JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Caylus


(A játéklaposok szavazatai alapján)
9.2
(6)
1.0
(3)
7.0
(4)
8.8
(4)
7.8
(4)
3.7
(3)

Információk

Szerzô Attia, William
Játékidô 120 perc
Játékosok száma 2-5 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika befolyásszerző (jól helyezkedni...)
Kategória városépítős (kubikolós)
középkori (középkorban játszódik)
gazdasági (nyersanyagok gyűjtögetése, optimális felhasználása, befektetése)
Kiadó Ystari Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Caylus játékszabály 2007-07-14 BiduLetöltés

Leírás

Egyszer volt, hol nem volt...
...egy bizonyos francia király, Szép Fülöp, aki helyesnek vélte országa határait megerősíttetni. Ezért 1289-ban megparancsolta, hogy épüljön meg Caylus várkastélya. Caylus egyelőre jelentéktelen falucska, de az utakon építészek érkeznek, munkások, mesteremberek, és mindenki, aki profitálni vágyik az építkezésből. Lassan város születik a földhányások, kőhalmok és állványok körül...

A játékosok egy-egy építőmester bőrébe bújnak, építik a kastélyt, de ugyanakkor a kastély alatti várost is. Eközben hírnevet szereznek, és elnyerik a király kegyét. A kastély elkészültekor az a játékos győz, akinek a legtöbb hírnévpontja van.

Minden játékos 6 munkást fogad, és különböző épületekbe küldi őket dolgozni. A játéktáblán kígyózó utca mentén épületkártyákat kell elhelyezni, és ide jönnek aztán a munkások. A játék motorját 5-féle nyersanyag képezi, melyek közül kezdetben mindenkinek kétféle van. A többit menet közben kell megszerezni: minél többet, annál jobb.

Minden kör 7 szakaszból áll:
1. Mindenki kap pénzt: Kezdetben 2 Dénárt, ami az épületek függvényében később több is lehet.
2. A játékosok munkásokat küldenek az épületekbe. A játékosok felváltva tesznek egy-egy munkást valamelyik épületbe és fizetnek érte. Aki passzol újra beszállhat, de utána többet kell fizetnie egy lerakásért.
3. Most értékeljük a 6 speciális épületet. Az egyes épületek gazdái épületenként spéci előnyökben részesülnek.
4. Egy nagyon szigorú figura mozgatásával meg lehet határozni, hogy a normál épületek közül melyeknél lesz értékelés. A figura mozgatása Dénárba kerül és a sorrendet a korábbi passzolás sorrendje határozza meg.
5. Ekkor jöhet a normál épületek értékelése, amire mindenki várva vár: . egyrészt mindenféle előnyöket lehet kapni, például nyersanyagot a további építkezéshez, másrészt presztízspontokat, ami a győzelemhez kell.
6. Jöhet a vár építése. Feltétel, hogy a 2. fázisban már tett oda munkást a gémer. A vár elemeinek elhelyezéséért presztízspont jár, valamint a király jutalma annak, aki a legtöbbet épít. A király jutalma további előnyöket, nyersanyagokat, jogokat jelent.
7. A kör azzal végződik, hogy előretoljuk a körszámlálót.
Amint elértük a számlálás során az utolsó tornyot, vagy mind a 14 építőelemet felhasználtuk, vége a játéknak és az győz, akinek legtöbb presztízspontja van. Ehhez hozzá kell számolni a megmaradt aranyat, Dénárt és építőanyagokat.
A játék nagyon mély és izgalmas. Sok lehetőség, összetett stratégiai tervezés aránylag kevés játékelemmel, melyeket gyorsan át lehet tekinteni. A kis hibák nem végzetesek, de csak az győzhet, aki a megfelelő akciókat jó időben felismeri. A játék menete mindig más, és csúcsponton végződik. Érdemes hamar elkezdeni egy partit, mert a jó másfél órás derbi után biztosan kedve szottyan mindenkinek még egyet játszani.

A letöltések között megtaláljátok a társasjáték multimédiás bemutatóját. Igaz norvégul.

Bidu

Vélemények a játékról

pegazus (2010-05-16)
914863
blianhun (2010-02-12)
91899
Egyelőre kétjátékos a pontszám, majd ha játszottam 3-4-5 játékossal is, esetleg módosítom.
mirr-murr (2009-07-28)
108984
dr.agy (2009-07-09)
918984
menyus
8
Ez egy nagyon jó játék akár három, akár négy főre, bár 4-esben ideális.
Nem nagyon hosszú, és minden parti új és új helyzeteket teremt.
Sokat kell gondolkodni, azonban készülj fel arra, hogy terveidet igen könnyen keresztülhúzhatja valamelyik játékostársad. Ennek ellenére egyáltalán nem szerencsejáték, végül az nyer, aki a folyamatosan változó helyzethez jobban tudott alkalmazkodni a játék során.
annak5604
10
Nekem egyelőre erről a társasról csak kétjátékos tapasztalatom van. Néhány ellenkező véleménnyel szemben viszont ketten is jól játszható. Nyilvánvaló viszont, hogy több résztvevővel az igazi.
Nulla szerencsefaktorú, erősen taktikázós játék. A szabályrendszere első ránézésre bonyolult, de 1-2 játék után rá lehet érezni, és egyszerűbbé válik. Tehát a "vaskos" szabálykönyv ne riasszon senkit. A játékidő azért hosszúra nyúlhat, ha több gondolkodós játékos ül asztalhoz. :)