JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Bang


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.2
(13)
7.1
(9)
8.8
(9)
4.0
(9)
6.9
(9)
6.3
(9)

Információk

Szerzô Sciarra, Emiliano
Játékidô 30 perc
Játékosok száma 4-7 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
változó játékos tulajdonságok (a változás ott van a levegőben!)
Kategória csatázós (a játék a szereplők összecsapására épül, ehhez kell mindenféle erőt, képességet, stb. gyűjteni)
blöffölős (verd át a többieket!)
kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Mayfair Games,daVinci games,Abacus,Tilsit
Egyéb nevek Wanted!

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Bang játékszabály 2006-09-02 BiduLetöltés

Leírás

Klasszikus "kiesős" játék, mint amilyen a Family Business. Vadnyugati forgatókönyv szerint a seriff és segítői harcolnak egy banda törvényen kívüli ellen és még egy áruló is kész, hogy hátba támadja a seriffet, hogy elfoglalhassa a helyét.

A különböző szerepeknek más-más győzelmi feltételeik vannak: a seriffnek ki kell ejtenie az összes törvényen kívülit és az árulót; megfordítva, a törvényen kívülieknek meg kell szabadulniuk a serifftől és a segítőitől; a segítőknek életben kell tartani a seriffet (akár életüket is adhatják érte); végül a renegátnak túl kell élnie az egész mészárlást.

Ez így nagyon egyszerűnek tűnhet, mindenki lövi az ellenfelét és ennyi az egész. De az újdonság az a BANG!-ben, hogy a seriffet kivéve minden szerep titkos, senki nem tudja, ki kicsoda. Sőt, mi több, a "távolság" fogalma a játékosok között tovább korlátozza a lövési lehetőségeket.

Egy változatlan taktikájú játék, melyben mindenkinek kerülnie kell, hogy túl korán lelepleződjön és ezzel minden játékos célpontjává váljon.

A szerepkártyák mellett vannak karakterkártyák is, amelyek tipikus western mozihősöket ábrázolnak; minden játékos kap egy karaktert különböző speciális képességekkel (messzebbre tud lőni, elkerüli a lövéseket stb.) és különböző számú életerő pontokkal.

A játék mechanizmusa nagyon egyszerű. Minden körben húzol két kártyát és kijátszol annyit, amennyit akarsz, egyetlen korláttal: csak egyszer lőhetsz. A kártyákat két fő csoportra oszthatjuk: a 'használjuk és eldobjuk' valamint az állandó értékűekre. Az első alapvetően a lövéseket, menedékeket és néhány bónuszkártyát tartalmaz, míg az utóbbi eszközöket különböző célokra, a lótól elkezdve (ami hasznos, hogy közelebb kerüljünk az ellenséghez) mindenféle típusú fegyverig, még a hihetetlen Gatlin és az oly drága Django is.

Ha ez mind megvan, már csak az van hátra, hogy elkezdjünk egymásra lövöldözni két dolgot észben tartva: az első, hogy minél több találatot kaptál, annál kevesebb lap lehet a kezedben, a második: óvakodj a "tanártól", aki lehet, hogy tökrészeg és arra kényszerít, hogy nagy értékű tárgyakat dobj el.

A titkos szerepek olyan varázst adnak a BANG!-nek, ami más 'kiesős' játékokból hiányzik.

A játék csak akkor érdekes, ha legalább 5 ember játssza. Egyébként az a néhány különböző szerep, kivéve a felfedett seriffet, szinte fölöslegessé teszi, hogy megtudjuk mások személyiségé. Sőt, mi több, mint az összes 'kiesős' játékban, a kilőtt játékosok unatkozhatnak.

