JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Patrizier kivonatos játékszabály:

A játék célja A játék célja, minél több pont gyûjtése. Minden városban két torony épül; és a tornyokban szerzett többségért jár a pont. Bizonyos kártyák gyűjtésével további pontok szerezhetôk.
Előkészületek A játék elején minden városhoz kerül egy felhúzható lap, és a játékosok megkapják az emeleteiket illetve 3 lapot kapnak a kezükbe (ezek közül egyik sem speciális illetve dupla). A maradék kártyák megkeverve alkotják a talont.
A játék vége A játéknak akkor van vége, ha minden várost kiértékeltünk (ekkor már egyik játékos kezében sincs kártya).
A játék elemei A játékban kilenc város vesz részt, amelyekben a maximálisan építhetô emeletek száma más és más. Emellett összesen 48 lap (ebbôl 7 rózsaszín, 4 zöld, 7 piros, 4 kék, 5 szürke, 5 encián, 5 barna, 4 sárga és 7 lila, azaz a megfelelô színű városkban lehet velük építeni. A sárga, kék és zöld lapok között csak egy dupla (azaz két emelet építésére lehetôséget adó) van, míg a többi színnél kettô). A játékban szereplô három címertípusból fajtánként összesen 9 van; a sárga, kék, illetve zöld lapok közül van egy-egy amelyiken két azonos -mindhárom színnél más-más- címer található, az összes többi lapon egy címer van.

A kártyán látható város szimbólumok adják, hogy hány emelet építhetô az adott színű város tornyaiban; a címerekkel extra pontok gyűjthetôk (lásd a Pontozás menüpontot), az extra akciókkal további cselekedetekre van lehetôség (lásd az Extra akciók menüpontot).


Az online játékban a városok lapkáin több dolog szerepel:
 • a lapka jobb alsó sarkában a sötétített részre kerül a felvehetô kártyalap
 • a lapka bal alsó sarkában található a város neve (a játék szempontjából nincs jelentôsége) és az adott város szimbóluma
 • a lapka felsô részén látható két keretes rész jelképezi a tornyokat, melyekben az emeletek épülnek.
 • a lapka felsô sarkaiban látható szám pedig azt jelzi, hogy az adott városban maximum hány emelet építhetô összesen a két toronyba
Egy körben a játékos... Minden városban két torony építhetô és minden városban limitálva van a letehetô emeletek száma (a részletes lista a Városok menüpontban), ami azt jelenti, hogy a városban csak bizonyos számú emelet építhetô összesen a két toronyra. A városban építhetô összes emelet száma mindig látszik az adott város lapka felsô sarkaiban.

A játékos egy körben, sorban a következôket hajtja végre:
 • kijátszik egy lapot a kezébôl
 • a kijátszott lapon található város szimbólum színével azonos és a város szimbólumok számával megegyezô emeletet épít a városban található toronyokra
 • a városban található kártyát felveszi (speciális esetben van eltérés, lásd a Extra akciók menüpontban). Abban az esetben ha már a városban nincs felvehetô lap, akkor a játékos bármelyik másik város mellôl elvehet egy lapot.
 • Ha van lehetôsége extra akciót hajthat végre.
A kijátszott lapok a játékos elé kerülnek lefordítva; a Címereid résznél látható, hogy mennyi címert gyűjtöttél, illetve hogy azok hány pontot érnek. A felvett lap helyére a talonból új lap kerül.

Így csináld:
 • Lap kijátszása : a 'Lapjaid' részben arra a lapra kell kattintani, amelyiket ki szeretnéd játszani. Ekkor a lap piros kerettel jelenik meg.
 • Emelet építése : Kattints arra a toronyra, amelyikbe szeretnéd letenni az emeletet. Amikor emeletet építesz mindig csak abba a városba lehet építeni, amelyikbe az adott kártyával tudsz
 • Kártya felvétele (extra akció keretében, vagy ha az adott városban már nincs felvehetô lap) : Kattints arra a kártyára, amelyiket fel szeretnéd venni.Egyéb esetekben a játékos automatikusan megkapja az adott városnál lévô lapot, nem kell kattintani sehova!
 • Emelet áthelyezése(extra akció keretében) : Kattints arra a toronyra, amelyikbôl szeretnél egy emeletet áthelyezni a másik toronyba. Amennyiben nem akarsz emeletet áthelyezni, akkor passzolni tudsz a 'Lehetôségeid' részben található 'Passz' gombbal.
Az építés szabályai A kijátszott kártyának megfelelô színű városban a játékos eldöntheti melyik toronyra rakja a saját emeletét.

Azonban minden toronynak kell legalább egy emelettel rendelkeznie, azaz ha a városban az utolsó emelet lerakására kerül sor és az egyik toronyban nincs még semmi, akkor a játékosnak oda kell tennie az emeletét.

