JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Manhattan


(A játéklaposok szavazatai alapján)
6.5
(2)
5.5
(2)
5.5
(2)
3.5
(2)
3.0
(2)
4.0
(2)

Információk

Szerzô
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika területvédős, bekerítős (kerítés nélkül)
kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
Kategória városépítős (kubikolós)
Kiadó Mayfair Games,Hans im Glück
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Manhattan játékszabály 2007-07-03 BiduLetöltés

Leírás

A világ hat nagyvárosában, köztük Manhattanben kell minél több és minél magasabb felhőkarcolót építenünk. A játék kis hazánkban is kapható, egyszerű, gyorsan tanulható, azonban nagyon változatos, és ha jók az ellenfeleid, a fordulatok sem maradnak el. Az Interspar áruházban akadtam rá nemrégen erre a játékra, akciósan ötezer forintért árulták. Ha valakinek netalán megtetszene, nézze meg az Europarkban, hátha van még belőle.
Egyébként a Manhattan egyike azoknak a Hans im Glück által kiadott játékoknak, amelyek magyarországi forgalmazásával a Kék Kobra Kft. ez idáig kísérletezett, mondanom sem kell, nem túl sok sikerrel. A játék szerzőjét, azt hiszem, nem kell bemutatni. A Manhattan szülőatyja ugyanaz az Andreas Seyfahrt, aki a társasjátékot kedvelők által a világ legjobb játékának tartott Puerto Rico-t is készítette. Érdekes, hogy ennek ellenére két ismert játéka közül a Manhattan kapta meg az Év játéka kitüntetést, az utóbbi viszont nem. Szerintem a díjon azért nincs mit csodálkozni: a Puerto Rico természetesen jobb játék, viszont a Manhattan kitűnő családi szórakozás.
Talán épp azért, mert a játék szabályai pofonegyszerűek, úgy öt percben össze lehet foglalni őket. Tényleg minden kézenfekvő, s pont egy ilyen rendszert kitalálni nehéz. Egy kezdő játékos az ismertetés után ugyanakkora esélyekkel vághat neki a játéknak, mint egy dörzsöltebb társa, mert a taktika lényege is már a játék elején belátható. Ez mindenképpen nagy fegyvertény, könnyebb a társast népszerűsíteni.A játék célja, hogy a világ hat nagyvárosában (Manhattan-New York, Frankfurt, Kairó, Sydney, Hongkong és Sao Paolo) minél magasabb és lehetőleg minél több felhőkarcolót építsünk fel.
Minden városban kilenc négyzet alakú hely áll rendelkezésünkre az építkezésre, ezek 3X3-as alakban helyezkednek el (Kb. úgy kell elképzelni, mint a kicsi ötödölő/amőba táblát.)
Minden játékos 24 építőelemmel rendelkezik, ezekből kell a felhőharcolókat felhúzni. Az elemek különböző nagyságúak, egy emeletestől a négy emeletesig, természetesen ez utóbbiból van a legkevesebb.A négy játékos verzióban a játék elején minden játékos kap négy építőkártyát és saját elemeiből tetszés szerint kitesz maga elé hatot.
Minden kör addig tart, ameddig mindenki be-, illetve le nem építette kirakott hat építőelemét. A kezdő játékos kiválaszt egy kártyát, maga elé helyezi és a lapnak megfelelően épít. A lap egy 3X3-as négyzetet ábrázol (egy kicsi ötödölő táblát), amelynek egyik négyzete pirossal festett. A játékos e szerint a hat közül bármelyik városba tehet le egy tetszőleges építőelemet, de a kiválasztott városban a kilenc hely közül csak arra a helyre, amelyik a kártyán pirossal festett. (Tehát pl. a város valamelyik sarkába, közepére, illetve azokra a felső, alsó, jobb és bal oldali négyzetekre, amelyek a sarkok közt vannak.) A játékosok a játéktábla négy oldalán ülnek, ezért a letett kártyával azonos kártya számukra a hat város más négyzetét jelenti a kilenc közül, hiszen ők más szemszögből látják a táblát.
