JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / Chat



Az üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Dixit


(A játéklaposok szavazatai alapján)
10
(2)
3.0
(3)
9.3
(3)
3.0
(3)
10
(3)
6.0
(2)

Információk

Szerzô Jean-Louis Roubira
Játékidô 30 perc
Játékosok száma 3-6 fô
Alsó korhatár 8
Mechanika egyidejű játékos akciók (ez az igazi móka!)
történetmesélős (elkalandozhatsz)
szavazós (akkor szavazzunk!)
Kategória parti játék (Bulizzunk együtt! Gyertek minél többen!)
humoros (a poén a lényeg)
blöffölős (verd át a többieket!)
kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Asmodée Editions
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Ehhez a játékhoz még nincs játékszabály:(!

Leírás

A Dixit társasjátékban a játékosok egymás gondolatait próbálják meg kifürkészni. Ez így elég furcsán hangzik
de lássuk mirôl is van szó.

A játékban jó sok kártyalap szerepel, amelyeken eléggé elvont rajzok láthatóak. A lényege a rajzoknak, hogyha az ember ránéz ne csak egy dolog jusson az eszébe róla. Ha egy rajzon egy ház látható, azt nemigen lehet másként értelmezni mint egy ház. Azonban ha a rajzon egy ember fél arca látható és azon az arcon van egy pattanás, aminek a tetejére épült a ház és a kéményébôl füst helyett kenyerek szállnak... nos ezt már nemigen lehet egyféleképpen magyarázni. És ez a célja a rajzoknak, hogy a játékosoknak más jusson eszébe róluk.

Szóval ezekbôl a kártyákból van a játékban jó sok. Minden játékos a parti kezdetén kap párat - talán 5-öt -
és ezt nem mutatják meg senkinek, magyarán a kezükben tartják. A játék menete a következô. A soros játékos kiválaszt a kezében lévô lapokból egyet és mond valamit mellé, ami szerinte a laphoz kapcsolódik. Ez lehet szó, idézet, dalszöveg, reklámszlogen vagy akár egy dúdolt dallam is. Ezután a többi játékos a lapjai közül kiválaszt egy-egy lapot amely szerintük kapcsolódik a soros játékos által kimondott dologhoz. Persze mindenki titokban választja
a lapját. Ezután a kiválasztott lapok a soros játékoshoz kerülnek aki egybe keveri a lapokat. Végül a megkevert lapokat képpel felfelé az asztal közepére teszi egymás mellé.

És itt jön a második fázis. Minden játékosnak - kivéve a soros játékost - szavaznia kell egy lapra, hogy szerinte melyiket tette a soros játékos. Miután mindenki tippelt valamelyik kitett lapra, pontozás következik.

A soros játékos csak akkor nem kap pontot, ha vagy mindenki eltalálta melyik lapot tette ô ki, vagy senki nem találja el, viszont ezekben az esetekben a többi játékos 2-2 pontot kap. Különben a soros játékos kap 3 pontot és mindenki kap 1-1 pontot, akik eltalálták azt a képet, amit a soros játékos tett ki.Ezenkívül azok a játékosok is kapnak pontot, akiknek a kártyájára szavazott valaki.

A soros játékosnak úgy kell kitalálnia a laphoz tartozó mondandóját - ez a legnehezebb -, hogy legalább egyvalaki - de ne mindenki - kitalálja. Ha például a cselló testû kislányt ábrázoló rajzot vesszük, akkor a 'Szóljon hangosan az ének' idézet túl könnyû, de elbonyolítani sem szabad: 'Szóljon hangosan az ének'->Soltész Rezsô (ô énekli) -> Balázs Pali (mert ugyanolyan haja van mint Soltész Rezsônek) -> Balázs Péter (mert megegyezik e vezetéknevük)->Poirot (mert Balázs Péter a magyar hangja) > David Suchet (mert ez a színész játssza Poirot a tévésorozatban). Szóval a csellô alakó kislányra David Suchet mondani biztos kudarc lesz, mert senki nem fogja eltalálni.

Pontozás után mindenki húz egy lapot a húzópakliból és a következô játékos lesz a soros és most ô választ egy lapot
és mond mellé valamit. A játék akkor ér véget ha elfogynak a húzópkaliból a kártyák. Az nyer természetesen akinek a legtöbb pontja van.

A Dixit nem a hagyományos értelemben vett társasjátékok közé tartozik, azonban nagyobb társaságban remekül el lehet vele szórakozni. Mert persze minél többen játsszák annál érdekesebb, mivel annál több kártya lesz kitéve egy mondathoz.

hakansukur

Vélemények a játékról

Csinka (2017-03-22)
2104106
Zseniális játék. Társasos körünkben a legtöbbször játszott játék. Kreatív, egyszerűek a szabályai, és kiegészítővel 12 is játszható, bár 12-en már elég nehéz követni a pontszámokat :).
T72 (2013-03-29)
1039210
gepárd (2012-01-07)
10493106
MÁDOM KIRÁLY