JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Settlers of Catan


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.5
(31)
6.2
(25)
7.8
(24)
6.2
(25)
8.0
(25)
3.9
(25)

Információk

Szerzô Teuber, Klaus
Játékidô 75 perc
Játékosok száma 3-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika kockadobós (gurigálós)
elemekből álló játéktér (legnépszerűbbek a hatszögek)
útvonal/hálózat építés ()
kereskedős (mennyit kérsz érte?)
Kategória tárgyalásos (szemtől szemben vagy egymás háta mögött?)
civilizációs (valós vagy képzelt történelmi időkben, korszakokban játszódnak)
Kiadó Mayfair Games,Piatnik,Kosmos,Descartes Editeur,Tilsit,999 Games
Egyéb nevek Siedler von Catan,Catan telepesei

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Catan telepesei játékszabály 2006-09-24 BiduLetöltés

Leírás

A Catan telepesei egy többszemélyes táblás stratégiai játék, melyet Klaus Teuber talált ki. A játékot először Németországban a Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co. (Kosmos) adta ki 1995-ben Die Siedler von Catan néven. A Catan telepesei világszerte elterjedt, már huszonöt nyelvre lefordították. 1995-ben megszerezte Németországban az Év Játéka címet. 1996-ban az Egyesült Államokban megszerezte az Év Táblás Játéka címet.
A játék az újonnan felfedezett Catan szigetén játszódik. A játékosok feladata a még lakatlan szigeten településeket létrehozni. Catan hatszög alakú földterületekre ("mező") oszlik. Mindegyik mező valamilyen nyersanyagot termel: ércet, gabonát, gyapjút, fát és téglát. Egyetlen mező nem termel semmilyen nyersanyagot: a sivatag.
A játékosok ("telepesek") településeket és városokat építenek. A játékosokat nyersanyagok illetik meg, minden egyes mező után, amely határos valamelyik településsel vagy várossal. A játékosok felváltva dobnak kettő kockával, és minden játékos akinek települése vagy városa határos a kockadobás számával jelzett mezővel, egy (város esetében kettő) a mező által megtermelt nyersanyagra jogosult. A befolyó nyersanyagokból, melyeket kártyák jelképeznek, további városokat, településeket, valamint utakat és fejlesztési kártyákat lehet venni. A nyersanyag-kártyákkal lehetséges kereskedni a játékosok között, valamint a játékos négy egyforma nyersanyagát elcserélheti egy általa választott nyersanyagra.
A sziget partjainak vannak kikötők is ahol előnyösebben (2:1 vagy 3:1 arányban is lehet cserélni nyersanyagokat).Győzelmi pontokat lehet szerezni minden felépített település és város után, valamint egyedi teljesítmények után, például a leghosszabb kereskedelmi út megépítéséért. Az a játékos a győztes, aki először ér el tíz győzelmi pontot a saját körében.
Települések elhelyezése
A kezdő fázisban minden játékos elhelyez egy települést a térképen és egy vele összeköttetésben lévő utat. Miután mindegyik játékos elhelyezte az első települését és a hozzá tartozó utat, az utolsónak rakó játékos elhelyezi második települését és útját, majd visszafelé haladó sorrendben követik játékostársai. A másodiknak lerakott településsel határos mindegyik mező egy-egy hozzá tartozó nyersanyaghoz juttatja a település tulajdonosát.
A települések elhelyezésénél figyelembe kell venni a távolsági szabályt, miszerint települést csak olyan csomópontra lehet helyezni, amivel szomszédos csomóponton nem található település vagy város. Ezt a szabályt figyelembe kell venni az alapítási fázisban és a játék során később is. Minden egyes település egy győzelmi pontot ér. Tehát az alapítási fázis végeztével, minden játékos két győzelmi ponttal kezd, és tizet kell elérnie a győzelemhez. A játék megkezdése után az építési költségek: egy-egy fa, tégla, gabona és gyapjú megfizetése után fel lehet húzni további településeket. A távolsági szabály mellett azonban figyelembe kell venni, hogy minden új településnek összeköttetésben kell lennie úthálózatunkkal.
Mezők
A játékban ötféle nyersanyag van: fa, tégla, gabona, gyapjú és érc, melyeket a hozzájuk tartozó mezőkön lehet szerezni, ha van a mezővel határos településed. Mindegyik mező ? a sivatag kivételével ? egy bizonyos valószínűséggel ad nyersanyagot. A valószínűséget a mezőn lévő számzseton jelzi. Minden játékos köre elején dob két kockával, a dobott eredménynek megfelelő mezők juttatják az adott körben nyersanyaghoz a mellettük lévő település tulajdonosait. (Pl. ha 11-et dobunk, a 11-es számzsetonnal jelölt mezők minden játékosnak jövedelmet adnak, akik határosak vele.) Következésképpen a 2-3, valamint 11-12 mezők ritkán, míg a 6 vagy 8 mezők gyakran termelnek nyersanyagot.
