JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Cluedo


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.6
(9)
3.2
(9)
5.3
(9)
5.0
(9)
6.0
(9)
5.0
(9)

Információk

Szerzô Pratt, Anthony E.
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 3-6 fô
Alsó korhatár 8
Mechanika kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
dobj és lépj ()
Kategória következtetős (az ellenfél lépéséből tudjuk meg a legtöbbet)
gyilkolós rejtélyes (általában szétosztott csapatokban megy a bűntény-menekülés-felderítés)
Kiadó Parker,Hasbro
Egyéb nevek Clue

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Ehhez a játékhoz még nincs játékszabály:(!

Leírás

A Cluedo egyike azon ritka játékoknak, amelyek több évtizede jelentek meg először és még mindig virágkorukat élik. A játék és gyermekverziója (Az eltűnt csokitorta rejtélye) magyarul is megjelent. Az elsőként 1946-ban kiadott játékban a résztvevők egy főúri rezidenciában találják magukat, egy-egy főúri vendég vagy a kastélyi alkalmazott bőrébe bújva (a játék évtizedei során a karakterek elnevezése változott!). Az épületben gyilkosság történt. Ki a gyilkos, hol követte el a gyilkosságot és milyen fegyvert (vagy tárgyat) használt? Pontosan erre a három kérdésre kell a győztes játékosnak tévedhetetlen választ adnia.
A játék elején a 6 karakterlap, a 6 fegyverlap és 9 helységlap közül egyet-egyet kihúzunk, majd lefordítva a \\\"lépcsőházra\\\" tesszük. Ezek a gyilkosság kitalálandó elemei, melyeket senki sem ismer. A fennmaradó alibikártyákat szétosztjuk a játékosok közt. Így mindenki fog olyan kártyákkal rendelkezni, amelyekről tudja, ezek nem lehettek a gyilkosság elemei. A négyzetalakú játéktáblán kilenc helység és az ezeket összekötő kockákra osztott folyosó található. Amikor egy játékos sorra kerül, dobhat a kockával és haladhat karakterével vagy amennyiben egy helységben van, vagy helységbe ért, meggyanusíthat egy személyt, egy gyilkos eszközt és az adott helységet. Ekkor a balkeze felől ülő játékostársnak, amennyiben rendelkezik a lekérdezett lapok egyikével, meg kell mutatnia, ha nincsenek ilyen lapjai, akkor a következő játékosnak kötelező \\\"felvilágosítást\\\" adnia... Így halad minden \\\"nyomozó\\\", sorban kizárva a gyanús személyeket, fegyvereket és helységeket (feljegyzések készítése megengedett, sőt hasznos!). Mivel a játékban a helységek gyanúsításához a konkrét helységben kell tartózkodni, így a játékosok állandó vándorlásban vannak. Árgus szemekkel figyelik játékostársaikat, ki kit és mit gyanusít, illetve melyik szoba felé halad. Igyekezni kell következtetni a többiek lépéseiből vagy saját megérzéseikre hallgatni. És persze lehetőség van a játékostársak félrevezetésére, megzavarására is apróbb trükkökkel...
A játék előrehaladtával, ahogy szűkül a gyanúsítottak, illetve gyanús elemek köre, úgy válik egyre pörgöbbé és izgalmasabb a nyomozás. Pontosabban a \\\"verseny\\\", a gyilkosság részleteinek felderítésének dicsőségéjért.
A Cluedo talán nem tartozik a legkifinomultabb játékok közé és több apró \\\"logikai buktatója\\\" is van, de mindezek ellenére vitathatatlanul izgalmas. Egyszerű szabályai, rövid játékideje miatt a társasjátékokkal még csak ismerkedők körében nagy tetszést aratott és arathat. A játék, megjelenésekor a 40-es években, forradalmian új volt és előfutárává, jelképévé vált a ma ismert klasszikus és kevésbé klasszikus társasjátékoknak.

Plenni

Vélemények a játékról

kelleratyrannosaurusu (2012-05-17)
823244
von Rick (2010-05-25)
824664
Sorozat fan (2009-12-24)
827886
toldydada (2009-12-15)
HI!
Megvan minden kártya a játékhoz, csak egybe volt fóliázva mind. Ma kibontottuk a fóliát és különválogattuk öket:)
Hál Istennek nem vettünk egy hasznavehetetlen kartondobozt:)
oTerrorTeamo (2009-11-12)
834356
Régi kedvenc szintén (kb. 9-14 éves korig). Jó memoria és szerencse is kéretik hozzá. Annál izgalmasabb minél többen játszanak és minél többen esnek ki (ha valaki rosszul "gyanusít" kiesik és lapjai szétosztásra kerülnek). A legjobb az egészben, amikor gyanusitasz és megnézed a három kártyát - miközben Téged bámul mindenki és várja a reakciódat, persze a szíved a torkodban dobog és...
Plenni (2009-10-16)
587565
Macsek (2009-10-11)
836575
Vilou (2009-07-17)
827655
egyszerűen imádom, amikor a családban én bizonyulok a legjobb nyomozónak :)
kimre (2009-07-09)
735566
Egyike az első társasjátékaimnak.
Nagyon jó kis partikat játszottunk a családdal vele.
Egy kis szerencse is kell hozzá, ki milyen kártyákat kap az elején (nem mindegy hány szobát kell végigjárni gyanúsításért).
samaniti (2009-07-09)
845574