JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Bizon


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.0
(1)
4.0
(1)
6.0
(1)
7.0
(1)
7.0
(1)
4.0
(1)

Információk

Szerzô Kramer, Wolfgang,Kiesling, Michael
Játékidô 60 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika elemekből álló játéktér (legnépszerűbbek a hatszögek)
kereskedős (mennyit kérsz érte?)
befolyásszerző (jól helyezkedni...)
Kategória területnövelős (hektárra gyűjtős)
kalandozós (hangulatos háttértörténet, szereplők és játékmenet)
Kiadó Mayfair Games,Phalanx Games
Egyéb nevek Bison: Thunder on the Prairie

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Bison játékszabály 2006-10-17 BiduLetöltés

Leírás

Bison egy táblás játék, ami az USA északnyugati partján, Idahoban játszódik a fehér ember érkezése előtt. Gyönyörű vidék, prérikkel, sűrű erdős hegyekkel, és vad folyókkal,amik félelmetes kanyonokon folynak át. Itt, egy amerikai őslakó törzs, a Nez Perce, békésen kalandozik a szülőföldjén.
A játék a Phalanx game kisdobozos sorozatában jött ki, alapvetően egy befolyásszerző játék. A játékosoknak a prérire kell kimenniük - ahol egy időben az indiánoké volt a látóhatárig minden. De ebben az időben sem volt nyugodt életük - hiszen minden indián törzs mellett volt egy másik, amely nem tartotta tiszteletbe a másik határait. Arról nem is beszélve, hogy a megélhetéshez bizony vadászni kellett - nem volt egyszerű a napi betevő biztosítása.
A játék az átlagosnál jobb minőségű alkatrészekből áll. A térképelemek érdekes formájúak ( Háromszög, de a sarkoknál domború, az éleknél homorú - így illeszthetőek), a hozzá való tokenek kemények, a grafikája rajzos - egyszerű, célszerű, és szép. Ezek mellett még fakockák vannak a játékhoz - sehol semmi műanyag :).
A játékban minden játékos egy törzsfőnök bőrébe bújik, aki a szűkös hús-zsákmányból gazdálkodva próbálja a törzsi tagokat minél jobb helyekre kiküldeni, hogy ott a törzstagok vadásszanak, illetve sátrakat, kenukat telepíteni. A játék fix számú fordulóból áll, egy fordulóban minden játékosnak fix 4 cselekedete van, amit sorban, egymás után, az óra járásnak megfelelő sorrendben hajthat végre.
A lehetséges cselekedetek: Térkép bővítése (ez kötelezően a 4-ből az egyik), sátor építése, kenu építése, Gyülekező szervezése (ekkor 1 indiánhoz lehet a pályán lévőket hívni), 1 mozgatás, 3 mozgatás. Minden cselekedetnek költsége van - amely exponenciálisan növekszik az érintett indiánok számával. Költség, indiánoknál? Mivel ott a pénz annyira nem volt motiváló tényező (a játékban nincs is), ezért a költséget 'kajában' kell megfizetni, azaz az érintett indiánok a tartalékainkat emésztik fel - minél többen, annál többet esznek meg (gondolom többen partiznak, vagy valami ilyesmi :), a tábla alsó részén látható, a zöld legalsó kocka alatt).
Fontos kiemelni, hogy 3 fajta kaja van - Bölény - pulyka és hal. A költséget bármilyen kombinációban ki lehet fizetni - azonban érdemes figyelni, hogy nagyjából egy szinten legyenek. Nem számít akciónak a beszerzés. 'Beszerezni' az indiánokat (mindenfajta kajából 1), sátrakat/kenukat (nagysággal megegyező számú kaja mindegyik fajtából) lehet. (Tábla bal alsó sarkán látható) 4 cselekedetben két egyforma nem lehet - ezt a tábla megfelelő helyére helyezett fakockákkal kell jelölni.
Amennyiben az adott fordulóban minden játékos végrehajtotta a 4 akcióját, akkor a vadászat következik. Minden összefüggő folyót / prérit / hegyet külön külön értékelünk. Az adott területen az a legerősebb, akinek a legnagyobb sátra/kenuja van, ennek hiányában akinek több indiánja. Aki a legerősebb, megkapja a teljes területen lévő állatokat - a megfelelő típusú húst levadászva. A második helyezett a területen lévő húsok felét, lefelé kerekítve, a többiek pedig a saját területükön lévő állatokat kapják meg. Ez akár lehet több is, mint a második helyezett díjazása...
Döntetlen esetén a kisebbek közül akinek a nagyobb van, további döntetlennél az indiánok száma dönt. Ha nem sikerül feloldani a döntetlent, akkor úgy kell kezelni, mintha mindketten másodikak (harmadikak, stb) lennének, azaz az alsó húzza le magához a másikat. Miután mindenki levadászta a sajátjait, következő forduló következik. A területlapkák meghatározzák hány fordulóig tart a játék. Az utolsó forduló után mindenki tartalékát le kell nullázni, majd ezután megnézni, milyen húsból mennyit tudnak levadászni a játékosok. Aki a legtöbbet vadássza le - az nyert. Személyes véleményem szerint egy közepesen gyors játék - a 4 cselekedet behatárolja a lehetőségeket, ennek ellenére lehet sokat gondolkodni - egy lépésen sok bölény sorsa múlhat :). A játék végén nagy-nagy hiány van a sátorépítésre, és érdemes arra gyúrni, hogy az utolsó körben felhasználj minnél több kaját - a megmaradó erőforrás csak pazarlás :). Az első játékban elég jól álltam, ennek ellenére csúfos másodikhelyet sikerült elérni -köszönhetően a korán lerakott 4-es kenunak - ezután egy kör szinte csak regenerációval telt. A játékban a szerencse szerepe nem elhanyagolható, a húzott elem nagyban befolyásolja a lehetőségeinket.

PaYa

Vélemények a játékról

menyus (2009-07-15)
746774
Különöesen kedvelem a befolyásszerző játékokat, ezért a Bison is könnyen megkapta nálam ezt a magas pontszámot. Persze ehhez kell az is, hogy a játék maga jól működjék, izgalmas legyen.
Szeretem továbbá, ha a játékban van egy kevés szerencse, ha van lehetőség a másikkal kicsit gonosznak lenni. És mindez igaz a Bisonra.
Ja, és nagy előnye, hogy kis helyen is elfér.
Hármasban, négyesben egyaránt jól működik.