JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Chocolatl


(Még senki nem értékelte)

Információk

Szerzô Günter Burkhardt
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 3-6 fô
Alsó korhatár 8
Mechanika aukció, licitálás (senki többet? harmadszor!)
kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
egyidejű játékos akciók (ez az igazi móka!)
Kategória középkori (középkorban játszódik)
blöffölős (verd át a többieket!)
Kiadó Quined White Goblin Games (QWG)
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Chocolatl 2011-11-23 hakansukurLetöltés

Leírás

A Chocolatl nevû társasjáték témája az aztékok és a kakaó.

A játékot minimum 3-an lehet játszani. Minden játékos kap 13 lapot , melyek értéke 1-tôl 13-ig terjed, illetve kockákat. Ezekkel fognak gazdálkodni a játék során.

A táblán 6 helyszín szerepel. Ezeken a helyszíneken lehet pontokat szerezni és egyéb elônyökhöz jutni. A legtöbb helyszínen az elsô (esetenként a második, illetve harmadik) játékos kapja meg a pontokat, de van pár olyan helyszín is ahol az utolsó játékos hátrányokat szenved ( pontlevonás,stb). Mit jelent az hogy egy játékos elsô lesz egy helyszínen? A játék folyamán minden fordulóban a játékosok végigveszik sorrendben a tábla hat helyszínét és minden helyszínhez 2 lapot játszanak ki. Az lesz az elsô, akinek a két lapjának az összege a legtöbb, a legutolsó pedig akinek a legkevesebb. Észrevehetô, hogy 13 lap van de a fordulókban csak 12 lapot kell kijátszani. Hova lesz a 13. lap? A játék legelején, mindenki kiválasztja egy lapját és a tábla közepén található áldozati oltárra teszi képpel lefelé. A játék végén az ide tett lap annyi pontot fog érni, amennyi a lap értéke.

A lapok kijátszásában van egy csavar: a pontozósávon legelöl álló bábu helyzete határozza meg hogy a lapokat hogy kell kijátszani. Ez háromféle lehet:
- a játékosok egyenként veszik végig a helyszíneket és minden helyszínhez két lapot tesznek ki egyszerre képpel lefelé
- a játékosok a forduló elején kiteszik a lapjakat párosával a helyszínekhez képpel lefelé.
- a játékosok a forduló elején minden helyszínhez egy lapot tesznek ki képpel felfelé! és mikor sorra veszik a helyszíneket akkor teszik ki a már kitett lapokhoz a második kártyát képpel lefelé

Aztán mikor mindenki kitette a lapjait, egyszerre minden játékos megfordítja ôket.

Tehát hat helyszín van a játékban:

-Chocolatl - itt az elsô játékos kap egy pontot és megszerzi azt a jogot, hogy döntetlen esetén ô végez elôbbre. Az utolsó játékos viszont a forduló hátralévô öt helyszínén a kijátszott lap párjainak összegébôl 1-et le kell vonnia

-Kakaószüret - a forduló elején dobni kell 3 dobókockával. A fordulók elején a három dobott érték ide kerül és a helyszínen az elsô, második és harmadik játékos annyi gyôzelmi pontot kap, amennyi a dobott kockákon a legnagyobb, második legnagyobb, harmadik legnagyobb összeg.

-Tenochititlan - Az elsô játékos választhat, vagy elveszi a forduló elején ide kihelyezett dobókockát, amivel bármikor dobhat a játék hátralévô részében egyszer és a dobott érték hozzáadódik az éppen kijátszott lapjainak összegéhez,vagy lerakja egyik kockáját a helyszínen található kunyhók egyikére, ami azt eredményezi, hogy a játék hátrlévô részében minden kijátszott lap párjának összegéhez 1-et adhat hozzá. A kitett kocka itt marad a játék végéig.

-Cholula piramis
Az elsô (második) játékos kocká(ka)t helyezhet el a piramisban. A piramis nem azonnal hoz gyôzelmi pontot, hanem késôbb. Ha betelik a piramis egyik sora, akkor az kap gyôzelmi pontot, akinek az adott sorban a legtöbb kockája van. Emellett a játék végén plus pontok járnak a piramisba letett kockákért. A kitett kockák itt maradnak a játék végéig.

-Kakaó készítés
Az elsô és az elsô 4 fordulóban a második játékos is gyôzelmi pontokat kap. A megszerezhetô gyôzelmi pontok száma egyre csökken a fordulók számának növekedésével. Ezen a helyszínen az utolsó játékos -2 pontot kap.

-Tachli
Ezen a helyszínen mindig két lap található, amelyek teljesen hasonlóak a játékos lapjaihoz. Az elsô és második játékos kicserélheti 1 lapját az itt található egyik lapra (tehát mondjuk egy 1-est elcserél egy 8-asra)

A játékban maximum 7 forduló van, de a játék elôbb is véget érhet (pl. valakinek elfogynak a kockái).

A játék végén elég sok extra pont kapható:
- aki az utolsó fordulóban az elsô helyszínen elsôként végzett 3 pontot, aki utolsóként -3 pontot kap
- extra pontok járnak a piramisba tett kockák után
- extra pontok járnak a játék elején az áldozati oltárra tett lapok után is.

hakansukur