JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!
JÁTÉKLAP Café
Helló, Vendég
Kérjük, hogy jelentkezz be vagy regisztrálj.    Elfelejtetted a jelszavadat?
Hónap Játékosa (1 fő olvassa) (1) Vendég
A végére Kedvencekhez hozzáadta: 0
TÉMA: Hónap Játékosa
#1875
Hónap Játékosa 12 éve, 9 hónapja  
Sokat gondolkodtam rajta, hogyan lehetne igazságosabbá tenni a hónap játékosa címért folytatott küzdelmet. Bár én játszani járok ide, kíváncsi vagyok rá, hogy mennyire vagyok „jó játékos”. Márpedig a jelenlegi pontszámítási módszer alapján ez nem derül ki.
Úgy gondolom, hogy a hónap játékosa, az nem 30 kiválasztott játék alapján a legjobb, hanem általában jó teljesít.

Bosszantó, hogy néhányan csak „gyenge” játékosokkal szemben választják, hogy a játék beleszámítson a statisztikájukba. Jobb esetben kettős céljuk van: 1. 30 játékban jól teljesíteni.
2. Igazi, erős ellenfelekkel jót játszani. S jelenleg megtehetik, hogy ezt a két dolgot elválasszák egymástól.
Szerintem olyan pontszámítási módszert kellene választani, amellyel ezt nem tehetik meg.
Három javaslatom van. Az első kettő elve hasonló, de igazából a 3. javaslatot ajánlanám.

1. Csak azok a játékok számítsanak a havi statisztikába, amit olyan játékossal szemben játszott, aki az előző hónapban az első pl. 30 között szerepelt.
Ebben az esetben előfordulhat, hogy csak az egyik játékosnak számít bele az adott játék a statisztikájába.
Probléma: Erre a 30 emberre korlátozódna, hogy kivel játszhatunk a cím elnyerése érdekében.


2. Csak azok a játékok számítsanak a havi statisztikába, amit olyan játékossal szemben játszott, aki az előző hónapban az legalább pl. 20 játékot játszott, és azok 40%-ában nyert.
Probléma: Szintén korlátozza az ellenfelek körét.

A számok meghatározásában nem vagyok biztos. Különösen az utóbbi esetben; jelenleg még 50%-ban is meghatározhatnánk ezt a számot, a későbbiekben azonban éppen az új számítási mód miatt, ez egyre kevesebb játékosra teljesülne.

3. Minden, az adott hónapban befejeződött játék számítson. A jelenlegi számítási mód alapján kapott pontokat azonban elosztjuk a játékok számával, de minimum 30-cal. Hogy ne legyenek nagyon kicsik a számok, az így kapott pontszámot megszoroznám 100-zal.

Nekem ez a megoldás tetszik a legjobban.
Így aki sokat és jól játszik, nem kerül előnybe, s mivel minden játéka számít, kevésbé zavarja, ha „becsúszik” néhány vesztes játék.
Lehet, hogy így a „jobb” játékosok ellenfél nélkül maradnak. Azonban akik valóban játszani járnak ide, talán nem bánják, ha kikapnak tőlük.
Bízom benne, ha nem csak 30 játékban kell „ügyeskedni”, a többiben meg kockázat nélkül jól játszani, akkor megszünnek a 100%-os teljesítmények.

Ezzel a módszerrel nem zárhatjuk ki azokat, akik úgy teljesítenek jól, hogy nem játszanak „valós” játékosokkal. Erre megoldás lenne, ha legalább az első 10 helyezettnél láthatnánk, hogy ki az 5 leggyakoribb partnere, vagy csak akkor kerülhetne fel a ranglistára, ha legalább 5 játékossal játszott. Remélhetőleg nem éri meg a fáradságot, hogy ennyi regisztrációt hozzanak létre.

Nem szeretnék senkit sem megbántani, hiszen vannak nagyon jó játékosok, akik valóban megérdemelik, eddig is megérdemelték a címet. Velük szívesen elveretem magamat. Erre önként jelentkeznek , s bár van esély, hogy megverem őket, mégis élesben játszanak ellenem.


Természetesen én sem vagyok szent; mate11, zeusz70 ellen nem mindig jelölöm be a játékot, azonban ha az általam javasolt szabályok érvénybe lépnek is, szívesen játszom velük.
 
Naplózott Naplózott  
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#1876
csibu ()
A felhasználó távol van Kattints ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Vá: Hónap Játékosa 12 éve, 9 hónapja  
Szia Zerge és aki olvassa!

Én is nagyon támogatom hogy legyen egy új reformpontozási módszer. Egy újabb indok: Anitával (Anee néven ő is szokott játszani, aki egyébként a menyasszonyom) akár azt is megcsinálhatnánk ha nem lennénk fer játékosok, hogy egymás ellen játszunk 30 játékot, és egyikünk nyer mindig, így biztossá téve hoyg legyen egy új játékunk. Mivel ez ütközik az elveinkkel és más a hozzáállásunk, nem teszünk ilyet és remélem más sem használja ki ezt, de előfordulhat ilyen eset...

Ami még a pontszámításban nem tetszik: azok a játékok amiket beleszámítok a havi statisztikába van amikor átcsúsznak a következő hónapra amivel gyakran leromlik az arányom, mert mondjuk az előző hónap végén már lenyomtam 30 játékot és a későbbieknél nem játszottam olyan "motiváltan".

