JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Stone Age


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.4
(10)
4.5
(10)
5.4
(10)
5.0
(10)
9.0
(10)
3.5
(10)

Információk

Szerzô Brunnhofer, Bernd,Tummelhofer, Michael
Játékidô 60 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika kockadobós (gurigálós)
Kategória történelem előtti (éljenek a dinoszauruszok!)
Kiadó Rio Grande Games,999 Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Stone Age 2009-12-02 csibuLetöltés

Leírás

A bozótban mamut csörtet, a szél álmosan fúj végig a gabonamezô felett, az erdôban csattognak a fejszék és a patakban aranyat keresnek az állatprémbe öltöztetett emberek. Az ôskor kezdetleges világába kalauzol bennünket a Stone Age. A játékban törzseket irányítanak a játékosok és a cél, hogy a kis csapat minél fejlettebb legyen.

A játékosok kezdetben 5 fôs törzseket irányítanak. A játékban különbözô helyszínek vannak -mindegyik más-más cselekedetre jogosít-, ahova a játékosok a bábuikat letehetik:

- vadászmezô
- erdô, agyagbánya, kôfejtô, patak
- kunyhó
- szerszámkészítô
- szántóföld
- épületek
- civilizáiós kártyák

Alapvetô dolog a törzs életében, hogy ennivaló mindig legyen, anélkül semmi nem megy. A játékosnak minden egyes bábuja után egy élelmet kell beadni a kör végén. Élelmet két módon lehet szerezni: vadászmezôkön húst keresni, vagy a szántóföldet megmûvelni. A vadászatról késôbb esik szó. Ha a játékos a szántóföldre helyezi az egyik bábuját, akkor a kör végén egy állandó élelem bevétellel többe lesz, tehát ha ötször a szántóföldre teszi egyik bábuját, akkor a törzs táplálása meg van oldva és nem kell többé a vadászatra pazarolni a bábukat, amikor azok mehetnének mondjuk aranyat mosni a patakba.

A játékban négy nyersanyag található : fa, tégla, kô és arany. Minden épületet az elôbb felsorolt nyersanyagokból kell felépíteni. Vannak olyan épületek, amelyek esetén elôre meg van határozva, hogy milyen nyersanyagok kellenek hozzá (pl: 1 fa, 1 kô és 1 arany). De akadnak olyan házak is amelyek esetében csak annyi kikötés van, hogy összesen hány nyersanyag elem kell hozzá és az hány fajta legyen (pl ha az épülethez 4 nyersanyag kell 3 típusból, akkor a játékos választhat ,hogy esetleg 1 arany , 2 fa és 1 kôbôl húzza fel a fészert, vagy netán 2 arany 1 kô és 1 téglából ). A felépítétett épületekért járó pontok a felhasznált nyersanyagoktól függnek, ugyanis mindegyiknek van egy pontszáma: a fa 3, a tégla 4, a kô 5 és az arany 6 pontot ér, tehát egy 1 kô, 2 arany és 1 téglából összerakott épületért 21 pontot kap a játékos.

Tágabb értelemben a nyersanyagok közé sorolható az élelem is, ez azonban nem használható fel az épületek felhúzásánál. Az élelem ára 2 és a vadászmezôn vadászattal lehet szerezni finom mamuthúst, vagy szarvaslapockát.

Most ugye az a kérdés, hogy lehet nyersanyagokhoz jutni? A játéktáblán van egy erdôs terület, egy agyagbánya, egy kôfejtô és egy patak tele arannyal. Ha a játékos nyersanyagot szeretne akkor a bábuiból annyit helyez el a különbôzô területeken amennyit gondol, majd annyi kockával dob, ahány bábut odatett. A dobott értéket aztán le kell osztani a fent már leírt nyersanyag értékekkel és máris megvan, hogy a dobott összegért mennyi nyersanyagot kap a játékos. Ha például a játékos 3 bábuját az erdôre tette és a három kockával összesen 11-et dobott akkor 3 fát kap, ha 3 bábuja a patakon áll akkor 11 pontért csak egy aranyat fog kapni. Pofonegyszerû az elv: több bábuval nagyobb esély a több nyersanyagra, illetve a drágább nyersanyagot nehezebb megszerezni viszont több pont jár érte.

Ez nagyon úgy hangzik, hogy itt nagy szerepet kap a szerencse. Hát igen, azonban van itt még valami, amivel befolyásolni lehet a dobott összeget. A játékban fontos szerep jut a szerszámoknak is. A játékos a parti során szerszámokhoz juthat, amelyek mind egy-egy értéket képviselnek. Tehát van 1-es szerszám, 2-es, 3-as és 4-es és ezeket a játékos a dobásoknál felhasználhatja, azaz amikor szeretné hozzáadhatja a dobott értékhez. Ha a korábbi példát nézzük, mikor 11-et dobott a játékos a patakban akkor alapban csak egy aranyat kapna. Azonban ha felhasználja egyik 1-es szerszámát ,akkor máris 12 az összeg, vagyis 2 aranyat kap. Egy játékos összesen 16 szerszámot szerezhet és ezt minden körben felhasználhatja. És ezzel a kis segítséggel már nem is annyira a szerencse dolga, ki mit dob.;)

Amennyiben a játékos úgy gondolja, hogy a törzsben kevés az ember, akkor szerehet magának egy új tagot, méghozzá úgy hogy a lépése során két bábuját a kunyhóhoz helyezi és a kör végén egy bábut kap cserébe.