Épp ezért sok a variációs lehetőség a játékban.A játékosok ezután sorra tesznek építőelemet, majd lerakás után kártyáikat négyre egészítik ki. És itt kezdődik igazán a játék, ugyanis mindenkinek el kell döntenie, hogy hová is teszi az elemet: egy még üres helyre vagy egy már épülő felhőkarcoló tetejére.(Ennek feltétele, hogy az addigi tulajdonos emeleteinek számával legalább azonos számú emelettel bírjon az épületet megszerző játékos.) A küzdelem így egyre erősebb lesz, hiszen azé a felhőkarcoló, akinek az építőeleme az épület tetején van. A cél tehát a másik felhőkarcolójának elhódítása lehetőleg úgy, hogy az értékelésnél jó helyzetbe kerülj.Ha mindenki letette az első hat építőelemét, értékelés következik. Az összes tornyok legmagasabbikát birtokló három ponttal lesz gazdagabb; akinek egy-egy városban a legtöbb tornya van, az két pontot kap, és minden egyes saját torony még egy pontot ér. A három és két pontot egyenlőség esetén nem osztjuk ki.
Épp ez az a szabály, amivel gyakorta betehetsz ellenfelednek, mert ha már nem lehet tied egy városban pl. a többség, egy (két) épületet teszel oda, s végül a két pont az egyenlőség miatt senkié sem lesz. A játékosok az értékelés végeztével újabb hat elemet raknak maguk elé, s jön a következő kör. Az nyer, akinek végül a négy kör alatt, a négy értékelés után több pontja gyűlik össze.A játék, bár nem bonyolult, de azért némi taktikát kíván.
Minden kört más-más játékos kezd meg, s így más-más is fejez be. A befejező játékos előnyben van, mert utolsó lépésével az addigi helyzetet felboríthatja. Utolsó lerakóként érdemes ezért pl. egy négyemeletes elemet a végére tartogatni, mert az szinte bárhol elhelyezhető.
Mivel természetesen a négyemeletes elemekből van a legkevesebb, taktikusan kell beosztani őket a négy körre. Érdemes előbb a kisebb elemeket ellőni, s a játék végére kuporgatni a sorsfordító nagyokat. Ennek ellenére a legtaktikusabb tervezés sem ér sokat, ha nem pártolja egy kis szerencse, tehát hogy milyen lapokat húzunk. A játék viszonylag gyorsan pörög, egy óránál sosem tart tovább, ezért nem unod el magad alatta, és a végén akár lehetőséged van még egy revansra is. Az ellenfelek váratlan lépéseire gyorsan tudsz reagálni, így a játék hangulata folyton változik, állandóan figyelni kell.
Mivel a szabályrendszer nem túl összetett, ezért gyorsan tanulható. A kártyák miatt egyedül a szerencse szerepe nagyobb, mint általában, de nálam ez nem jelent problémát, mert szerintem ez egy játék természetes része. A játék három játékossal ugyanolyan élvezetes, mint néggyel, ami nem hátrány. A két játékos verziót még nem próbáltam. Egy utolsó szó még a kivitelezésről: a játéktábla érdekes módon a kilencvenes évek nagy grafikai fejlődése ellenére is kissé retrósra sikeredett, de ez nem baj, mert így külön bájt kölcsönöz a játéknak. Annak, aki egy könnyedebb családi vagy baráti társasozásra vágyik, és kicsit meg akarja mozgatni az agytekervényeit, de nem egy vérre menő harcban, ez a játék biztosan kellemes kikapcsolódást nyújt majd. Én bátran ajánlom.

Balange

Vélemények a játékról

Plenni (2009-10-17)
767414
Régi játék, szörnyű dizájnnal, remek játékötlettel. Az alapötlet elég jól van kivitelezve. Remek párviadalokra ad lehetőséget a játék, ugyanakkor könnyű a szabálya, hamar rá lehet érezni! És ne felejtsük el, a játék szerzője az az Andreas Seyfahrt, aki a Puerto Ricot, a Thurn und Taxist és a San Juant tervezte!
mate11 (2009-10-08)
654354
Év játéka volt, de már régen. Ha nincs más játék, amivel szívesen játszana a társaság, akkor ezzel is jót lehet játszani. Bizonyos elemeiben hasonlít az általam szeretett Capitolra, és Patrizierre is "hajaz" egy picit. Bár meglehet, hogy azok hasonlítanak a Manhattan-re.