Városfejlesztés
Egy település várossá fejlesztése három ércet és két gabonát igényel. A város tulajdonosa a vele szomszédos mezőkből befolyó nyersanyagból egy helyett kettőre jogosult. Továbbá, minden város kettő győzelmi pontot ér a játékosnak.
Úthálózat-fejlesztés
Új települések megépítéséhez úthálózatunkat fejlesztenünk kell. Egy út építési költsége egy fa és egy tégla. Az a játékos aki egybefüggő, töretlen úthálózatának hossza eléri az öt egységet, jogosult a ?Leghosszabb kereskedelmi út? címre ? a mi kettő győzelmi ponthoz juttatja ? mindaddig amíg egy másik játékos hosszabb kereskedelmi utat nem épít. (Egyenlőség esetén a cím átmenetileg kikerül a játékból.) A kereskedelmi utat megtöri bármelyik ellenfél települése vagy városa ami kettészeli azt.
Belkereskedelem
Mivel egyetlen játékos meglehetősen nehezen gyűjtené össze a megfelelő összeállításban a nyersanyagokat, és a szigeten kívűli kereskedelem nagyon költséges, a játékosoknak az egymással folytatott kereskedése a játék központi eleme. Minden játékos a saját körében kereskedhet bármelyik játékostársával.
Tengeri kereskedelem
Minden játékos jogosult a tengeri kereskedelemre, ami játéktechnikailag a bankkal történik. A játékos lead négy egyforma (pl. négy gyapjú) nyersanyag-kártyát és egy általa választott nyersanyag-kártyát húzhat fel. A tengeri kereskedelmet gazdaságosabbá teszi egy tengeri kikötő megépítése. Kétféle tengeri kikötő létezik: a speciális kikötőkben a megadott nyersanyag eladására van lehetőség 2:1 arányban, míg az általános kikötőben bármilyen homogén nyersanyagot el lehet cserélni 3:1 arányban.
Rabló
Catan békéjét a fekete bábuval jelölt rabló zavarja meg, aki a játékot a sivatagban kezdi. Amennyiben bármelyik játékos 7-est dob, a rabló aktiválódik. A soron lévő játékos jogosult a rablót áthelyezni egy általa választott mezőre (nem helyezheti a sivatagra, valamint ugyanarra a mezőre se helyezheti vissza ahol a dobás előtt volt). Az a mező, amelyen a rabló található, mindaddig nem termel nyersanyagot, amíg a rablót át nem helyezik. Ezenkívül a játékos aki a rablót áthelyezi, jogosult húzni egy nyersanyag-kártyát valamelyik játékostársától, aki szomszédos az áthelyezett rablóval. Továbbá, 7-es dobás esetén, minden játékos, akinél 7-nél több nyersanyag-kártya van, köteles eldobnia a kezében lévő kártyák felét (lefelé kerekítve).
Bónusz kártyák
A bónusz kártyákat építésének a költsége egy érc, egy gabona és egy gyapjú. A bónusz kártyák különböző bónuszokkal járnak, pl. a rabló elzavarására lovag felállítását teszi lehetővé, vagy győzelmi pontot érő fejlesztést ad. Bónusz kártyát minden játékos a saját körében játszhat ki, körönként egyet, de nem játszható ki abban a körben amikor megvették. A bónusz kártyákat mindenki saját maga használhatja fel, kereskedni velük nem lehetséges. A kijátszott bónusz kártyákat nem lehetséges újból megvásárolni és felhasználni. Amennyiben az összes bónusz kártyát megvették, nincs lehetőség többet venni. Amelyik játékos három lovag-kártyát kijátszik, megszerzi a ?Legnagyobb lovagi hatalom?-ért járó plusz két pontot. Amennyiben valamelyik játékos több lovagi kártyát játszik ki, átveszi a "Legnagyobb lovagi hatalom"-ért járó plusz pontokat, mindaddig, amíg valaki el nem veszi tőle. (Egyenlőség esetén az jogosult a "Legnagyobb lovagi hatalom" címre, aki előbb játszotta ki utolsó lovagkártyáját.)
Játék vége
A játéknak akkor van vége, ha valamelyik játékos a saját körében eléri a 10 győzelmi pontot.
Kiegészítők az alapjátékhoz
Tengeri utazó
A Tengeri utazó kiegészítőben lehetőségük van a játékosoknak hajóra szállni, felfedezni és betelepíteni a Catan szigetét körülvevő szigetvilágot.
Lovagok és városok
A Lovagok és városok kiegészítőben Catan szigetét ellenséges barbár hordák támadják meg. A játékosok katonákat képeznek, szigetük védelme érdekében. Másrészt Catan városai eddig nem látott módon felvirágoznak, és a városok fejlődésével új lehetőségek tárháza nyílik meg.
Catan
Kiegészítő készlet 5-6 játékos részére
A kiegészítő lehetővé teszi, hogy a Catan telepesei alapjátékkal öt vagy hat játékos egyszerre játsszon. A szabályok lényegében megegyeznek az alapjátékkal.

