JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Notre Dame


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.2
(4)
3.3
(3)
3.3
(3)
7.0
(3)
8.7
(3)
4.5
(2)

Információk

Szerzô Feld, Stefan
Játékidô 75 perc
Játékosok száma 2-5 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
kártyahuzigálás ()
befolyásszerző (jól helyezkedni...)
Kategória gazdasági (nyersanyagok gyűjtögetése, optimális felhasználása, befektetése)
Kiadó Alea,Rio Grande Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Notre Dame játékszabály 2007-07-07 BiduLetöltés

Leírás

Egy befolyásos állampolgár vagy a XIV. századi Párizsban. A saját kerületedben rakhatod le a befolyáskockáidat az akciókártyáid segítségével. Ezen kívül megvesztegethetsz más személyeket, akiktől ezért cserébe privilégiumokat kapsz. A győztes az a játékos, akinek a játék végén a legtöbb presztízs pontja van. Nem térnék ki minden részletre, hisz a játék pontos működését megtudhatjuk a játékszabályból. Inkább csak egy személyes véleményt fogalmazok meg.

A doboz kinyitása után érdekes szerkezetű táblát találunk. Nem is igazán a klasszikus tábláról van szó, hanem a játékosok saját kerületeit jelző kerületlapokról, melyek a Notre Dame-hoz (lapocska, mely középre kerül) kapcsolódnak és úgy alkotnak egy teljes játékteret.

Összesen háromféle Notre Dame lapot találunk a dobozban. Melyek célja, hogy akár 3, 4 vagy 5 játékos esetén is össze tudjuk illeszteni a kerületeinket. Minden játékos azonos kezdőkészlettel rendelkezik. Van 9 darab akciókártyánk, melyek közül 7 a kerületünk épületeinek működését teszi lehetővé, egy a Notre Dame-ba való bejutáshoz szüksége, egyel pedig a bizalmasunkat mozgathatjuk, aki szintén képes a kerületünk épületeire kiterjeszteni a befolyásunkat.A játék - egyetlen kivételtől eltekintve - a saját kerületünkben folyik, melyek minden játékosnál azonosan néznek ki.

Minden kerületben található egy kolostor, bank, udvarház, kocsiszín, vendégház, park és kórház. Az összes épület rendelkezik valamilyen speciális tulajdonsággal melyet használva nyereségre tehetünk szert, vagy éppen a veszteségeinket csökkenthetjük. Ha a bankban van befolyásunk, akkor természetesen pénzhez juthatunk, amely egyrészt szükséges a Notre Dame-ba való bejutáshoz, másrészt a megvesztegetéseknél fontos. Ha a kórházat üzemeltetjük, akkor a pestisjárványt tudjuk visszaszorítani, amely minden körben bekövetkezhet és be is következik. A kertbe helyezve a befolyásjelzőnket, a győzelmi pontjainkat növelhetjük. A kolostor-iskolából gyűjthetünk befolyásjelzőket (emberek), amelyek a többi épület működtetéséhez szükségesek.Ha a kocsiszínbe raktuk a befolyásjelzőnket, akkor postakocsival körbejárhatjuk és begyűjthetjük a kerületekben levő csomagokat. Ez az egyetlen akció tehát amelyben úgymond a többiekkel közvetlenül konfrontálódhatunk és ez is csak akkor, ha ők maguk is kocsikáznak éppen.A győzelemhez azonban nem feltétlenül szükséges az összes épületet működtetnünk. Hisz a befolyásjelzőinkkel (amelyekkel az épületet úgymond működtetjük) általában szűkén állunk.

A játék menete nagyon egyszerű ám mégis megmozgatja az agytekervényeinket. Ugyanis nagyon érdekes mechanizmus szerint működik. Ahhoz, hogy a kerületünkben levő épületetek működjenek szükséges, hogy a befolyásunk alatt álljanak. Ahhoz, hogy a befolyásunk alá tudjuk vonni, szükséges, hogy kijátsszuk a akciókártyáinkat. Azonban egy körben max. 2 akciókártyát játszhatunk ki és azt, hogy éppen milyet csak részben dönthetjük el. Ugyanis bár a saját paklinkból a felső hármat kell felvenni, a háromból csak egyet tarthatunk meg. Kettőt tovább kell adnunk a szomszédunknak, s közben a másik szomszédunk szintén ad nekünk kettőt az övéből. Majd a kezünkben levő 3 kártyából egyet megint tovább kell adnunk, s hasonlóan kapunk is. A kezünkben 3 marad, de koránt sem biztos, hogy az, amit szeretnénk, vagy ami jó lenne nekünk...

A kártyák továbbadása tehát egy másik lehetőség arra, hogy legalább részben befolyásolni tudjuk az utánunk következőt. Ehhez azonban figyelnünk kell arra, hogy vajon mit szeretne csinálni. Ami igazán bosszantó, ha olyan kártyákat kapunk, amikkel az adott körben nem nagyon tudunk mit kezdeni. Illetve az, ha éppen olyan három kártya jön össze a kezünkben, amelyek között nem tudunk választani.

Erre a társasra igazán jellemző az, hogy mindig egyel kevesebb a lehetőségünk a cselekvésre, mint amennyit szeretnénk végrehajtani. És ez jó! Mert izgalmassá teszi a választásainkat. Nagyon jó a játékban ez a kártyacserélgető mechanizmus. Egyrészt lehetőséget ad az éppen szükséges cselekedetek megtételéhez (pl. ha nincs pénzünk nem tudunk senkit megvesztegetni, pedig a megvesztegetés eléggé kifizetődő tud lenni), másrészt mivel kiszámíthatatlan, hogy éppen milyen kártyákat kapunk a szomszédunktól folyamatos taktikázást kíván az adott helyzetnek megfelelően. Azt gondolom, hogy ebben a játékban nincs egyértelműen jó taktika. Hisz mindegyik hozhat eredményt. Nagyon jó, hogy minden körben számítani kell a pestisjárványra, amely ha nincs pl. kórházunk, akkor előbb utóbb csökkenteni fogja a gyűjtött pontjainkat és az embereink számát a kerületünkben. Figyelnünk kell arra, hogy ne kerüljünk pénzzavarba. Tehát minden körben legyen 1-2 aranyunk. Hasonló a helyzet a befolyásjelzőkkel (embereink). Ha nincs belőlük tartalékban (tehát amelyek még nem kerültek a kerületben lerakásra), akkor csökkennek a lehetőségeink a taktikázásra. És ne feledjük. A játékban a presztízs pontokkal lehet csak nyerni. Végső soron azokat is gyűjteni kell. Egy szó, mint száz érdekes, izgalmas és nem túl konfrontatív játékot ismerhetünk meg benne, amelyben a győzelem elérésének kulcsa, főleg a mi kezünkben van.

Bidu

Vélemények a játékról

pegazus (2010-06-26)
74279
Kár a néhány bosszantó, hibáért.Bizonyos lapok-szerintem-túl korán jönnek,mások túl sokat illetve keveset \"fizetnek\".
Kobász (2010-06-23)
7
Egész jó kis játék, annak ellenére h mindössze pár kártyából válaszhatsz.
Muszasi (2010-03-25)
733794
kimre (2009-07-12)
835785
Jó játék, egyik kedvencem.
A szerencse faktor inkább csak az ellenfeleken múlik.
És az pedig jó, hogy mindig változatos tud lenni.
PaYa
Szerintem Alea iparosmunka. Szépen kivitelezett, a játék menet változatos - több út is vezethet a győzelemhez. Az interakciót kicsit alacsonynak találtam benne.