JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Niagara


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.2
(5)
2.5
(2)
3.0
(2)
2.5
(2)
8.0
(2)
4.5
(2)

Információk

Szerzô Liesching, Thomas
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 3-5 fô
Alsó korhatár 8
Mechanika fajtagyűjtős (egyfélét vagy akár többet)
egyidejű játékos akciók (ez az igazi móka!)
Kategória szállítmányozós (ezt és ezt vidd el ezzel innen oda)
kalandozós (hangulatos háttértörténet, szereplők és játékmenet)
felfedezős (nem az ágy alatti szellemeket)
Kiadó Rio Grande Games,Piatnik,Zoch Verlag,999 Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Niagara játékszabály 2006-10-17 BiduLetöltés

Leírás

A Niagara társasjáték méltán lett a 2005-ös Év játéka! Ötletes játék gyereknek és felnőttnek egyaránt. A játékosok megpróbálnak bizonyos kombinációt gyűjteni a drágakövekből és ezeket biztonságba juttatni, miközben folyton fenyeget a veszély, hogy a Niagara vízesés magával ragad. A Spiel des Jahres zsűrije június 27-i döntése alapján a Niagara című játék Az év játéka 2005-ben.Jelenleg ez az egyik kedvenc játékom, de a barátaim sem vetik meg, hogy minél többet játsszunk vele, és a társasjáték találkozón, valamint a Szellemlovasban is nagy sikert aratott már. Igazi könnyed, egyszerű szabályokkal működő, családi játék, amely már a megjelenésével is feltűnést kelt. Nem szokványos ugyanis az, hogy maga a doboz is kellékül szolgáljon a játékhoz. A Niagarában ugyanis a doboz két része képezi azt a terepet, amelyre a játéktáblát helyezzük.

A táblán a Niagara fut végig, amely végül két vízesésre szakad szét. A játékpályát a kimélyített folyómeder adja, ezen úsznak a csónakjaink. A folyó két oldalán ötféle drágakő lelőhelyei sorakoznak. A játékosok célja, hogy kincsvadászokként csónakjaikkal lefelé, illetve felfelé evezve a folyón ezekből a drágakövekből négy különbözőt vagy öt azonosat, vagy összesen hetet gyűjtsenek. Azonban ez nem megy egykönnyen, mert a két drágakő lelőhelye is a veszélyes vízesések környékén található, ezért fennáll a kockázata annak, hogy a csónakok a folyó gyors áramlása miatt a mélybe zuhannak. Ez a hátrány pedig nem dolgozható le könnyedén .

Mindenki két csónakkal és hét kártyával rendelkezik. A kártyákon számok szerepelnek 1 és 6 között, a hetediken pedig egy felhő. A számok azt adják meg, hogy hány lépést kell megtennünk a csónakjainkkal, a felhővel pedig a tábla peremén lévő időjárás-jelentést befolyásoljuk. A Niagara folyót kilenc, kör alakú, átlátszó műanyag korong képezi, amelyeket a játék elején a táblán lévő mederbe helyezünk egymás után. Minden egyes korong egy lépést jelent. A csónakokat a folyó felső részén, a strandon tároljuk.

A játék menete nagyon egyszerű. Egy kör négy fázisból áll. A játékosok az első fázisban lefordítva maguk elé tesznek egy kártyát. A második fázisban a kezdő játékos (akinél az úszógumi van), felfordítja a lapját és az ott lévő számnak megfelelően lép. (A kirakott kártyákat egymásra helyezzük, s először akkor kerülnek ismét kézbe, mikor mindegyik elfogyott, tehát a 7. kör után.) Ezután minden játékos így tesz az óramutató járásának megfelelően. Aki felhőt tett, az nem lép, hanem az időjárás-jelentésen lévő felhőt mozgathatja. A harmadik fázisban kezd el folyni a Niagara. Éppen annyit, mint amekkora a kirakott kártyákon szereplő számok közül a legkisebb. Ehhez hozzáadjuk az időjárás-jelentés aktuális állását (+2-től -1-ig). A folyó áramlása úgy történik, hogy az átlátszó korongokból a folyómeder felső részébe a fentieknek megfelelő számú korongot helyezünk, s ezekkel az eddigi korongokat előrenyomjuk a folyás irányába. Mivel a csónakok a korongokon helyezkednek el, így a folyó áramlásával azok is sodródnak (a vízesés felé?). A negyedik fázis az úszógumi továbbadása, tehát az új kezdő játékos meghatározása.

A Niagarán speciális közlekedési és drágakő-gyűjtési szabályok uralkodnak, ezekből a lényegesebbek: A folyón a körödben vagy csak lefelé vagy csak felfelé evezhetsz. A kirakott kártya számának megfelelő számú lépést kötelező lelépni, kivéve, ha a strandra lépsz be azért, hogy a megszerzett drágakövet biztonságba helyezd. A lelőhelyeken a drágakő begyűjtése két pontba kerül, tehát pl. egy 4-es kártya kirakása esetén kettőt lehet lépni és két pont a berakodás stb. A csónakba berakodni vagy a lépés elején vagy a lépés végén lehet, tehát pl. 4-es kártyánál lépek kettőt és utána két pontért pakolok, vagy két pontért pakolok és utána lépek kettőt. Minden csónak kizárólag egy drágakövet szállíthat, viszont az időközben (taktikai okokból) feleslegessé vált drágakő bárhol kipakolható, persze két pontért. Ha a strandon pakolod ki, itt ez nem kerül pontba, és csak ekkor és csakis ekkor van biztonságban a megszerzett drágaköved. Ugyanis a lelőhelyeken kívül drágakövet rablással is lehet szerezni, mégpedig úgy, hogy üres csónakoddal felfelé evezve pontosan egy már megrakodott csónak mellé érkezel.

