JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Power Grid


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.2
(10)
2.9
(7)
7.0
(7)
7.3
(7)
6.3
(7)
4.2
(6)

Információk

Szerzô Friese, Friedemann
Játékidô 120 perc
Játékosok száma 2-6 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika aukció, licitálás (senki többet? harmadszor!)
útvonal/hálózat építés ()
Kategória ipari tervezős (ipari környezetben játszódó boldogulás, építkezés)
gazdasági (nyersanyagok gyűjtögetése, optimális felhasználása, befektetése)
Kiadó 2F-Spiele,Rio Grande Games
Egyéb nevek Funkenschlag

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Funkenschlag játékszabály 2006-09-27 BiduLetöltés

Leírás

Friedemann Friese 2004-ben kiadott játéka még ma is a legjobbak között követel magának helyet! A játék során a küzdelem az energiaipar feletti uralomért folyik. Elég jól szimulálva a gazdasági folyamatokat. A játék első ránézésre kissé átláthatatlannak és bonyolultnak hat. A táblán zsúfolt, városokat összekötő hálózatok számokkal jelölve. Színes kavalkád az egész. De csak elsőre. Mert, ha tisztában vagyunk a játék szabályaival, máris értelmet nyer mindez. :)
A játékosok egy-egy energeikai vállalat vezetőit testesítik meg, akik szeretnék, ha övéké lenne a legnagyobb, városokat összekötő és energiával ellátó hálózat. Az energia előállítása azonban függ a használt technológiától.
Egy-egy vállalat maximum három erőművel rendelkezik. Így jól meg kell gondolni, hogy mely nyersanyagforrásra támaszkodunk. Erőművünk előállíthat energiát szénből, olajból, szemétből, uránból. Ezen kívül az ökológiai és fúziós erőművek is szolgáltathatják az energiát. Ez utóbbiak gazdaságosabbak abból a szempontból, hogy nem használnak nyersanyagot a működésük közben. (Ez bizony sokszor nagyon jól jöhet számunkra. Főleg, ha elszaladnak az árak a világpiacon. ) Ugyanakkor drágábban lehet hozzájuk jutni.
A játék kezdetén minden játékos választ egy területet a térképen, mely részt vesz majd a játékban. Egy-egy területen 7 várost tartalmaz. Fontos tudni, hogy bár hat terület van, mégis maximum ötön folyik a játék. (Ebből következik, hogy a kiválasztott területek nem egy játékos tulajdonát képezik!)
A játék öt fázisból áll. Először arról döntünk, hogy a játékosok milyen sorrendben követik egymást. Ez a játék elején a szerencsén múlik, később azonban attól függ, hogy kinek van a legtöbb város bekötve a hálózatába, vagy ha ez egyenlő, akkor kinek van nagyobb értékű erőműve.
A következő fázisban az erőműveket próbáljuk megszerezni. Ez licitálással történik. Ekkor minden játékos vehet egy darab erőművet a cégének. Azonban az erőműveink száma nem haladhatja meg a hármat.
Korábban már szóltam az erőművek fajtájáról, de arról nem, hogy miért éri meg mást venni, mint pl. egy szélerőművet, amely nem használ nyersanyagot... Nos, az erőművek nem egyenlő számú várost képesek ellátni energiával. valamint az is meghatározott, hogy mennyi energiahordozót (nyersanyag) tudnak tárolni. A legjobb erőművek - függetlenül a használt nyersanyagtól - akár 7 város energiaellátását is fedezhetik. (Ez bizony igen nagy szám! Ha figyelembe vesszük, hogy maximum három ilyen lehet a birtokunkban, akkor látszik, hogy összesen 21 várost leszünk képesek ellátni energiával.) A tároló kapacitásuk meg függ attól, hogy mennyi nyersanyagot használnak a villamosenergia előállítására. Egy erőmű ugyanis kétszer annyi nyersanyagot tud tárolni, mint amennyi a működéséhez szükséges. (Ez legfeljebb 6 nyersanyag lehet egy erőműnél.) A szükséges nyersanyagot azonban be is kell szerezni. Ezzel át is építünk a következő fázisba melynek során vásárolhatunk a piacról az erőműveink ellátásához nyersanyagokat.
Az aktuális árakat mindig a kereslet határozza meg. Tehát, ha sokan használnak szénerőművet, akkor valószínűleg fel fog menni a szén ára. Ez újabb finomság a játékban. Hiszen ha van egy kis tőkénk, akkor felvásárolhatjuk még olcsón a nyersanyagokat (figyelve a tárolókapacitásra).
A negyedik fázisban azután növelhetik a cégük hálózatát, új városokat kötve be a térképen. Korábban már szó volt róla, hogy ilyenkor ki kell fizetni a városok közötti távolságból eredő többletköltséget is. Ez bizony sokszor többszöröse a telepítési költségnek. Főleg akkor, ha már teljesen körbe vagyunk zárva a többi cég által, így több városon keresztül haladva kell kiépíteni a hálózatunkat.
A játék elején egy várost, csak egy cég köthet be a háózatába. Később ez a szám háromra emelkedik, azonban még így is sokszor előfordulhat, hogy messzebbre kell mennünk a szomszédos városok. Ha a többiek összefognak ellenünk, alaposan meg tudják növelni a költségeinket.
Az utolsó fázisban szerezzük mega bevételeinket. Ennek mértéke függ, attól, hogy hány várost látunk el energiával, hiszen azok fizetnek a használatért. Minél magasabb az ellátott városok száma, annál kevesebb bevételhez jutunk arányosan.
A játék abban a körben ér véget, amint valaki beköti hálózatába a 17. várost is. Viszont a játékot az a játékos nyeri, aki a legtöbb várost képes ellátni energiával. Így előfordulhat, hogy valaki beköt 21várost a hálózatába, de az erőművei kapacitása csak 16-nak képes az energiával való ellátására.
Összegezve a játékot elmondhatjuk, hogy nagyon kiegyensúlyozott! Általában nincsenek benne nagyarányú győzelmek. Fontos, hogy a játék elején elkövetett hibáinkat ki tudjuk javítani. Nagyon jól van kitalálva a piac. Sokszor azzal is előnyt tudunk kovácsolni magunknak, ha tudjuk befolyásolni a működését.
Nagyon jól működik a licit rendszer is, valamint az a mechanizmus, mely a sorrendet kialakítja a játékosok között. Könnyűek a szabályai, világos a játékmenet.
Egy szó, mint száz! Nagyon jól eltalált játékot ismerhetünk meg a Funkenschlagban!

