JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Puerto Rico


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.5
(12)
2.5
(8)
5.6
(8)
7.6
(8)
7.1
(8)
5.0
(7)

Információk

Szerzô Seyfarth, Andreas
Játékidô 90 perc
Játékosok száma 3-5 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika változó játékos tulajdonságok (a változás ott van a levegőben!)
Kategória városépítős (kubikolós)
tenyésztős/termesztős (áss, ültess, öntözz, kaszálj, etess)
gazdasági (nyersanyagok gyűjtögetése, optimális felhasználása, befektetése)
Kiadó Alea,Rio Grande Games,Tilsit
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Puerto Rico játékszabály 2006-10-25 BiduLetöltés
Puerto Rico 2 játékos változat 2009-06-18 hakansukurLetöltés
Puerto Rico Gyakorta félreértett szabályok 2009-06-18 hakansukurLetöltés
Puerto Rico kiegészítô 2009-06-18 hakansukurLetöltés
Puerto Rico magyarosított játék 2009-06-18 hakansukurLetöltés

Leírás

A játék Közép-Amerikában játszódik, ahol a résztvevők európai telepeseket "alakítanak". A játék célja minél több győzelmi pont megszerzése azzal, hogy növeled kolóniáid működését, hatékonyságát a termelésben, népességben, kereskedelmben és gazdaságban. Jó észben tartani, hogy a pénz, a termelés, a kereskedelem és a telepesek csak hozzá segítenek a győzelmi pontokhoz, de nem fontosak magához a győzelemhez.

Sajátos és újszerű a körök menete: minden játékos választhat néhány foglalkozás közül, amik mindegyike lehetőséget az összes játékosnak, hogy végrehajtson egy akciót, valamint biztosít egy külön bónuszt annak, aki az adott foglalkozást választotta. Például, ha új ültetvényre van szükséged, akkor a telepes kártyát kell elvenned: tiéd az előny, hogy először válassz olyan ültetvényt, amire szükséged van, de azután a többi játékosnak is megvan a lehetősége, hogy bármelyiket elvegye a maradékból. Ez a rendszer lehetővé teszi különböző stratégiák kidolgozását, például arra alapozva, hogy az ellenfél gyengeségét használjuk fel előnyszerzésre, vagy úgy választunk szerepet, hogy csak nekünk van belőle hasznunk.

Az öt különböző ültetvényen árukat termelhetsz, amiből pénzt csinálhatsz vagy akár győzelmi pontokat is. A különböző áruk értéke eltérő attól függően, milyen bonyolult az előállításuk. Ennek megfelelően a kukorica a legolcsóbb és a termelése nem igényel gyárat, míg az indigó, a cukor, a dohány és a kávé sokkal értékesebb és szükségük van a megfelelő előállítási felszerelésre. Az ültetvények mellett sokszor különböző épületket is fel kell építeniük a játékosoknak: néhány közülük szoros kapcsolatban van a termeléssel, míg mások az árutermeléshez vagy a telepesek számához (stb.) kapcsolódó különleges bónuszokat ad. Sőt mi több, az épületek már önmagukban is győzelmi pontokat érnek. Ennek megfelelően fontos a termelést és építkezést egyensúlyban tartani, hogy a maximális hasznot tudjuk kitermelni. Meg kell fontolni azt is, hogy minden épület csak úgy működik, ha legalább egy telepest elhelyezünk rajta, így a kolónia népességi tényezőjét is számban kell venni.
Egy másik fontos szempont, hogy azok az áruk, amelyeket hajóval szállítunk el az ?anyaországba?, azok rögtön győzelmi pontokat érnek, míg az, amit a piacon adsz el, az pénzt hoz: fontos, hogy ezt a két akciót egyensúlyban tartsuk.

A játék időtartamát nem könnyű előre megmondani, mivel három dologtól is függhet: akkor van vége, ha elfogynak a telepes bábuk, ha elfogy a győzelmi pontokat jelző zseton, vagy ha egy játékos betölti az épületek számára kijelölt helyeket. Általában ha hárman vagy négyen játszanak, valószínű, hogy a telepes bábuk fogynak el, míg 5 játékosnál sokkal változóbb a helyzet. Vannak akikazt ajánlják, hogy 3-4 játékos esetében 10-15-tel növeljük a telepesek számát.

Az a tény, hogy a játékosokat az első játékos választása befolyásolja, nagyon újszerű és talán a legjobb része a Puerto Rico játékrendszerének. Végül is ez nem egy megszokott mechanizmus, ami a német játékokra jellemző, ahol minden választás két vagy három lehetőségre korlátozódik. Megfordítva, a Puerto Rico több különböző lehetőséget kínál. Ne feledjük, hogy a szerencse faktor teljesen hiányzik ebből a játékból, szinte semmit nem befolyásol a szerencse. A néhány véletlenszerű dolog, mint például az ültetés, nagyon kevéssé befolyásolja a játékot. A Puerto Ricoban a gyenge teljesítményt mindig a nem megfelelő döntés határozza meg.

Ajánlott link: Film, amely bemutatja a játék menetét. (Norvég, de érdemes megnézni.)

Sir Muki

Vélemények a játékról

pegazus (2015-09-28)
64578
gepárd (2011-02-26)
867855
imádom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Scaevola (2010-11-12)
1013885
blianhun (2010-01-15)
916885
3-5 van írva, de leggyakrabban ketten játszunk, mégis nagyon szeretjük.
Egyetlen kifogást találtam, amiért nem 10-es: túl sokat kell számolgatni-pakolgatni, ha a következő meccsnél változik a játékosszám. Hány hajó, hány telepes, stb.? Ezzel együtt is etalon, nagy kedvenc.
neu (2009-11-26)
637675
Sok múlik azon, hogy milyen sorrendben ülnek a játékosok, különben jó.
Plenni (2009-10-17)
734855
mate11 (2009-09-11)
10169105
Nagyon összetett stratégiai játék, ahogy a szabálya is az. Nagyon szeretem, csak sajnos ritkán játszunk vele. Szabálymagyarázattal, előkészületekkel és a partival egész estés programra számíthatunk. A szerepválasztó mechanizmus nagyon jól eltalált. Igazából nem az a másiknak beteszek-, kiszúrok veled-játék, inkább saját magadat kell ügyesen építgetned, de az is rengeteg stratégiai lehetőséget rejt.
Befejezéséhez közeledve a játéktér kinézete, a felállás hatalmas esztétikai élményt nyújt.
Érdemes egy-két San Juan játszmával "melegíteni" a nagy játékra, mert így könnyebben átlátható a szabálya.
Sir Muki (2009-08-29)
9
kimre (2009-07-09)
917765
Nagyon jó játék.
Szerencse nem kell benne, ami pozitívum.
Igazán jól el vannak találva a szerepek benne, és bár a szabályt időbe telik megjegyezni, utána már igen kellemes időtöltést vele játszani.
Valentin
10
Alap, mert aki ezzel nem játszott még, az nem játszott semmivel. Nagyon jó játékrendszer, amiben viszonylag elhanyagolható a szerencsefaktor. Egymás ellen és egymás mellett is nagyon sokrétű stratégiázást lehet megvalósítani. Megéri beszerezni és játszani vele.
Saimonsais
10
ez a játék úgy faja ahogy van ...
ValaMiki
8
Két személy számára is érdekes és fordulatos a játék.
Mindig tartogat valami újat.