Én zerge ötleteit kicsit mixelném.

1. 30 erre kijelölt játék számítson bele továbbra is a statisztikába, ahogyan eddig
2. a 30 játékból legalább 10 játék olyan játékos ellen legyen aki előző hónapban nála előkelőbb helyet szerzett, vagy vele egy szinten állt (pl. ha én a 30. voltam, akkor min. 10 meccset azokkal kell lejátszanom akik az első 30ban voltak, de mondjuk ha én az 1-10. hely valamelyikén voltem előző hónapban, ez a 10 játék ezek közül legyen)
3. a 30 játékból ne mind 1 fajta játék legyen, hanem min. 2-3 féle játékból tevődjön össze vmilyen százalékban.

Így első nekifutásra én ezeket gondoltam. Ez sem a legjobb, ezért mások is hozzászólhatnának, gondolkozhatnának hogy együtt kitaláljuk a legjobb megoldást.

Csibu
 
Naplózott Naplózott  
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#1877
Vá: Hónap Játékosa 12 éve, 9 hónapja  
1.) Először is köszönjük az észrevételeket. A játéklapon lévó Hónap játékosa rendszert mi találtuk ki, mert mi így szerettük volna megvalósítani. Nem máshogy. Ezt kérlek vegyétek figyelembe. Nem tökéletes, de sehol nem mondtuk hogy az. Ez persze nem jelenti a merev elzárkózást a kívülről jövő tanácsok elől, de alaposan megfontoljuk mit változtatunk a dolgon.

2.)Nos zerge2 a jateklapon lévő statisztikáról illetve Hónap játkosa versenyről senki nem mondta és sehol sincs leírva, hogy segítségével kiderül mennyire vagy jó játékos ez nem azt a célt szolgálja.

3.) zerge2 által leírt harmadik megoldás esetén - ami azt mondja, hogy minden befejezett játék számítson, ne csak 30, majd a kapott pontokat osszuk le a játékok számával - az azt az általunk fontos tényt hagyja figyelmen kívűl , hogy a több lejátszott játék is - függetlenül az eredménytől - is számít a Hónap játékosa rendszerben. A pontszámítás nem úgy működik, hogy minden lejátszott játékért kapsz egy adott pontot. Itt beleszámít az is hogy mennyit játszottál már és abból mennyit nyertél.

A pont sokmindentôl függ:

- hány játékot játszottál
- hány fôs partikban játszottál (minél több fôs partiban nyersz annál több pontot kapsz ha jó a nyert/játszott arányod)
- milyen a nyert/játszott játék arányod

Minden játszott de nem nyert játékért 0.1 pontot kapsz.

Ha nyersz akkor a kapott pont függ attól hogy az adott létszámú partiban milyen a nyert/játszott arányod.

Egy példa:

5 fôs partik esetén a pont a következôképpen határozódik meg:

(nyert játékok * 2) * (nyert játékok/játszott játékok)

A 2-es az az 5 fôs partira vonatkozó szorzó, ez attól függôen változik hány fôs partikról van szó (értelemszerûen a magasabb létszámú partik esetében a szorzó magasabb, mivel nehezebb is nyerni)

Tehát az a jó ha minél magasabb a nyert/játszott arányod és minél magasabb játékosszámú partiban gyôzôl.

Pl, ha mondjuk csak 10 db 5 fôs partit játszol és mind a 10-et megnyered akkor a fenti képlet alapján 20 pontod lesz. Ha mondjuk csak 8-at nyersz meg a 10-bôl, akkor 20 * 0.8 = 16 pontod lesz

4.) Annak figyelembe vétele, hogy csak olyanok ellen számítson bele a játék a statba aki előtted végzett az előző hónapban/benne volt az első 30-ban , komoly fejlesztést igényel és mivel kevesen vagyunk, a fennmaradó időt inkább új játékok fejlesztésére fordítjuk. Ugyanezen okból arra figyelmet fordítani, hogy a Hónap játékosa címet csak úgy lehessen elhódítani, hogy legalább két-három-hat féle játéktípussal kell játszani nehéz megvalósítani. Ráadásul ez újabb kérdéseket szül és jogos felvetéseket pl: csak úgy lehessen Hónap játékosa valaki ha mindenki minden játéktípusból ugyanannyit játszik. Ebben az esetben viszont azt a kényszerítést alkalmaznánk, hogy a játékosoknak olyannal is kellene játszaniuk amit nem szeretnek...

5.) Azért ne higgyük azt, hogy nem lenne feltünő ha két ember egymás ellen játszik és mindig az egyik nyer! Bármelyik játékba bele tudunk nézni bármikor. És gyanús esetekben meg is tesszük, ahogy ezt már régebben megtettük és le is tiltottunk pár játékost az oldalról.

6.) Az hogy egy játék áthúzódik a másik hónapra azzal nemigen tudunk mit kezdeni...Visszamenőleg nem számíthatjuk bele abba a hónapba amikor elkezdődött.

7.) Szerintem most is azok nyernek inkább Hónap játékosa címet, akik tudnak is játszani...

8.) Lehet hogy a 'Hónap játékosa' elnevezést kellene megváltoztatnunk 'Hónap játékosa, ahogy a játéklaposok gondolják' névre

üdv:
hs
 
Naplózott Naplózott  
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
Az elejére