JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Clans


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.0
(2)

Információk

Szerzô Colovini, Leo
Játékidô 30 perc
Játékosok száma 2-2 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika területvédős, bekerítős (kerítés nélkül)
területmozgatós (még ha furcsán hangzik is)
Kategória történelem előtti (éljenek a dinoszauruszok!)
következtetős (az ellenfél lépéséből tudjuk meg a legtöbbet)
blöffölős (verd át a többieket!)
Kiadó Rio Grande Games,Winning Moves
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Clans játékszabály 2006-10-28 BiduLetöltés

Leírás

Öt klán vándorol az őskori pusztában, biztonságos lakóhely után kutatva. Időnként egymás mellé építik kunyhóikat: így alakulnak ki az első falvak.De a békés látszat néha csalóka, és néhány egyszerű szabály alapján szokatlan vetélkedés alakul ki a klánok között, hogy eldőljön, melyikük a legerősebb. A játékot 2002 végén adták ki és követi a történelem előtti időkről szóló játékok divatját. A befolyásszerző és területfoglalós kategóriákba tartozik.
A működési elve nem különösebben eredeti, de jól van összeválogatva és az eredmény egy gyors és dinamikus játék, ami jó taktikai döntéseket igényel. A játéktábla 60 különböző területre van osztva: füves területek, erdők, hegyek és sztyeppék. A kezdés előtt mindegyikre egy-egy kunyhót kell helyezni - látszólag - véletlenszerűen. Ezután minden játékoshoz rendelünk egyet a rendelkezésre álló 5 színből, amit a játék végéig titokban kell tartani. Amelyik színt (színeket) nem használjuk, semleges törzsként működnek, de a végső pontozásnál nem kell figyelembe venni. A játék célja, hogy összegyűjtsük a táblán lévő törzseket azért, hogy új falvakat alapítsunk. Ez győzelmi pontokat jelent a faluban lévő törzseknek. Nagyon fontos, hogy úgy kedvezzünk a saját színünknek, hogy közben ne áruljuk el magunkat túl korán, de ugyanakkor kerüljük azt is, hogy a többi játékos túl sokat profitáljon a mi mozgásainkból. A szabály kimondja, hogy a játékos saját körében köteles elvégezni az egyetlen lehetséges mozgást: kiválaszt egy területet és az összes rajta lévő kunyhót átszállítja egy szomszédos területre. Csak két megszorítás van: ha egy területen már 7 vagy annál több kunyhó van, azt nem lehet mozdítani (bár egy kivétel itt is előfordul), a másik, hogy a mozgás nem irányulhat üres területre. Ha a mozgatás után egy kunyhós terület el van szigetelve (pl. üres helyekkel van körülvéve), megalapítottunk egy falut. Egyszerűen csak meg kell számolni a kunyhókat és minden szín (függetlenül a darabszámtól) ugyanazt az összeget kapja. Az a játékos, aki valójában megalapította a falut, kap egy bónusz zsetont, ami a játék végén győzelmi pontot ér. Hogy egy kicsit izgalmasabb legyen a játék, van néhány érdekes fordulat: először is, a játék korszakokra van osztva, amik alatt mindig van egy 'jó' földrész (ami jó pontokat ad a falvaknak) és egy "rossz" (ami lenullázza az éppen megalapított falu értékét). Másodszor, ha a játékos egyetlen mozgásával két falut tud létrehozni, eldöntheti, hogy milyen sorrendben - ez fontos lehet, ha ez két különböző korszakban történik (tehát a "jó és rossz" földrész különféle kombinációiban.) Ha egy új faluban van mind az öt színű kunyhóból, akkor azokat, amikből csak egy van, el kell távolítani a játékból. Ha sikerül néhány ellenséges kunyhót eltávolítani, az azt jelenti, hogy kevesebb játékos fog pontokat kapni az új faluért. A játéknak akkor van vége, ha valamelyik játékos megalapította a 12. falut.
A semleges színt eltávolítjuk a tábláról, kiszámoljuk a bónusz pontokat és a legmagasabb ponttal bíró játékos lesz a győztes. A Clans jó példája a modern táblás játékoknak: rövid, egyszerűen elmagyarázható szabályok, dinamikus játék, rövid játékidő, jó alapanyag és grafika. A Winning Moves kis formátumú dobozban gyártotta, a tábla 6 részbe van hajtva, hasonlóan a Trans America és a Cartagena dobozához és maga a játék is ugyanabba a kategóriába tartozik. Bár egyszerű és nyílt játék, a Clansban szükség van néhány jó taktikai döntésre is; nincs túl sok helye a szerencsének; ketten is jól játszható, akkor kicsit többet kell tervezni.

Sir Muki

Vélemények a játékról

Enigma
6
Nagyon kiegyensúlyozott, átgondolt szabály! többen jó csak szerintem. Próbáld ki.
Bidu
8
Sokak véleményével ellentétben nekem nem tűnik káosszerűnek a játék. Bár igaz ami igaz. NAgyon előremutató stratégiákat nem érdemes és nem is lehet kidolgozni, hisz atöbbiek egy pillanat alatt boríthatják a terveket.
Sajnos nekem nincs meg, de egyszer lehet, hogy beszerzem. Könnyen elsajátítható, gyors játék. A kinézete is elég pofás, bár semmi extra. Talán pont ezért.
Ajánlom mindenkinek!