JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Kingdoms kivonatos játékszabály:

A játék célja A játék célja minél több pont gyűjtése a lapkák megfontolt, startégiai lerakásával.
Elôkészületek Minden játékos megkapja a kastélyait és egy-egy lapot (bónusz lapka) az összekevert talonból.Emellett minden játékos kap 50 pontot.
A játék vége A játék 3 körig tart. Egy körnek akkor van vége, ha a játéktábla betelik.
A játék elemei 22 lapka (6 negatív (-1, -2, -3, -4, -5, -6); 12 pozitív (+1, +2, +3, +4, +5, +6, mindegyikbôl kettô); 4 extra (2 hegy, 1 sárkány, 1 arany) ). Az extra lapkák ismertetése a "Pontozás" részben...
Minden játékosnak van 10 db kastély lapkája különbözô értékben (változó számú 1-es, 3 db 2-es, 2 db 3-as, 1 db 4-es). Az egyes értékű kastélyok száma a következôképpen változik:
  • 2 játékos esetén : 4 db
  • 3 játékos esetén : 3 db
  • 4 játékos esetén : 2 db
Egy körben a játékos... Mikor valaki sorra kerül három lehetôség közül választhat:
  • Lerakja a kezében lévô bónusz lapkát a játéktáblára
  • Lerakja egyik kastélylapkáját a játéktáblára
  • Amennyiben tud, húzhat egy lapot a talonból, de ebben az esetben a felhúzott lapkát kell letennie. Ha a játékos ezt a lehetôséget választotta, akkor kastélylapkát sem rakhat le.
  • Amennyiben a fent felsorolt lehetôségek közül egyiket sem tudja végrehajtani, passzolhat

Így csináld:
  • Kézben lévô lapka vagy kastély lerakása : kattints arra a lapkára, amelyiket le szeretnéd tenni. Ezután pedig a játéktáblán arra az üres helyre kell kattintanod, ahova tenni szeretnéd a kártyát.
  • Lapka húzása : Lapkát húzni a talonból a "Lehetôségeid" részben található "Húzás" gombbal lehet
  • Passzolni a "Lehetôségeid" részben található "Passzolás" gombbal lehet
A lerakás szabályai Nincsenek lerakási szabályok, bármelyik lapka bárhova letehetô a játéktáblán mindenféle megkötés nélkül. A bónusz lapkát is bárhova le lehet tenni, de ha a játékos elhasználta, akkor csak a követlezô kör elején kap újat!
Új kör kezdetén A játék 3 körig tart. Minden kör elején a lapkákat összekeverjük, ezek alkotják a talont. A játékosok minden kör elején kapnak egy bónusz lapkát. Az elsô körben mindenki - a játékosos számától függôen (ld. "A játék elemei" részben) - megkapja a kastélyait. A következô körök elején azonban a játékosok a felhasznált kastély lapkáik közül csak az 1-es értékűeket kapják vissza!, a magasabb értékű kastélyok kikerülnek a játékból. Az új kört az a játékos kezdi, akinek a legtörbb pontja van.
Pontozás A játék folyamán háromszor lehet pontot szerezni, a három kör végén. Egy kör addig tart, amíg be nem telik az 5x6-os játéktábla

Az értékelés soronként, majd oszloponként történik a következô módon: az adott sorban/oszlopban összeadódnak a negatív és pozitív összegek, ez a szám az adott sor/oszlop értéke. Az a játékos, akinek az adott sorban/oszlopban van kastélya megkapja ezt a pontot méghozzá úgy, hogy az adott kastélylapka értékével van megszorozva (tehát ha az adott sor pontja 3 és a kék játékosnak a 3-as értékű kastélya található az adott sorban/oszlopban, akkor a kék játékos 3*3 azaz 9 pontot fog kapni).

Amennyiben egy sorban/oszlopban egy játékosnak több kastélya is van, akkor külön-külön mindegyikért megkapja az adott sor/oszlop pontját. Ha az adott sorban/oszlopban két vagy több játékosnak is van kastélya, mindannyian megkapják a sor/oszlop pontjait a kastélyoknak megfelelô szorzóval. Természetesen, ha egy sorban/oszlopban nincs kastély akkor senki nem kap pontot.

A sor/oszlop pontozását az extra lapkák befolyásolják a következôképpen:

Extra lapka Név A pontozás módosító hatása
Aranybánya Ha egy sorban/oszlopban ez a lapka található, akkor az adott sorban/oszlopban megduplázódik a plusz és a mínusz lapkák összege. Tehát ha egy sorban :

akkor a 3+5=+8 +16-nak, a -1 -2-nek számít, és így a kék játékos 3*((3+5)*2-2) azaz 42, a zöld játékos pedig 1*((3+5)*2-2) azaz 14 pontot fog kapni
Hegy A hegy lapka megfelezi az adott sort/oszlopot és két felet külön kell számolni. Tehát ha egy sorban:

akkor a kék játékos +4 pontot, míg a zöld játékos 3*-6 azaz -18 pontot fog kapni.
Sárkány Azokat a sorokat/oszlopokat amelyekben sárkány lapka van, úgy kell pontozni, hogy csak a negtív lapkák számítanak. Tehát ha egy sorban:

akkor a kék játékos 1*-8 azaz -8 pontot, míg a zöld játékos 3*-8 azaz -24 pontot fog kapni.

Eltérés az eredeti játékszabálytól Nincsenek eltérések