JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Kingdoms


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.1
(15)
4.9
(15)
6.3
(14)
4.3
(15)
5.4
(14)
3.0
(15)

Információk

Szerzô Knizia, Reiner
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika titkos egységek lehelyezése (pszt! titok!)
lapkalerakós (ha már van nálam…)
Kategória számolós (mennyi is 6x7?)
fantázia (fantáziaországban járunk, itt minden megtörténhet)
absztrakt stratégia (a háttértörténet nem számít, csak a kőkemény stratégia, mint pl: sakk, go, yinsh)
Kiadó Hans im Glück,Fantasy Flight Games
Egyéb nevek Auf Heller und Pfennig

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Kingdoms játékszabály 2007-02-10 BiduLetöltés

Leírás

A Kingdoms-ban a játékosok igyekeznek, hogy a legtöbb aranyat gyűjtsék. Kastélyokat emelnek a birodalom leggazdagabb régióiban, miközben igyekeznek, hogy elkerüljék a veszélyes helyeket. A sárkányokat, a mocsarakat és a trollok birodalmát. Újabb Knízia játék kerül a terítékre, a régebbiek közül.
Számomra újdonság volt, véletlenül akadtam rá nyaralás közben (Egy barátom hozott néhány játékot, próbáljuk ki milyenek jelszóval), ott bogozgatva a szabályait - ilyenkor derül ki, hogy gyöngyszemeket lehet találni a polc legalján is:). A "sötét" középkor tájékára vezet vissza minket ez a játék - amikor még kincs volt a búzamező, lovagok vonultak fel, és a hegyek tetején lévő tornyokban menekültek az emberek a sárkány elől.
Azonban ebben a játékban kevésbé a téma a lényeges pont - inkább a mechanizmus. Ha már tematizálták a játékot, nézzük hogyan is sikerült. Először is, maga a doboz szabvány FFG SIlverline-os doboz (egyentálca, egyenméretű doboz). Ez a sorozat az FFG kisebb játékait tartalmazza, de nem egy gyöngyszem található benne (pl Citadella... jajj arról is kellene írni).
Visszakanyarodva, a grafikának az alapját egy festmény adja, amely a dobozról és a keménykarton lapkákról (kb carcassonne méret) visszaköszön. A többi grafika egyszerű, letisztult, inkább célszerű mint szép. A pénz (pontszámláló) viszont nagyon el van találva - igaz, volt jónéhány menet, amikor kevésnek találtuk. Ha a levesszük a játékról (nem túl erősen) ráaggatott díszletet, akkor alapvetően egy egyszerű absztrakt játékot találunk alatta. A célunk minél több pont gyűjtése, 3 körön keresztül. Ehhez lapkákat húzunk, illetve kastélyokat tehetünk a 5*6-os pályára. A lapkák értéke 1-6-ig változhat, minden értékből két pozitív van, és egy negatív.
E mellett néhány speciális módosító lapka van. A játékosok lapka húzás (és rakás) helyett válaszhatják, hogy saját kastélyaik egyikét teszik egy rácspontba. Ezek értéke 4-től 1ig terjed. De mi a célja a pakolászásnak? Amikor betelt a pálya, akkor minden sort, oszlopot kiértékelünk. Az adott sor/oszlop értékét összeadva (amely mehet +30 -> -21ig mehet megkapjuk a sor értékét. A játékosok annyi pontot kapnak (fizetnek be negatív érték esetén!), amennyi az oszlop-sor értéke megszorozva a befolyásuk értékévél. Amennyiben egy játékosnak több kastélya is található a sorban (Mondjuk egy 2-es és egy 3-as), akkor a kettő összegével kell megszorozni a sor értékét (azaz 5-ször). így ki kell értékelni minden sort, oszlopot - és máris kész egy forduló.
A játékosok elveszítik a most felhasznált kastélyaikat - kivétel az egyesek, amelyeket visszakapják. 3 fordulón keresztül folyik a vetélkedés - és aki a legtöbb pontot szerezte, az lesz a Királyság új uralkodója!
A saját véleményem szerint a játék jól el van találva, a szerencsefaktor az átlagosnál magasabb, de lehet vele tervezni. Számos variáns próbálja csökkenteni ezt a szerencsefaktort.
Azoknak ajánlott akik nem rettennek el egy kis szerencsétől, de ezt szeretik kordában tartani. A 10 percben ismertethető szabályok és a gyors lejátszhatóság eredményeképpen be/levezetőjátéknak is tökéletes - illetve újoncok számára is ideális.