Az emeletek színe és a városok színe között nincsen semmiféle összefüggés!
Extra akciók Háromféle extra akciót lehet végrehajtani:
Ismételt építés: Ez tulajdonképpen nem is extra akciónak minôsül, (hiszen a játékosnak annyi emeletet kell építenie az adott városban, ahány város szimbólum szerepel a kijátszott kártyán) de azért itt is le van írva: ebben az esetben a játékos az alap építés után még egyszer építhet az adott városban emeletet. Nem szükséges ugyanazt a tornyot építenie. A második építésért azonban nem húzhat lapot.. A mellékelt lap esetén a játékos miután épített a piros városban, mégegyszer építhet ugyanott. Ennek az akciónak a végrehajtása kötelezô!
Emelet áthelyezése: ebben az esetben a játékos egy olyan városban, ahol már legalább egyszer épített, az egyik torony legfelsô emeletét átteheti a másik toronyra, de ez nem lehet az a város ahol éppen épített. A mellékelt lap esetén a játékos miután a játékos épített az encián városban, az encián város kivételével bármely más városban, ahol már épített, áthelyezhet egy emeletet az egyik toronyból a másikba.Ennek az akciónak a végrehajtása NEM kötelezô!
Lap húzása bárhonnan: ebben az esetben a játékos választhat hogy honnan szeretné felhúzni a lapot, azaz nem kapja meg automatikusan az adott városnál lévô kártyát, hanem kiválaszthatja amelyiket szeretné. A mellékelt lap esetén a játékos miután épített a rózsaszín városban, bárhonnan felvehet lapot, nem kell a rózsaszín városnál fekvô kártyát választania, de természetesen választhatja azt is. Ennek az akciónak a végrehajtása kötelezô! Magyarán valahonnan kell lapot húznia a játékosnak ha tud.
Városok
Város A városban építhetô emeletek száma = a magasabb toronyért járó pont) Az alacsonyabb toronyért járó pont
5 2
7 4
5 2
9 6
7 4
9 6
9 6
5 2
7 4
Pontozás A játékban kétféleképpen lehet pontot szerezni:

Minden városban mindkét torony értékelve van, a magasabb torony több pontot ér mint az alacsonyabb. A pontszámok a városoktól függnek. Az a játékos kapja meg az adott toronyért járó pontot, aki az adott toronyba a legtöbbet épített, magyarán akinek több emelete található a toronyban. Amennyiben egyenlôség van, akkor az a játékos kapja a pontot, akinek az emelete feljebb helyezkedik el az adott toronyban.

A játék végén a játékos által kijátszott, címereket ábrázoló lapok is értékelve lesznek. A játékos minden 3 azonos címerért 6 pontot kap, tehát 3 azonosért 6-ot, 4 azonosért is 6-ot, 6 azonosért 12-t, stb. A mellékelt lapok esetén a játékos az elsô címerbôl 3-at gyűjtött, tehát 6 pontot kap érte, a második típusú címerbôl csak kettôt, ezért nem kap pontot és a harmadik típusú címerbôl 4-et szedett össze, ezért szintén csak 6 pontot kap, azaz a címerekbôl összesen 12 pontot gyűjtött.
(A címereket nem szabad elhanyagolni, mert jelentôs pontkülönbséget okozhat. Figyelemmel kell tartani, hogy minden 3 azonos címerért 6 pont jár és mivel minden címerbôl összesen 9 db. van, ezért két személyes játék esetén ha nekem csak 3 van, akkor az ellenfélnél 6 lehet, ami plusz hat pontot jelent a számára!)
Eltérés az eredeti játékszabálytól
 • Nincs az online játékban 5 fôs parti indítására lehetôség.
Egyéb
 • 'Mikor leszel legközelebb' : itt tudod beállítani, hogy várhatóan mikor jelentkezel be a játékba legközelebb. Ez információt szolgáltat a veled egy partiban résztvevô játékosoknak; ha tudod, hogy hosszabb idôszakra elmész és nem lesz lehetôséged lépni, e beállítás segítségével ôk is értesülnek arról mikor számíthatnak rád. Az itt beállított érték, az összes olyan játékban (legyen az bármilyen típusú) meg fog jelenni, amelyikben benne vagy. A beállítás automatikusan eltûnik ha valamelyik játékban lépsz.
 • 'Ez a játék számítson bele a havi statisztikámba' : ha bejelölöd a kis négyzetet és megnyomod az 'Ok' gombot, akkor a játék beleszámít az adott hónapi statisztikádba. Részletekért olvasd el a játékok oldalán található 'Információ a 'Hónap játékosa' mozgalomról' linket.
 • 'Frissítés' gomb : az oldalt újratölti.
 • 'Üzenet beállítások' : Itt tudod beállítani, mirôl, mikor, milyen típusú értesítést szeretnél kapni az adott partival kapcsolatban. Bôvebb információ a játékok oldalán található.
 • 'Játékszabály' : ha bejelölöd a kis négyzetet és megnyomod az 'Ok' gombot, akkor ez a játékról szóló szabály látható lesz.