztosabban nyer, hiszen egyik ellenfeled sem küldheti ugyanazt a családot. Az eddig lejátszott játékok alapján inkább 4-6 játékos esetén működik jól a játék, kettesben is játszható, de akkor jóval kiszámíthatóbb a játék kimenetele. Véleményem szerint 10 éves gyerekek már jól tudnak vele játszani, kellően izgalmas, de felnőtteknek is ad kihívást.

szellemlovas

Vélemények a játékról

mate11 (2010-01-03)
868476
Viszonylag egyszerű a szabálya, de azért elég komplex játék. A kockák miatt nagy a szerepe a szerencsének, bár ügyes blöfföléssel ellensúlyozható :-)
Amilyen picike, annyira nagyszerű játékról van szó.
szoffi (2009-10-18)
878365