PaYa

Vélemények a játékról

fhunor2002 (2010-12-01)
848672
gepárd (2010-05-29)
49283
cicus73 (2010-02-13)
844262
tomhanx (2009-12-31)
8534
Több játékossal ez is érdekesebb, de két főnek is jó párbaj játék.
Plenni (2009-10-16)
697542
dosandor (2009-09-22)
39243
Én nem nagyon kedvelem ezt a játékot, mert úgy látom, elsősorban arra késztet, hogy minél jobban kiszúrjak az ellenféllel, ezáltal gyarapodhatok én.
mate11 (2009-09-21)
744242
Ha a Lost Cities matematikai játék, akkor ez mindenképpen az: összeadás, kivonás, szorzás(lehet a gyerekekkel gyakorolni a műveleti tulajdonságokat), valószínűség...
Könnyen elmagyarázható szabályok, gyors játékmenet jellemzi. 3-4 fő esetén nagyobb szerep jut a szerencsének, de ketten játszva minimálisra csökken.
Kirké (2009-09-07)
647642
A másik kedvencem itt a játéklapon. Azért tipikusan jó ide az oldalra, mert pillanatokon belül áttekinthető a játék előzménye, így nem gond, ha az eddig történteket elfelejtettem.
Ketten játszva befolyásolható leginkább a játék kimenetele, illetve úgy tud a szerencse-faktor a legkevésbé hatni. Ezért játszom leginkább két fős partikat. A baráti körben nem sikerült (még) népszerűsödnie, talán a kissé borús grafikája miatt?
csibu (2009-08-27)
961262
Triviálisan egyszerű, mégis nagyon nagyon jó játék! Házilag is könnyen elkészíthető, és egy játék 30 perc alatt simán letudható, Gy nagyobb társaság esetén akár bajnokságot is lehet vele játszani.
Nekem nagyon elnyerte a tetszésem. Ha neked még nem akkor az online játékoknál mindenképpen próbáld ki!
T72 (2009-07-21)
557774
zeusz70 (2009-07-21)
10
Ha ketten játsszák a szerencse szerencse szerepe minimális. Éppen ezért szerintem ez az optimális játéksszám.
Szabályai egyszerűek, ennek ellenére eléggé gondolkodós játék.
Az én tapasztalatom az, hogy négy személynél már a szerencse és a játékostársak összetétele nagyban befolyásolja a végeredményt.
Az általános pontszámom kétszemélyes játékra vonatkozik.
Fenyő (2009-07-17)
736773
Kifejezetten 'sakkos' kis játék. Egyszerűek a szabályok, viszont óriási a taktikai lehetőségek tárháza. Kicsi bárhova el lehet vinni és valóban masszív anyagokból készült! Nem értek egyet azzal, hogy a húzás dönti el a partyt. Előre lehet tudni, hogy milyen lapok vannak és kb. 4 másodperc alatt az is megállapítható, hogy mit húzhat még az ember, mindenfajta lapszámolgatás nélkül. Számomra tipikus gazdasági mechanizmusok fedezhetőek fel, mint a nyereség növelése és a veszteség minimalizálása adott esetekben. Ezeket szem előtt tartva bátran lehet rakosgatni a kastély lapocskákat is.
menyus (2009-07-15)
667544
Nagy előnye az egyszerű játékszabály, a viszonylag gyors játékidő, a játékosok közötti interakció.
Hátránya épp ez utóbbi ellőnyében rejlik, a rengeteg konfliktus, amit nem mindenki szeret. Én igen, ezért is érdemelt részemről hatos osztályzatot.
Ja, és olcsó, nem foglal nagy helyet, és az összetevői is tartósak.
szoffi (2009-07-10)
648764
kimre (2009-07-09)
675564
Itt aztán számít, hogy ki milyen lapot húz, így nemigen lehet benne előre tervezni.
Viszont ketten is jól el lehet vele játszani.
dr.agy (2009-07-09)
866434
Bidu
6
Szerintem nem rossz játék a Kingdoms. Könnyen elsajátíthatók a szabályai gyors a játékmenet és ketten is élvezetes.
Talán csak a szerencsefaktor az, ami negatívan befolyásolja a véleményemet róla. Összességében azonban azt mondhatom, hogy érdemes kipróbálni.