Bidu

Vélemények a játékról

hakansukur (2012-10-12)
82845
Remek gém.
gepárd (2010-10-03)
37876
menyus (2009-11-20)
837854
Egy a kedvencek közül. Az első játék csalódást okozott, valahogy túl szárazra sikeredett, talán túl fáradtak voltunk amikor nekigyűrkőztünk. Ennek következtében aztán igen sokáig nem került elő a szekrény mélyéről, mígnem - arra gondolván hogy ha ilyen sokan szeretik, nem lehet annyira rossz, nekifutottunk ismét egy partinak melynek során a játék már a szebbik arcát mutatta felénk /vagy mi felé/. Izgalom, taktika, sok-sok gondolkodás, a jó játékhoz szükséges bosszankodás és borstörés /persze nem öncélúan/.
A szerencsén nem sok múlik, de az erőművek játékbahozatalánál előfordulhat hogy olyan lap kerül elő, ami sokkal jobb mint az előző amiért egy vagyont adtunk ki.
Negatívumként említem a \"külcsínyt\", ami szerintem hagy kívánni valót maga után, számomra túlzottan \"ipari\".
Rendkívűl ötletes a kiegyenlítő mechanizmus, mely révén állandó dilemma, hogy milyen mértékben fejleszd a hálózatodat, hisz ebben a játékban könnyen a falba verheti a fejét az aki előrerohan.
Lassan járj, tovább érsz- de azért ne nagyon.
A játék nem könnyű, de megéri az időt, és a fáradtságot.
szoffi (2009-10-29)
826754
Plenni (2009-10-17)
1037874
Macsek (2009-10-04)
957883
A 10 legjobb játék között van nálam. Annak ellenére, hogy még csak 1 játékot sikerült nyernem.
mirr-murr (2009-07-28)
927874
Bidu
8
Egyértelmű, hogy "ilyen sok légy nem tévedhet"... (Értsd.) A BGG-n a játékosok szavazatai alapján már jó ideje a 10 Legjobb Játék között tanyázik!
Ez bizony tényleg van ennyire jó játék. A szabályok valóban egyszerűek és jól kidolgozottak! A játékmenet - annak ellenére, hogy elhúzódhat - alapjában véve pörgős.
Szerintem nagyon jól van eltalálva a játékosok sorrendjének meghatározása is. És bizony szerintem nem jó elsőnek lenni, csak egyetlen egyszer. A végső elszámolásnál... :)
Gyöngy
6
Az alapjàték egyszerüen jó. A hossza miatt viszont csak jàtékosoknak ajànlanàm, és semmiképp sem "bevezetöjàtéknak".
Most jelent meg a Közép-, Kelet-Európa térkép: Ausztria, Magyarorszàg, Szlovàkia, Csehorszàg és Lengyelorszàg àramellàtàsàt biztosíthatjuk. Viszont, sajnos, igazi ùjítàsokat nem tartalmaz.
Sir Muki
8
Nem állíthatom, hogy feltűnően pozitív értékelésemet nem befolyásolta, hogy az első próba alkalmával rögtön sikerült megnyernem a játékot, de az vesse rám az első követ, aki ettől el tud vonatkoztatni... :-) /Bár az is igaz, hogy nyertem párszor Kinevet a végén?-t is, mégsem hasonlítana a két értékelés egymáshoz.../
Igazából csak a rendkívül hosszú és számomra elég bonyolultnak tűnő szabálymagyarázaton kell túlesni, aztán már minden szinte magától megy... :-)
Saimonsais
8
egyszeri játszás után tetszik ... egyetlen aggodalmam, mi van ha kitanuljuk a térképeket 2-3 játszás után?