hrob_

Vélemények a játékról

Propi (2012-08-20)
Careca76 (2012-03-04)
978764
bmr (2012-02-28)
10510774
Vikkah (2012-02-20)
1051010104
Szami (2011-05-07)
10767103
Nonxi (2011-01-13)
988374
Soma (2011-01-02)
767674
Csibe10 (2010-11-15)
84
gepárd (2010-05-29)
710694
pegazus (2010-05-16)
76869
fhunor2002 (2010-04-01)
877883
Sempi (2010-02-13)
877774
anitagsm (2010-02-06)
jewison (2010-01-22)
877774
neu (2009-11-26)
975584
Malacfarkas (2009-11-17)
788574
90krisz90 (2009-11-14)
85684
Plenni (2009-10-16)
777574
Egy igazi klasszikussal van dolgunk.
Kellemes, könnyen tanulható, átlátható, stratégiatervezős játék. Minden van benne ami kell egy jó játékhoz. Szerencséből talán túl sok is. De a kommunikáció, fordulat, rejtély, interakció, logika, stratégia (ez utóbbi bőven) mind-mind bőségesen.
Az ember idővel túllép rajta, de azért időnként újra-újra előkerül a Catan doboz. Bár már csak tengeri kiegészítővel...
Top10-es játék.
Macsek (2009-10-11)
977564
mate11 (2009-09-22)
8510584
Nem a legnagyobb kedvencem, de nem lehet nem szeretni. Azt hiszem, ezzel a társassal játszottam eddig a legtöbbet.
Talán kicsit túl sok szerep jut a szerencsének (kocka), de játékötlet mindenképpen ellensúlyozza ezt.
Rengeteg variációs lehetőség és a sok interakció miatt minden parti más és más.
A szerző, Teuber korszakalkotót alkotott, így egy igazi "gémer" polcán ott a helye!
Shan (2009-09-08)
8
Kirké (2009-09-07)
9
Csak és kizárólag tisztelettel szabad róla beszélni! A nagy klasszikus kereskedős építkezős játék, mi csak Siedlernek nevezzük a mai napig, hiszen még úgy 15 évvel ezelőtt Siedler von Catannak ismertük meg. Akkoriban nem volt még ekkora elérhető játék választék, és nem egyet teljesen elnyűttünk.
Aki ezzel nem játszott, nem is igazi társasjátékos ember.
lolo baba (2009-08-25)
856694
ht1979 (2009-08-11)
857684
mirr-murr (2009-07-28)
859694
pkmic (2009-07-27)
955773
Hárman szoktuk játszani, így bőven van hely a pályán és a másik akadályozásáért is meg kell dolgozni.
Fáradtan nem érdemes belekezdeni, szükség van egy kis összpontosításra. Ennek ellenére jó hangulatú játékok kerekednek belőle, ami sokszor nem is olyan rövid.
szedizita (2009-07-27)
10810794
T72 (2009-07-21)
977584
Muszasi (2009-07-10)
958784
Nálam az egyik abszolút kedvenc, még mobilra is megvan. Kár, hogy csak 4-en lehet játszani. Bár megvan két kiegészítő is, még sosem jutottunk el a kipróbálásukig.
kokog (2009-07-08)
105106104
Hát igen, ez a játék nagyot szólt. Remek ötlet, remek szórakozás, kidolgozottság, szimmetria... Nekem kiegészítők nélkül is bejön, bár a kiegészítők megjelenése is fokozta a játékélményt. Lehet köré rajongótábort és versenyeket szervezni. (Emlékszem, mi szépen kiszámoltuk a kockadobások esélyeit, és egy egyszerű szabályt is felállítottunk, amivel gyorsan el lehet dönteni, hogy hová tegye a kezdőpozícióját az ember...) Kiegyensúlyozott, bár én utolsónak mindig jobb szeretek lenni, mert az egymás után kettő települést tesz le az elején...
Bidu
8
Szeretem ezt a játékot, mert gyors, jó hangulatú és nem túl mély. ha könyned és szórakoztató játékra vágyunk, akkor sokszor ez is előkerül. A kocka mondjuk nagyon meghatározza az esélyeket, de még így is remek játék.
Valentin
6
Első játékom. Csatlakozom az elöttem szólókhoz, tényleg igazi klasszikus. Nagyban hozzájárult a társasjátékpiac fellendüléséhez. Remek játék, csak gyermekek esetében figyelni kell rá, hogy ne legyen a rabló áthelyezgetése miatt sértődés.
lipkab
10
Szerintem zseniális. Ha ma adnák ki, nem lenne olyan nagy visszhangja, mint anno 95-ben, dehát a mai társasjátékok jelentős részében ott vannak az először a Catanban megjelent elemek. A Tengeri utazó kiegészítővel meg egy kis kreatuvitással remek térképeket lehet készíteni.
Zso33
10
Ez volt az a játék amivel az egész család imád játszani. Nem tudjuk megunni lassan 7 éve játszunk vele.