JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Giganten


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.0
(1)
7.0
(1)
5.0
(1)
8.0
(1)
10
(1)
4.0
(1)

Információk

Szerzô Manz, Wilko
Játékidô 90 perc
Játékosok száma 3-4 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika aukció, licitálás (senki többet? harmadszor!)
árucikk spekulációs ()
Kategória ipari tervezős (ipari környezetben játszódó boldogulás, építkezés)
gazdasági (nyersanyagok gyűjtögetése, optimális felhasználása, befektetése)
felfedezős (nem az ágy alatti szellemeket)
Kiadó Kosmos
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Giganten játékszabály 2007-11-24 BiduLetöltés

Leírás

Ebben a játékban mindenki vezetőként próbálja a legtöbb pénzt szerezni úgy, hogy olajat talál, termel ki és ad el a legjobb áron, befolyásolja az árakat és párbeszédet folytat a többi játékossal. Végül az nyer, akinek a legtöbb pénze van (figyelembe véve a csekkeket, a fúrótornyok értékét és a nyersolaj zsetonokat is).

A játéktábla három részre van osztva: az egyik az a terület, ahol teherautókat lehet mozgatni az olaj felkutatása és kitermelése céljából; a másik a vasút, ahol vonatokon a kitermelt olaj zsetonjait szállítják a játékosok; valamint 3 olajtársaság raktárakkal, ahol az olajzsetonokat lehet árulni (az eladási ár minden körben változik). A játék elején a fúrók helyét jelző lapocskákat véletlenszerűen, arccal lefelé a jelzésnek megfelelően elhelyezzük a táblán, hogy a játékosok ne tudják pontosan mennyire jó egy hely (csak annyit tudnak, hogy gyenge, jó vagy ismeretlen-meglepetés).

Minden körben minden játékos felfordít egy piros és egy bézs akciókártyát, majd mindegyikük választ egy olyan kártyát, amivel játszani fog (mindig eggyel több kártya van, mint ahány játékos). A piros akciókártya mindig a fekete vonatot mozgatja, vagy az is lehet, hogy a többiekét visszafelé. A többi hatása megegyezik a bézs akciókártyákéval. Mindegyik meghatározott számú engedélykártyát ad a játékosnak, (értékük 1 v. 2) amit később az olaj eladásakor licitálásra használhatnak. Az engedélykártyán kívül az akciókártya bizonyos mennyiségű mozgáspontot is ad, amivel a játékos teherautóit vagy vonatait mozgathatja.

A teherautók mozgása a táblán azért fontos, hogy felfedezhessék a fúróhelyeket. Igazából egy játékos képes titokban megvizsgálni egy fúrásra alkalmas területet, ha a szomszédos mezők valamelyikére lép, elhatározza, hogy befejezi a mozgást egy megfelelő helyen azért, hogy egy új fúrótornyot építsen. A vonatok mozgása is nagyon fontos, mivel ezek vasúton való elhelyezkedése határozza meg, van-e a játékosnak elérhető szállítója, hogy raktározza a kitermelt olajzsetonokat, vagy arra kényszerül, hogy fizessen valamelyik játékos vonatáért vagy a feketéért, vagy elveszíti a nem szállítható olajzsetonjait.

Az akciókártyák egyéb lehetőségeket is adnak a játékosoknak, mint például az eladási ár megváltoztatása egy társaság részére; visszafelé mozgatni az ellenfelek vonatait; esetleg extra olajzsetonra is szert tehet. Ha egy speciális akció megoldódik, a játékosok építhetnek új fúrótornyokat, ki kell bányásznia az olajzsetonokat és raktározhatják tetszésük szerint elosztva a három olajtársaság raktáraiban. Fontos, hogy a játékosok kénytelenek olajat termelni az aktív kútjaikból, nem állíthatják le őket, kockáztatva, hogy értékes olajzsetonokat pazaroljon el (ha esetleg nincs elérhető szállító).

Minden kör végén a játékosok külön-külön árvereznek mind a három olajtársasággal az engedélykártyákkal licitálva azért, hogy megszerezzék a jogot a raktáron lévő olajzsetonjaik eladására. Minden cégnek egyetlen játékos adhat el, mivel a raktárak csak korlátozott számú zsetont tudnak tárolni, néhány játékos rá fog kényszerülni, hogy a fölösleget nagyon alacsony áron adja el.
Amint a fekete vonat eléri a sín végét, a játéknak vége és a játékosok összeadják a pénzüket és egyéb értékeiket, hogy eldöntsék, ki a győztes.


A Giganten bizonyosan eredeti és élvezetes játék rengeteg interakcióval, és minden tekintetben kitűnő minőségű összetevőket tartalmaz. Egy egyszerű játék, nem túl hosszú és a fúrótornyok véletlenszerű elhelyezése garantálja, hogy minden játék különböző. Nagyon egyszerű megtanulni, annak ellenére, hogy valószínűleg szükség van egy tesztjátékra, hogy gyakoroljuk a játék mechanizmusát és a rendelkezésre álló összes lehetőséget.
Amellett, hogy csak német nyelven létezik, az egyetlen igazi hátránya a korlátozott számú játékos, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a négyjátékos játékok jobbak, mint a 3 játékososok.

Sir Muki

Vélemények a játékról

Plenni (2009-10-17)
7758104