JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Castellers - Knizia új társasjátéka PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sir Muki   
2008. jnius 27. pntek 23:17
Knizia új társasjátéka - CastellersA neves tervező, Reiner Knizia, ezúttal egy igazi spanyol játékot tervezett, amit stílusosan egy spanyol kiadó, a Devir jelentett meg. A cím fordításával meg sem próbálkoztam, nem tudom létezik-e magyar megfelelője... (Ezúton is kérem, hogy katalán műveltségű olvasóink feltétlenül jelezzék, ha többet tudnak a témáról! )
A lényeg, hogy egy népszokásról van szó, melynek keretében rengeteg ember épít hatalmas tornyokat saját testük felhasználásával. A folytatásban meg is lehet nézni, miről van szó - érdemes!! Mindenki figyelmébe ajánlom az utolsó fél percet is, amikor már a "bontás" zajlik... Smile

Itt nézhetitek meg a filmet

 

Akkor most kicsit a társasjátékról is...

Családi játék, rövid szabályleírással, de egy-két trükkös csavarral.

 

Castellers - a doboz tartalmaA doboz tartalmaz 66 kis fából készült "casteller"-t, 8 kör alakú teret, két pontjelző - és persze a többnyelvű szabálykönyvet (katalán, spanyol, portugál és angol nyelven), mivel a kiadó nemzetközi terjesztésre szánta a játékot.

 

Mindenkinek meg kell építenie a tornyát emberekből a tér színével megegyező színű castellerek felhasználásával. Az első szintre akármennyi emberkét rakhatunk, a lényeg az, hogy ha elkezdtük a második szintet, akkor onnantól kezdve alulra már nem rakhatunk. A bábuk számozva vannak 1-től 7-ig. Az egyesek a legerősebbek, tehát az egyes figurák tetején mindig csak magasabb számmal rendelkező casteller állhat.

Van még néhány szabálypont, amik kicsit tovább fűszerezik a játékot:

- a játékosok cserélhetnek egymás között castellereket,

- vannak köztük fehérek is, akik jokerként használhatók, viszont miattuk leesnek a legfelső emberkék...

 

A játék végén - ami az elkészült épületekkel kapcsolatos bizonyos feltételekhez kötött - csak azokért a tornyokért ját a pont, amelyek jól vannak felépítve: minden casteller egy pontot ér. A jól felépített azt jelenti, hogy van legalább két befejezett szintje és minimum négy casteller alkotja. 4 bónusz pont jár a legmagasabb, és ugyancsak négy pont a legszélesebb tornyért.

Erő, egyensúlyérzék, bátorság, érettség - ezeket tartják a jó casteller legfontosabb tulajdonságainak... Wink

 

Forrás: boardgamenews.com

Hozzászólás
Keresés
Hozzászólást csupán a bejegyzet felhasználó tehet hozzá!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Elõzõ   Következõ >