Sir Muki

Vélemények a játékról

Csinka (2017-03-22)
859576
Nagyon jó partyjáték. Tapasztalatom szerint a lányok kicsit nehezebben értik meg, de ha megértik, akkor nagyon hangulatos, humoros. Gyors, pörgős. Kifejezetten társasestet indító játék.
Careca76 (2012-03-04)
859597
kamipier (2011-10-04)
886467
maat (2011-09-24)
9710467
Véleményem szerint az egyik legjobb parti játék. Hátránya, hogy kiesés játék, azaz könnyen lehet, hogy valaki kiesik az elején és utána a többiek még sokáig játszanak, azaz a kieső unatkozni fog. Nagy előnye, hogy rengeteget lehet közben dumálni, hülyéskedni, ez segít azon is, hogy az emberek ne vegyék túl komolyan, hogy egymásra lövöldöznek.
gepárd (2010-06-07)
10710476
a kedvenceim közé tartozik
Ryek (2010-01-27)
685266
mindent elmondtak ami igaz rá :)
Plenni (2009-10-16)
9710775
Mekkmester (2009-09-29)
5910386
Felemásak az érzéseim ezzel a játékkal kapcsolatban: egyfelől szerintem jól kidolgozott, ötletes, nagy társaságban is játszható, a lapok is tetszenek, és szerintem ha az ellenfelek nem kezdők a szerepek sem derülnek ki olyan gyorsan. Másfelől viszont a kiesés után unatkozó, vagy a szerencsétlen laphúzás miatt tehetetlen játékos számára kellemetlen érzés lehet a következő alkalomra várni. Nekem emiatt nem jön be. Számomra nem elég kombinatív, nem rejt igazi kihívást.
zeusz70 (2009-07-21)
5
Általános iskolásokkal gyakran táborozok és ez a játék nagyon "bejön" nekik:-)
Az én véleményem körülbelül az mint Bidu-é.
dr.agy (2009-07-08)
7810267
hakansukur (2009-05-21)
6
A BANG! eleinte tetszett nekem, főleg amíg új volt és nem állt mögöttem pár játék. De aztán kiderült pár dolog, ami miatt nem igazán lett a kedvencem.

Mikor megszereztem és elolvastam a szabályt bejött a játék: izgalmas karakterek, sok különböző és jelentőségű kártya. De aztán mikor lepergett pár játék az első nehézség amivel szembesültünk, hogy mindig elfelejtettük melyik kártya mit is jelent: kinél milyen karakter van, annak mi a tulajdonsága és ezeket hat fő esetén már nem egyszerű észben tartani. Bármilyen "hülyén" hangzik, voltak közöttünk olyanok, akiknek ez gondot okozott. És ez máris oda vezetett, hogy nemigen lett a kedvencük.

Többet vártam a rejtett "tisztségek"től is. Persze az is benne van a dologban, hogy kell néha félrevezető lövés is (azaz a bandita rálő a seriffre lövőre ezáltal egy kicsit eltereli magáról a gyanút), ahhoz hogy a tisztségek aránylag sokáig rejtve maradjanak, de különben elég hamar tisztázódnak a szituációk.

Ahogy lentebb is említették, számomra is az a legnagyobb hátránya a játéknak, hogy a korán kiesők akár fél órát is várhatnak a játék végére, ez pedig igencsak unalmas lehet és emiatt az élvezetesség igencsak romlik.

A szerencse is helyet kap a játékban, de ez nem biztos hogy olyan nagy gond; szerintem ennyi kell hozzá.

A játék kivitelezése jó, a lapokon a grafika tetszetős, a kártyák minősége jó. Előnye -mint minden kártyás játéknak - hogy majdnem mindenhol lehet játszani, és egyáltalán nem drága.

Erre nem tudom azt írni, hogy bárkit le lehet mellé ültetni: a sok különböző kártya, karakter és azok jelentései igencsak elveheti az ember kedvét.
Bidu
4
Nem szeretem. Mikor újdonságként bekerült a köztudatba, majd minden társasjátékos találkozón előkerült és nagy-nagy adok kapok alakult ki benne. Túl sokszor nem játszottam vele mert nem tetszik. Lehetőleg kerülöm azokat a játékokat, amelyekben ki lehet esni, mert utána az ember csak unatkozik, amíg nem indul újabb parti. Előfordulhat olyan benne, hogy úgy esik ki valaki, hogy még sorra sem került. Ez tragédia. :)
Ha nem húzol "jó" lapokat, hamar kipurcanhatsz.
Ezzel együtt sokan szeretik, különösen a fiatalabbak körében.
Temetni azért nem kell a játékot... :)
lipkab
8
Nem túl ötletes játék, de szerintem jó. A kártyákat eleinte nehéz megtanulni, de az összefoglalókártya meg a fonetika nagyon jól ki van találva. Elég nagy hiba, hogy a szituációk tisztázódása után a kártyákat gyakorlatilag csak automatikusan kell pakolgatni, de ha ez nem történik meg túl korán akkor a játék élvezhető. Ilyenkor még logikára is szükség van, nehogy lelőjük valamelyik "kollégánkat".