JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Café International kivonatos játékszabály:

A játék célja A játék célja minél több pont gyujtése a vendégek asztalokhoz ültetése által
Elokészületek A játékosok 7 vendég lapot kapnak, az elso öt asztal kikerül a kávéházba.
A játék vége A játék véget ér ha elfogynak az asztal vagy a vendég kártyák. Amikor vége van a játéknak, a játékosok a kezükben maradt lapokért darabonként mínusz két pontot kapnak. A játékot az nyeri, akinek a legtöbb pontja van.
A játék elemei 24 asztal kártya (minden nemzetiségbol ketto)
96 vendég kártya (minden nemzetiségbol négy úr és négy hölgy)
Egy körben a játékos... Mikor valaki sorra kerül két lehetoség közül választhat:
  • ha nem tud vagy nem akar rakni akkor húz egy lapot
  • lerak 1,2 vagy 3 kártyát a kávéházba
Kártya húzása A húzás egyértelmu; ( 'Húzás gomb) de amennyiben a játékosnak a húzás után több, mint 12 lapja lesz a kezében, egyet el kell dobnia a lapjai közül ('A kiválasztott kártya eldobása' gomb), amely tetszolegesen kiválasztott lap lehet. Ezek a lapok kikerülnek a játékból és darabonként mínusz két pontot érnek, amely azonnal levonásra kerül a játékos pontjaiból.
A lerakás szabályai Egy vendég csak olyan asztal mellé ülhet amilyen az o nemzetisége. A kávéházban vannak olyan helyek ahol egy helyet három asztal vesz közre, ebben az esetben természetesen a vendég nemzetisége nem lehet azonos mindhárommal, elég ha legalább az egyikkel megegyezik.
Egy ilyen - a továbbiakban 'aktív' - asztalnál csak a következo kombinációkban ülhetnek a vendégek:
  • egy hölgy és egy úr
  • egy hölgy és két úr
  • két hölgy és egy úr
  • két hölgy és két úr
Egyéb kombinációk nem fordulhatnak elo, ugyanis ez kávéház és nem kocsma vagy holmi nobuli:).

Ha lapot szeretnél letenni, akkor ráklikkelsz a jobb oldalt található kártyáid valamelyikére a 'Lapjaid' részben. Ekkor a játéktérben, bal oldalon, a székek linkekké válnak és csak rá kell kattintanod arra, ahova szeretnéd ültetni a vendéget.

A játékban egy körben egy játékos maximum 3 lapot tehet be a kávéházba. Ebben az esetben a soros automatikusan a következo játékos lesz, de ha csak 1 v. 2 lapot tettél a kávéházba, akkor mindenképpen meg kell nyomnod a 'Következo játékos' gombot!

A játékos lépése után azok az asztalok, amelyek körül 4 vendég ül, a vendégekkel együtt kikerülnek a játékból és helyettük új asztalok várják a vendégeket.
Pontozás A játékosok minden egyes kártya lerakásánál (vendég leültetésénél) megkapják az adott vendégért járó pontszámot. Ha egy asztal mellett két vendég ül akkor 2, ha három akkor 3 és ha négy akkor 4 pont jár. Az asztal mellett ülo magányos vendégért nem jár pont! Mivel egy vendég több asztalnál is helyet foglalhat, ezért ilyen esetben minden olyan asztalért jár a pont, amely mellett a vendég ül. Amennyiben egy 'aktív' asztal körül csak azonos nemzetiségu vendégek ülnek, akkor az elobb említett pontszámok duplája jár (4, 6, illetve 8) a játékosnak, aki leültette a vendéget.
Eltérés az eredeti játékszabálytól
  • Amennyiben üres a kávéház egyetlen vendég is lerakható
  • A játékos csak akkor kap pontot egy asztalért, ha az asztal 'aktív' azaz a lerakás után legalább egy, az asztal nemzetiségével megegyezo vendég is ül az asztal mellett;
  • Az 'aktív' asztalok nem kerülnek ki azonnal a játékból, csak ha a játékos befejezte a lépését
Egy példa A mellékelt ábrán pár példán keresztül bemutatjuk a játék fontos szabályait (elôször a dél-afrikai férfi, majd az indiai nô lett lerakva)

A dél-afrikai férfiért nem jár pont mert egyedül ül az asztalnál.(Ne feledjük, hogy ekkor az indiai hölgy még nincs lerakva!) Ez elvileg nem szabályos, de valahogy el kell kezdeni a játékot, ezért minden olyan esetben amikor senki nem ül a kávéházban lehetôség van arra, hogy egy vendég egyedül üljön, de ezután már nem. Az indiai nô lerakásárt két pont jár mert az indiai asztalnál ketten ülnek. Ebben az esetben már nem számít hogy a dél-afrikai asztal mellett csak a dél-afrikai úr ül, hiszen jelen pillanatban az indiai asztalhoz számít!

Az indiai nôvel szemközti helyre leültethetünk például egy orosz, amerikai, vagy dél-afrikai hölgyet.

Ha orosz hölgyet ültetünk le akkor két pontot fogunk kapni, (a középsô amerikai asztal nem aktív, hiszen nem ül mellette amerikai nemzetiségû vendég!), a dél-afrikai asztal mellett helyet foglaló dél-afrikai úrért és a lerakott orosz hölgyért.

Ha déf-afrikai hölgyet ültetünk le akkor négy pontot fogunk kapni. Igaz ugyan hogy a középsô amerikai asztal továbbra sem aktív, de a dél-afrikai asztal mellett két ugyanolyan nemzetiségû (és a nemzetiség megegyezik az asztal nemzetiségével!) vendég ül és ezért dupla pont jár.

Ha amerikai hölgyet ültetünk le a helyre, akkor járunk a legjobban, hiszen aktiváljuk a középsô asztalt, amely mellett a most lerakott amerikai hölgy, a dél-afrikai úr és az indiai hölgy ül - ez összesen 3 pont- de a dél-afrikai asztalért is megkapjuk a két pontot ( a dél-afrikai úr illetve a lerakott amerikai hölgy miatt)

Viszont se orosz, se dél-afrikai, se amerikai urat nem rakhatunk az indiai nôvel szemközti helyre, hiszen akkor a dél-afrikai asztalnál két férfi ülne ami nem lehetséges! És hogy egy kicsit bekavarjunk: ha a dél-afrikai úr helyén indiai úr ülne, akkor már az elôbb említett amerikai urat leültethetnénk, mert akkor igaz ugyan, hogy a dél-afrikai asztal mellett két úr ülne de mivel az asztal nem aktív ezért nem számít! És ezek után azt hiszem most már világos az is, hogy a dél-afrikai urat még ebben a szituációban sem tudnánk leültetni az indiai hölggyel szemben! Az orosz urat pedig azért nem rakhatnánk le, mert egyedül ülne az orosz asztalnál, mert igaz ugyan, hogy egy nô és két férfi helyezkedik el az amerikai asztal körül, de az asztal nem aktív, tehát nem számít!

Nem rakhatnánk például a dél-afrikai úrral szemközti helyre semmilyen orosz nemzetiségü vendéget sem . Igaz, hogy a lerakott orosz vendég az orosz asztal mellett ülne , azonban egyedül, hiszen a középsô amerikai asztal nincs aktiválva!