Amennyiben épületet szeretne építeni a törzs, akkor a játéktábla alján felcsapott épületekre kell egy emberüket küldeni és ha van annyi és olyan nyersanyag a törzs birtokában, ami az adott épülethez kell, akkor az épületet birtokba vehetik és a játékos megkapja érte a pontot.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon megéri-e egy újabb embert szerezni a törzsbe, csak azért hogy eggyel több bábut tehessünk le a táblára, ráadásul eggyel több élelem is kell minden kör végén? Megéri-e az állandó élelmiszerbevételt a játékos bábuinak száma fölé vinni? Megéri-e hajtani a 16. szerszámra?

Nos a civilizációs kártyák nagy valószínûséggel értelmet adnak ezeknek a kérdéseknek. A civilizációs kártyákkal ugyanis értékes pontokat lehet szerezni a játék végén. Ha egy játékos egy civilizációs lapra teszi a bábuját, akkor a lépése során megveheti az adott lapot (nyersanyagokkal kell fizetni értük). Minden civilizációs kártya alsó részében található, hogy a játék végén milyen pluszpontot jelent. Például van olyan kártya, ami ha a játékos birtokában van akkor a játékos szerszámainak számát szorozza 3-al és ezt a játékos pontként kapja meg. Na ugye, most már látható miért is érdemes akár a 16. szerszámot is megszerezni;). De ehhez hasonlóan van olyan lap is, amelynél a játékos bábuinak a száma szorzódik 3-al, vagy az épületek száma szorzódik, vagy az állandó élelmiszerbevétel. 16 szerszám esetén a hármas szorzós lap ugye 48 pontot jelent, amivel félig körbe lehet lépni a táblát körülvevô pontozómezôt:)

Ezenkívûl vannak olyan kártyák, amin 1-es illetve 2-es szorzók találhatóak, és vannak a zöld hátterû kártyák amikbôl a különbözôeket kell gyûjteni és a játék végén a különbözô zöld kártyák száma önmagával szorzódva újabb pluszpontot jelent. Ha például a játékosnál van 4 különbözô zöld kártya akkor az 16 pontot jelent.

És a civilizációs kártyák hatalma még itt nem fejezôdik be ugyanis a lap felsô részében is vannak 'jutalmak'. Ezeket azonnal megkapja az a játékos, aki megvette a lapot. Például 2 élélem, 3 pont, 2 fa, stb.

A játéknak akkor van vége, amikor vagy elfogynak a civilizációs kártyák, vagy a tábla alján lévô épület kupacok egyikébôl elfogy az épület lapka.

A Stone Age egy remekül sikerült társasjáték. A grafika minôségi, a játékelemek szintén. A civilizációs kártyákat alapul véve akár már a játék elején ki lehet választani egy stratégiát. Eldönthetem hogy a szerszámokra hajtok és ezért minden olyan civilizáiós kártyát megpróbálok begyûjteni amin a szerszámok szorzódnak. Na persze ehhez az is kell, hogy a szerszámokat szerezzek a játékban, mert ugye hiába van nálam a 3-szoros szerszámszorzó lap, ha csak egy szerszámom van a játék végén;).

És nem árt odafigyelni a játékostársakra is, nehogy már megszerezze a háromszoros épület civilizációs lapot, ha már olyan sok épülete van;) És a játék ezt meg is engedi, ugyanis mindenféle következmény nélkül leteheti a játékos egy bábuját mondjuk egy civilizációs lapra anélkül hogy a lépésében megvenné.

hakansukur

Vélemények a játékról

messier (2013-12-11)
103105104
dosandor (2010-09-23)
832793
zerge2 (2010-08-03)
9335103
gepárd (2010-07-02)
675482
szeretem de mindig kikapok.
csibu (2009-12-27)
963693
Még csak neten sikerült játszani vele, de nagyon "bejött", élvezetes, komoly stratégiai játék.

Egyedül azért nem 10-es a pont mert a valóságban más lehet vele játszani, mint neten - bár ha minden igaz úgy még jobb. Ha egyszer erre is sor kerül talán majd átjavítom 10-esre! :)
Muszasi (2009-10-06)
946584
Felénk is a jelenlegi kedvenc. Jópofa megoldások, sokféle taktika. Bár elsőre bonyolultnak tűnik, gyorsan érthető és elsajátítható a szabály. Igaz van olyan ismerősöm, aki sokáig nem értette, miért kell két ember a bungalóba.
Fenyő (2009-10-02)
765394
Szerintem egy igazi családi játék ahol a szerencse pont annyira dominál, mint a tudatosság. Ha valaki jól és szerencsésen játszik akkor nyer. Szóval egyszerű és mégis zseniális, DE! Ha leegyszerűsíti az ember és rámegy például a gabona/fa/civilizációs kártya kombóra akkor a végén óriásit szakíthat! Itt érzem a játék egyensúlyi hiányosságát, hogy nem jár mínusz pont /lásd Agricola/ ha nincs kunyhónk, ha nincs szerszám stb. Mindent egybe vetve egy könnyed és nem túl gyors játék.
kimre (2009-10-01)
955584
Nekünk is az egyik kedvenc most.
A kártyákkal sokat lehet kaszálni a végén.
A szerencse max annyit függ, az ellenfél hova teszi a figuráját előtted (bár a kockadobás is bekeverhet, de azért elég jól lehet vele számolni)
Ez azon kevesek játéka amit ketten is tényleg jól lehet játszani.
Plenni (2009-09-25)
767594
hakansukur (2009-09-23)
10285104
Nekem most ez a társasjáték tetszik a legjobban. Nagyon oda kell figyelni a civilizációs kártyákra mert nagyon sokat lehet belôle profitálni, ha az ember okosan használja fel ôket