JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Citadels


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.6
(12)
3.5
(6)
7.0
(6)
3.7
(6)
7.0
(6)
6.3
(6)

Információk

Szerzô Faidutti, Bruno
Játékidô 60 perc
Játékosok száma 3-7 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika változó fázissorrend (nem körben megy a játék)
változó játékos tulajdonságok (a változás ott van a levegőben!)
kártyahuzigálás ()
Kategória városépítős (kubikolós)
középkori (középkorban játszódik)
gyilkolós rejtélyes (általában szétosztott csapatokban megy a bűntény-menekülés-felderítés)
kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Hans im Glück,Delta Vision,Fantasy Flight Games,999 Games
Egyéb nevek Ohne Furcht und Adel,Citadella

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Ehhez a játékhoz még nincs játékszabály:(!

Leírás

A játék célja a középkori Európa egy-egy képzeletbeli nagyvárosának felépítése. A játékosok egymással versengenek, kinek lesz hatalmasabb, szebb, színesebb a városa, illetve ki fejezi be az építkezést elsőként. A játék kártyalapjai mind egy városelemet (kerületet) ábrázolnak, úgy mint például kikötő, gyakorlótér, palota, egyetem, vagy az egzotikusabbakból kiragadva párat: sárkánykapu, szellemváros, esetleg boszorkányiskola.
A játékosok célja minél értékesebb épületek megépítése, azt is figyelembe véve, hogy a játék addig tart, míg valaki elsőként fel nem épít 8 kerületet. Ekkor összeszámolják kinek-kinek mennyit érnek a városrészei.
Az egyes városrészek különböző színnel jelöltek (piros, sárga, kék, zöld, lila), ennek szerepe később lesz világos.
A játék különlegességét a játék során körönként választott szerepek adják. Minden szerep segítségével lehet pénzt, vagy lapot kapni a banktól, illetve építeni egy-egy kerületet, ellenben a szerepek segítségével speciális képességekhez is jutunk az adott körre.
Ime a lista:
Szerepek – Képességek
Orgyilkos: Egyik játékostársát kizárhatja az adott körben való valamennyi tevékenységből
Tolvaj: Egyik játékostársa valamennyi aranyát megkaphatja
Mágus: Egyik játékostársával kicserélheti lapjait
Király: Ő választ a következő körben elsőként, illetve valamennyi sárga színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
Kereskedő: Mindig egyel több arannyal kezdi a körét, mint a többiek, illetve valamennyi zöld színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
Prédikátor: Kerületeit nem rombolhatják le, illetve valamennyi kék színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
Építész: Kap két ajándék lapot, és egy körben akár 3 épületet is építhet, ha ki tudja fizetni Katona: Lerombolhatja egyik ellenfele épületét néhány aranyért cserébe, illetve valamennyi piros színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
Mint látható a játékosok - a választott szerep képességeit felhasználva - megpróbálnak minél több erőforráshoz (pénzhez, kártyához) hozzájutni, vagy igyekeznek az ellenfeleik terveit keresztül húzni. Bonyolít a helyzeten, hogy a szerepek választása titkosan történik, tehát minden fordulóban a résztvevők igyekeznek kitalálni melyik szerep mögött, melyik vetélytársuk áll.
A játék érdekes, és a szerepek választása miatt titokzatos hangulatot hoz, szabályai gyorsan tanulhatok javasoltan példajátékot játszva. A kártya lapok szépen kidolgozottak és egyedi hangulatúak, feltétlenül érdemes kipróbálni.
A játék német nyelve játszható az interneten is a http://www.amarriner.com/ofua/ internet címen ingyenesen, csak regisztráltatnia kell magát az új játékosnak. Az internetes játékverzióval kapcsolatban magyar nyelvű információkhoz a http://forum.rpg.hu/index.php?act=ST&f=195&t=2762& címen lehet jutni.
A Citadella magyar kiadása tartalmazza Sötét város kiegészítőt is, mely 14 új, lila kerülettel és egy fa "király" jelzővel bővíti, még izgalmasabbá téve a játékot.

