JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Haste Bock?


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.5
(2)
7.0
(1)
7.0
(1)
5.0
(1)
9.5
(2)
4.0
(1)

Információk

Szerzô Lamont, Gordon
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika akciópont gyűjtős (menőbbek csak AP-nek hívják)
területmozgatós (még ha furcsán hangzik is)
Kategória humoros (a poén a lényeg)
állatos (a játékban állatok a főszereplők)
Kiadó Mayfair Games,Zoch Verlag,999 Games
Egyéb nevek Shear Panic!

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Haste Bock? játékszabály 2006-11-17 BiduLetöltés

Leírás

A híres Niagara játék kiadójának (Zoch Verlag) újabb nagyszerű alkotása. A játékban birkákat kell terelgetnünk egy legelőn. Különböző fázisokra oszlik a játék, és minden fázisban más helyen tudunk pontokat kapni. Birkáink irányítására többféle akció áll rendelkezésre. A játék zsenialitása egyébként pont a fázisok váltakoztatásánál jelenik meg a legjobban. Ajánlható minden korosztály számára. Családosok figyelem! Támadnak a birkák.

A játék kinézetre nagyon-nagyon magával ragadó. A dobozon a grafika aranyos, hangulatos. Az első csalódás a kibontás után következett: a dobozban csak papírtálca található (ami a mi esetünkben még szakadt is volt :( ). Gyorsan félretettük a dobozt, és előkészítettük a 4 játékos számára ajánlott felállást. A birkák vmi kerámia/porcelánszerű anyagból készültek, egyesével pufizva, külön dobozolva. A parancslapkák jóminőségű kartonlapkák - kb mint carcassonne lapkái, kicsit vastagabb és kisebb kivitelben. Külön dícsérendő, hogy a szabálykönyv háromnyelvű (de-us-fr), a játékelemeken semmifajta nyelvfüggő elem nincsen - csak aranyos grafikák, és ikonok.
A játék kipakolása utána játéktér egy 9*9-es négyzetes tábla, amelynek közepén a fekete birkák körül sorakoznak fel a játékosok birkái. Kockadobással mindenki tülekedik kicsit (a kocka eldönti melyik birkával, ezzel az adott színű birkát megtolni, egész addig, míg az egyenes vonalú tolás végén a sor végén álló birka pontosan egyet lép).

A tülekedések után minden játékos az adott szettből dolgozik - 12 parancslapka: egy parancsból 2 vagy 1 van. A parancslapkákon értékek - ezek alapján telik az idő (ötletes megoldás!).

Az játék 4 szakaszában különböző célokat kell elérni:

Az első fázisban a saját birkákat mind közelebb kell hozni egymáshoz (1 pont a sarokérintkezés, 2 a lapérintkezés).

A második fázisban Roger szívét kell mind jobban meghódítani - minél közelebb kerülni a pálya szélén álló Rogerhez (első sor 4 pont, következő 3, 2 majd 1 pont). A mókát bonyolítja, hogy Roger néha arrébb mászik egy másik oldalhoz (fejenként 1 ilyen parancskártya).
Harmadik fázisban a fekete birka mind közelebbi megismerése a cél - aki közelebb van hozzá (lap 2 pont, sarok 1 pont), az kap több pontot.

Az utolsó fázisban a birkák a birkanyíró elől menekülnek - minél távolabb kell tőle kerülni. Ekkorra már minden játékosnak korlátosak a cselekvési lehetőségei - mert minden egyes elhasznált parancslapot félre kell tenni.

A fázisok nem egyenlő hosszúak, a 1-3 fázis gyors rövid (játékosonként 1-2 cselekvés), míg a 2-4 fázis hosszabb (kétszeri értékeléssel). Az időskálán néhány nevezetes pont meg van jelölve - ha pont odalép az időjelző, akkor az adott játékos tülekedhet kicsit.

A játék szerintem ötletes, élvezetes. A téma kifejezetten vicces - kinek jutna eszébe a birkák tülekedését megjátékosítani (bár az ókori wc-s néniskedés után bármi jöhet már). Megfelelően alacsony szerencsefaktor (bár van benne kocka ami miatt 'brr', de a szerencsefaktor elég alacsonyan van tartva) . Lehet gyors - de el is lehet húzni, lehet egy-egy lépésen agyalni, ez inkább játékoshabitustól függ. Én mindenestre a könnyedebb kategóriába sorolnám be, mivel egy játékos csak kismértékben tudja módosítani a helyzetet, nagymértékben függ a többi játékosoktól. Könnyedebb be/levezetőjátéknak, illetve nem rendszeres társasjátékosoknak mindenképpen ajánlott!

Ajánlott link: Film, amely bemutatja a játék menetét.. Igaz norvégul, de érdemes megnézni!

PaYa

Vélemények a játékról

mate11 (2010-11-08)
7775104
Első ránézésre jópofa gyerekjátéknak tűnt, de nem sorolnám ebbe a kategóriába. Kettesben igazán élvezetes, komoly stratégiai játék (a színkockák ellenére), 4 fővel már nagyobb szerep jut a szerencsének, mégis így a legmókásabb.
Felhívnám még a figyelmet a báránykákra, amelyek nagyon aranyosak, csak épp meg nem szólalnak... Picik biztos nagyon szívesen játszanak velük "állatosat".
Sir Muki (2009-08-28)
89