JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

A legősibb társasjáték PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bidu   
2006. november 23. cstrtk 01:00
Royal Game of Ur 1920-ban Sir Leonard Woolley Úr városában a Királyok sírjában talált két játéktáblát, melyek származási ideje i.e. 2600-ra, az első uri dinasztia idejére tehető. Így a Royal Game of Ur valószínűleg a legrégebbi táblás játék lehet, melyet eddig találtak.
A táblák közül az egyik a British Múzeumban van kiállítva. Ismert még egy táblás játék, ami valószínűsíthetőleg még ennél is régebbi. Ez a Senet, ami ősi egyiptomi játék. Ennek létezési idejét i.e. 33. századra teszik.
Egy napjainkban befejezett ásatás során Iránban találtak egy 60 darabból álló készletet a "Leégett városban" (Shahr-i Sokhta, a mai Irán déli részén a bronz korban épült város.), ami arra utal, hogy egy nagyon hasonló játék már 5000 évvel ezelőtt is létezett. Ez majdnem egybeesik az Urban talált játék korával.
A játék szabályát - ahogyan azt Mezopotámiában játszották – nem ismerjük, de van egy valószínűsíthető rekonstrukciója. Ez egy babiloni írásos leleten alapul, amely i.e. 177-176-ból származik.

Ennyi bevezető után most megnézhetitek – sőt, ki is próbálhatjátok – ezt az ősi játékot! Az igaz ugyan, hogy még nem adták ki, de a British Múzeum megcsinálta az online játszható verzióját.

ur1Egy kis szabályismertető:

A játékot két játékos játszhatja, s mind a kettőjüknek 6-6 bábuja van: egyiké fehér, másiké fekete. Royal Game of Ur

Szükség van még speciális, piramis alakú „kockákra”, amelyeknek 2-2 sarkuk meg van jelölve. Dobás után azokat a jeleket kell összeadni, amelyek felfelé néznek. Ez az összeg lesz a dobás értéke.

Így néz ki a tábla:

A cél az, hogy az összes bábut a megadott útvonal szerint átjuttassuk a tábla mezőin. Ha az ellenfél bábuja rálép a másikéra, akkor ez utóbbi bábu "hazakerül", kezdheti elölről az útját.
A fehér útja alul, a feketéé fölül vezet.

Van 5 rózsás négyzet a táblán. Ha ezek valamelyikére sikerül lépni, újra dobhatunk, és amíg a bábu ezen a rozettán marad, védett az ellenféllel szemben: nem tud „rálépni”.

Nincs is más dolgotok, csak ellátogatni a játék webhelyére. Kattintsatok ide. Egy pillanat! Ne bosszantsátok fel magatokat, ha azt érzitek, hogy csal a gép! Mosolyog Mert bizony valahogy neki mindig kijönnek a szükséges számok...

Most már tényleg Kattintsatok ide.

 Royal Game of Ur
Royal Game of Ur
 
< Elõzõ