Sunmadar

Vélemények a játékról

pkmic (2010-10-20)
8274106
Szerencsére a magyar kiadású doboz tartalmazza a kiegészítő kátyákat is, mellyel sokkal... humánusabb játék állítható össze :) Ott nem ölnek meg, csak elbájolnak stb. Az alapjáték is fantasztikus, ha valaki ráérez, de a plusz lapokkal nagyon jó kis
Feltétlenül megéri beszerezni, azonban három embernek még elég sovány, 5-6-nál kezd izgalmasabb lenni és 7-nél éri el a tetőpontot, amit egyszer mindenképp ki kell próbálni :D
Éljen a Trónterem lap :P
Ryek (2010-01-27)
938376
Egy remek kis játék ami 8 játékost is elszórakoztathat. Gyorsan megtanulható, pörgős és élvezetes kártyajáték. 4+ játékos az ideális.
mate11 (2009-09-16)
848467
Jópofa szerepválasztós játék, ötletes. Minél többen játsszuk annál jobb. A kinézete egy kicsit komor. Bár, ha belegondolok, hogy valaki kirabol, legyilkol vagy lerombolja kerületeimet, attól rossz hangulatba lehet kerülni. De nem éri meg a vendetta!
csibu (2009-08-31)
956275
Egyszerű játék, amiben az a legjobb, hogy minden játékos minden körben más-más karakter lehet. De nehéz a választás:
ha olyan karakter vagyok, aki inkább a saját kis kerületeit építené vagy pénzt, lapot gyűjtene, megszerezné a koronát, akkor a többi karakter könnyen meglophatja, rombolhatja. Ha viszont olyan karakter amivel mások kártyáit, pénzét elszedem, aki megöl másokat, vagy aki lerombolja mások épületeit, akkor bár másokat hátráltat, önmaga sokkal lassabban fejlődik.
Az is lényeges, hogy jól blöfföljünk, ne tudják a többiek én melyik karakter vagyok éppen, és közben a magam javára tudjam fordítani az eseményeket.

Szóval közelíti szememben a tökéletes játékokat. Hogy mégis mi a negatívum? Amikor a karaktereket ki kell választani, illetve amíg adott játékos azon gondolkozik, hogy kit öljön meg, vagy mit építsen, stb., addig nagyon lehet unatkozni a többi játékosnak...

Egyébként ajánlott beszerezni a magyar kiadást, én fél éve vettem és egy kis kiegészítő is benne volt a játékban új karakterekkel és új (lila) épületekkel!
Sir Muki (2009-08-27)
9
Szeretem, és bátran ajánlom mindenkinek: fanatikusoknak és a könnyedebb stílust kedvelőknek is egyformán jó szívvel...
kimre (2009-07-10)
645677
Izgalmas tud lenni, bárha már ismerjük a partnereket, lehet tudni ki milyen szerepet fog választani :)
Tényleg jó, hogy minden körben megváltoznak a szerepek így mindig másra kell figyelni, és máshogy taktikázni tovább
dr.agy (2009-07-09)
838357
Bidu
10
Nagy kedvenc! Izgalmas, könnyen tanulható és játszható. Persze az a jó, ha minél nagyobb a résztvevők létszáma, de már öten is nagyon jó hangulatú partikat lehet játszani. Hevesebb vérmérsékletűeknek nem ajánlott! :) Nagyon fel tudja bosszantani az embert, amikor a tolvaj ellopja a keservesen összegyűjtött aranyait. A szerepválasztási lehetőség egyszerűen zseniális. Mindennek van előnye hátránya.
A magyar kiadásban benne van a kiegészítő is. Nagyon érdemes megvenni!
Petikek
8
Nagyon jó, a mindenkor mindenkinek kategória.
sinus1
10
Remek játék, 4-5 emberrel érdemes játszani. A magyar kiadás nagyon jó lett.
Plenni
8
Tényleg jól eltalált játék. Ráadásul két fővel is rendkívül izgalmas, igazi párharc, mely más stratégiát igényel, mint a többfős játék.
A szerepválasztás jól kialakított, a szerepek izgalmasak. A játékban az izgalom és a konfliktusok kiélezettek és a feszültség szinte tapintható.
Egyik negatívuma, hogy 3 fővel -bár ezt nem jelzik a leírásban- a szerepválasztó metódus miatt gyakorlatilag nem játszható a játék. Tehát vagy kettő vagy négy-öt-hat-hét főre ajánlom.
Enigma
10
Ne lepődj meg ha az újoncok új játékot követelnek! Nálunk kötelezően kellett szinte minden alkalommal játszani vele. Egy kitolos, partyjáték, de persze nem az a mélységektől mentes. No azért nem is agyégető, főleg ha már tisztába vagy a taktikai repertoárral. Szerintem kötelező darab!