Mint látható, nagyon egyszerűek a szabályok, gyorsan bele lehet tanulni a játékba, de a kezdők az elején kicsit hátrányban vannak, mert még nem kalkulálják bele lépéseikbe a folyó mozgását, ezért gyakorta előfordul, hogy a vízesésbe zuhannak. Egyébként ilyen esetben a játékos elveszti a lezuhanó csónakját (és az esetlegesen benne lévő követ), de a játék során bármikor visszavásárolhatja azt egy tetszőleges színű drágakőért.

A játék számos lehetőséget ad a taktikázásra. A vízesés körül lévő drágakövek megszerzése például nehezebb, mint a fentebbieké, ezért akinek ilyenből nem sikerül gyűjtenie, kevés az esélye a győzelemre. Márcsak azért is, mert a drágakövek száma is véges, minden lelőhelyen hét található. A fentebbiek érthetően hamarabb elfogynak, ezért a vízesés körüliekért folyik a küzdelem a játék végén. Ezért például jó, ha a magasabb számú kártyáinkat a végére tartogatjuk. De érdemes figyelni azt is, hogy melyik játékostársunk milyen kártyákat játszott már ki, s ezt kihasználva taktikusan mozgathatjuk a felhőt az időjárás-jelentésen. Ha már mindenkinek kicsi számú lapjai vannak, de nekünk nagy, pl. érdemes felhőt kijátszani és egy kicsit gonoszkodni, mert a többiek csónakja így esetleg a vízbe zuhanhat. A rablás sem elhanyagolandó. Sajnos kezdőjátékosként minket rabolnak meg, de befejező játékosként jól taktikázhatunk, ha kisebb számot rakunk.

Mindent összevetve remek kis játék ez, s ráadásul - ha lehet ilyet mondani - nagyon szép kivitelezésű. A Niagara folyó modellezése és a játékdobozok bevonása a játékterepbe pedig abszolút újdonság, ha a "kártyakirakosgatós" játékmechanizmus nem is. A játékszabály egyértelmű, példákkal is jól illusztrált, s még egy rövid szabály-összefoglalót is tartalmaz. És figyelem! A németül nem tudók is megnyugodhatnak, a készítők ugyanis voltak olyan figyelmesek, hogy a szabályt angolul is mellékelték.

Ezt a játékot mindenképpen ajánlom, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mert tényleg szórakoztató és elég rövid is ahhoz (kb. 50 perc), hogy egy játékos estébe még egy visszavágó is beleférjen. Ez pedig nem hátrány - szerintem. Szóval folyóra és csónakra fel, vár a Niagara! Jó szórakozást!

Balange

Vélemények a játékról

gepárd (2010-08-28)
23274
mate11 (2009-09-16)
733395
Eddig csak kiegészítővel játszottam, el sem tudom képzelni, milyen lehet nélküle...
Ránézésre nagyon csinos kis darab, színes, szép, és nagyon jó ötlet, hogy a dobozt is fel kell használni játéktáblaként.
Stratégiai játék és "Év játéka", de valahogy mégsem fogott meg annyira, annak ellenére, hogy relatíve sikeres vagyok benne.
Szerintem van jobb 2005-ös játék.
Kobász (2009-08-08)
6
Ez a játék nem felnőtteknek, stratégáknak készült, nekik véleményem szerint unalmas. Csak gyerekeknek ajánlom. Vélhetően nekik a szép kivitel miatt tetszeni fog, ahogy a többi hozzászólásban is írták.
Valentin
10
Nem tudok nem elfogultam nyilatkozni erről a játékról. Egyszerűen egy csoda. Minden gyermekes családnak ajánlani tudom. A szabályok egyszerűek, gyönyörű és ötletes kivitelezés. Ha a "vérstratégák"-nak egyszerű is, de minden korcsoportnak önfeledt játékélményt nyújt. Szerintem a -a játék szó valódi értelmében vett- játékok játéka.
menyus
8
Karácsonyra kapták a gyerekek, és bár szép, és látványos játék, ennek ellenére nekik sem vált a kedvencükké Persze azért szívesen levesszük egy-egy partira a polcról.
Fő erénye a szépsége, de a játikidő sem hosszú, ami szintén fontos a gyerekeknek, hisz egy több órás játékkal nehezen lehetne lekötni őket.
Mindent összevetve egy jó családi játék, kellő izgalmakkal, és az igazsághoz tartozik, hogy a dizájn az átlag fölé emeli. mindent összevetve az én értékelésem egy erős közepes.
Bandi13
10
Az alap játék nem rossz, de egy idő után kissé unalmassá válik. A kiegészítővel (amit itthon még nem láttam, de pl. ausztriában bárhol kapható) viszont sokkal élvezetesebb lesz, és már taktikázni is komolyan kell. Külön plusz pont, hogy úgy már 6-an is játszható!