JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Cartagena kivonatos játékszabály:

A játék célja A játék célja, hogy a játékosok minél hamarabb kijuttassák a saját bábuikat a kanyargós folyosó végén lévő csónakba.
Előkészületek A játék elején minden játékos hat lapot kap a megkevert kártyapakliból.
A játék vége A játéknak akkor van vége, ha valamelyik játékosnak sikerül mind a hat bábuját kijuttatni a csónakba.
A játék elemei Egy 36 mezőből álló játékábla, amelynek mezőin hat különböző szimbólum képe látható váltakozva. A folyosó mindig bal oldalon kezdődik és mindig alul ér véget. Minden játékos hat bábut irányít és emellett 100 db., szimbólumokat tartalmazó kártya is van.
Egy körben a játékos... A játékos egy forduló alatt az alább felsorolt két lehetőségből összesen hármat hajthat végre tetszőleges kombinációban. A játékosnak nem kell mind a három lépést végrehajtania, de legalább egyet lépnie kell. A játékosnak a forduló alatt a következő lehetőségei vannak:
 • Kijátszik a kezében lévő kártyákból egyet, és előrelép az egyik bábujával az első olyan mezőre, amelyen a kijátszott kártyán látható szimbólum van és nem áll rajta egyetlen bábu sem. A kijátszott kártya kikerül a játékból.
 • Hátrafelé lép az egyik bábujával az első olyan mezőre amelyen egy vagy kettő bábu áll. Ezután annyi lapot kap a talonból, ahány bábu állt azon a mezőn ahova lépett.

Így csináld:
 • Előre lépés egy bábuval : Kattints a kezedben lévő kártyák közül arra, amelyiket ki szeretnéd játszani, majd kattints arra a bábudra, amelyikkel lépni szeretnél. Ha a kártya kiválasztása után, de még a bábura kattintás előtt, úgy érzed rossz kártyát választottál, akkor nyomd meg a 'Frissítés' gombot és újra tudsz kártyát választani.
 • Hátralépés egy bábuval : Kattints arra a bábura, amelyikkel hátra szeretnél lépni
 • Ha nem használtad ki a három lépés lehetőségedet,akkor ne felejts el a 'Következő játékos' gombra kattintani!
 • A játékban nincs arra lehetőség, hogy a lépést semmissé tegyed, ezért FOKOZOTTAN FIGYELJ ODA mit és hogyan lépsz a bábuiddal! Ha előre szeretnél lépni, akkor először a lapkát tedd ki és utána kattints a bábura! Ha elsőnek a bábura kattintasz, akkor hátrafelé fogsz lépni!
A lépés szabályai Előrelépésnél a játékos a kiválasztott bábuval, arra a mezőre lép előre, amelyen nem áll egyetlen bábu sem - se az övé se másé - és amelyen ugyanaz a szimbólum látható, mint a kijátszott kártyán. Amennyiben az adott bábu előtt már nincs ilyen mező, akkor a bábu beért a csónakba. A bábuval az első lehetséges helyen fog megállni.

Hátralépésnél a játékos a kiválasztott bábujával lép hátrafelé arra a mezőre, amelyen egy vagy kettő bábu - az övé, vagy másé - áll. Azokat a mezőket, amelyeken három bábu áll figyelmen kívül kell hagyni és az első lehetséges alkalomnál fejeződik be a hátralépés. A folyosóból már kiért bábukkal is hátra lehet lépni (kártyafelvétel céljából).
Pontozás A játékban nincs pontozás, amelyik játékosnak elsőre sikerül kivezetnie mind a hat bábuját a folyosóból, az nyerte meg a játékot.
Eltérés az eredeti játékszabálytól
 • Ez az online verzió a játék Jamaicai változata, ahol a lapok nem nyilvánosak.
Egyéb
 • A 'Korábbi lépések' lista segítségével vissza tudod nézni a korábbi változásokat a játéktáblán. Az adott állapot mindig a játékos lépése utáni helyzetet mutatja. Ha vissza akarsz térni a játék aktuális állásához, akkor nyomd meg a 'Frissítés' gombot.
 • 'Mikor leszel legközelebb' : itt tudod beállítani, hogy várhatóan mikor jelentkezel be a játékba legközelebb. Ez információt szolgáltat a veled egy partiban résztvevő játékosoknak; ha tudod, hogy hosszabb időszakra elmész és nem lesz lehetőséged lépni, e beállítás segítségével ők is értesülnek arról mikor számíthatnak rád. Az itt beállított érték, az összes olyan játékban (legyen az bármilyen típusú) meg fog jelenni, amelyikben benne vagy. A beállítás automatikusan eltûnik ha valamelyik játékban lépsz.
 • 'Ez a játék számítson bele a havi statisztikámba' : ha bejelölöd a kis négyzetet és megnyomod az 'Ok' gombot, akkor a játék beleszámít az adott hónapi statisztikádba. Részletekért olvasd el a játékok oldalán található 'Információ a 'Hónap játékosa' mozgalomról' linket.
 • 'Frissítés' gomb : az oldalt újratölti.
 • 'Email, ha én jövök' : ha bejelölöd a kis négyzetet és megnyomod az 'Ok' gombot, akkor email-t fogsz kapni ha te kerülsz sorra a játékban.
 • 'Játékszabály' : ha bejelölöd a kis négyzetet és megnyomod az 'Ok' gombot, akkor ez a játékról szóló szabály látható lesz.