JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Blue Moon City


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.0
(4)
3.5
(4)
4.3
(3)
5.8
(4)
7.5
(4)
4.0
(4)

Információk

Szerzô Knizia, Reiner
Játékidô 60 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika területmozgatós (még ha furcsán hangzik is)
kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
elemekből álló játéktér (legnépszerűbbek a hatszögek)
fajtagyűjtős (egyfélét vagy akár többet)
Kategória városépítős (kubikolós)
fantázia (fantáziaországban járunk, itt minden megtörténhet)
kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Kosmos,Fantasy Flight Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Blue Moon City játékszabály 2006-10-17 BiduLetöltés

Leírás

A sötétkor elmúltával Blue Moon City omladozó házai arról árulkodnak, hogy ezen a helyen valamikor csodás város állt. Blue Moon City lakói megesküdtek, hogy újjáépítik a városukat. Ebben segít nekik a három sárkány , akik visszatértek, hogy támogassák az újjáépítést. Apránként újra felépítették a házaikat. Jutalmul a munkájukért a játékosok darabokat kapnak az összetört szent kristályokból, amiket aztán felajánlanak Blue Moon istenének. Ha elegendő kristály darabot gyűjtenek össze, akkor a szent kristály visszahelyeződik és Blue Moon City-be, és ragyogása új fényben pompázik. Az a segítő aki a legtöbb darabot gyűjti össze és áldozza fel az a győztes és ezzel kiérdemli a város további sorsának irányítását.
Örülhetnek a fantasztikus Blue Moon kártyajáték rajongói: Reiner Knizia beteljesítette újabb álmát és egy óriási játékot alkotott az új Blue Moon-világ köré. Első pillantásra a játéknak nincs sok köze a kártyajátékhoz ? kivéve néhány elemet: pl. a sárkányok és az olyan menetek, mint a Khind, a Flit stb., amik megtalálhatók a kártyajátékban is. De egy idő után egyre jobban megszokja az ember a játék köré épülő története és végül az új játék beleillik a környezetébe. Természetesen nem kell valódi Blue Moon rajongónak lenni, arról nem is beszélve, hogy a könyvet sem kell feltétlenül elolvasni. A Blue Moon Cityt játszhatjuk bármiféle háttérismeret nélkül is, mindenképp igaz, hogy egy nagyon jó családi játék. Kezdéskor egy központi piactéren különböző épületeket kell elrendezni. A játék során a résztvevők megpróbálják újjáépíteni az egykor sötét időkben lerombolt épületeket. Mindegyik lapocska négy kisebb darabból áll, amiket külön-külön kell újra megépíteni. Amikor az utolsó is a helyére kerül, akkor van kész az épület és lehet a másik oldalára fordítani. Azokat a játékosokat, akik segítetnek egy újjáépítésben, különböző kiegészítő kártyákkal jutalmazzuk, sárkánypikkelyekkel vagy kristálydarabokkal. A sárkányfigurák körbe sétálják a kártyákat és az újjáépítés során is adhatnak kiegészítő jutalmakat. A cél áldozatot bemutatni az Obeliszknek a piactéren a kristályok segítségével. Az a játékos, akinek elsőként sikerül az előre meghatározott mennyiségű áldozatot bemutatni (a mennyiség a résztvevők számától függ), a győztes.
A szabályokat gyakorlatilag nagyon gyorsan el lehet mondani: egy résztvevő köre három fázisból, akcióból áll. Először is mozgathatja saját bábuját: egy vagy két lépést tehet vízszintesen vagy függőlegesen az épületeken. Ezután újjáépíthet egy épületdarabot. Ehhez kártyákat kell kijátszani: a kezében lévő lapok közül annyit, hogy összegük ugyanannyi vagy nagyobb legyen, mint az épületdarabkán szereplő szám, és ráadásul a színüknek is egyezniük kell az épületdarab színével. Köre végén pedig a játékos két új kártyát húz a pakliból.
Ebből a néhány mondatban összefoglalható áttekintésből is világosan látszik, hogy nem egy különösen bonyolult játékról van szó. Azért van még néhány szabály, ami befolyásolja a ajáték menetét: vannak például sajátos kiegészítő szerepű kártyák, amelyek képessé teszik birtokosukat például egy újabb lépésre vagy a sárkány mozgatására. Ami első olvasásra kissé túlságosan is egyszerűnek tűnik, azt a játék során a szabályok egy kellemes taktikai játékká fejlesztenek.
Bár a Blue Moon City nem túl bonyolult, a játékosoknak mindig el kell dönteniük, vajon melyik épület fog végül többet érni. Az épületek és a kártyák rajzai hasonlítanak a hagyományos kártyajátékhoz és passzolnak a Blue Moon világához is.

Sir Muki

Vélemények a játékról

Plenni (2009-10-16)
874664
Mekkmester (2009-09-29)
9356104
Számomra az egyik legkellemesebb meglepetés ez a játék, és nem csak azért mert rendszerint én nyerem meg :) A épületek és a lapok grafikája kitűnő, 2-3-4 játékossal is egyformán élvezetes, a szabályai sem túl bonyolultak, egy játék alatt simán beletanul az ember. Nagyon jónak tartom még hogy az 1-2 értékű lapok építésre és képesség bevetésére is használhatóak, emiatt a lapok nagyon jól kombinálhatóak, sokszor 2-3 különböző megoldás is létezik ugyanazon cél elérésére azonos mennyiségű de különböző kártya felhasználásával. Ezekből általában mindíg kevesebb van a kezünkben mint szeretnénk de a kör végi húzás után már tervezgethetjük a következő akcióinkat, amíg a játékostársak vannak soron, és a húzott lapoknak megfelelően, rugalmasan kell kiválasztanunk a legmegfelelőbb építési célt. Sajnálom kimre hogy ez a véleményed erről a játékról, én a helyedben adnék neki újabb esélyt, de ha továbbra sem tetszik, szívesen megvenném tőled! Fontos megjegyeznem hogy nem gonoszkodós, emiatt hölgyekkel játszva sem lehet belőle sértődés ha esetleg nem ők győznek.
kimre (2009-07-09)
334574
Amikor először láttam csak képeken, úgy éreztem ezt feltétlen meg kell szerezni.
Ki is lett próbálva, de utána már azt éreztem, de jó hogy csak próba volt és nem vettem meg.
Nemigen tudom megmondani, mi is az igazi oka, de nekem nem tetszett a játék. Nem tudott megfogni elsőre, még annyira sem, hogy mégegyet játszak vele.
hakansukur (2009-06-03)
81674