JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

El Grande


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.3
(6)
3.8
(4)
7.0
(4)
8.0
(5)
8.0
(5)
4.5
(4)

Információk

Szerzô Kramer, Wolfgang
Játékidô 90 perc
Játékosok száma 2-5 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika területvédős, bekerítős (kerítés nélkül)
aukció, licitálás (senki többet? harmadszor!)
egyidejű játékos akciók (ez az igazi móka!)
Kategória politikai (hazudj, csalj, lopj, manipulálj, mondj beszédeket)
Kiadó Rio Grande Games,Hans im Glück,Descartes Editeur,999 Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
El Grande játékszabály 2006-09-27 BiduLetöltés

Leírás

A 16. század Spanyolországában vagyunk. Öt néptörzs harcol egymás ellen a hatalomért és a 9 Spanyol régió feletti uralomért. A játékos dolga, hogy a nemeseivel (Caballérók) és a főnemességgel (Grandok) minél több régióban növelje a befolyását. A király a különböző tartományokban őrködik a jog fölött és további pozíciókat adományoz. Akinek sikerül, a megfelelő időben egy adott régióban a legnagyobb hatalmat egyesíteni, és ezáltal a diadal ösvényen a legmesszebbre jutnia a játék végéig, az a maga javára döntheti el a játszmát. Spanyolország, 1500, közvetlenül az Újvilág felfedezése után. A cselekvések mindegyike (legalábbis az alap változatban) Spanyolországban történik, ahol tekintélyes családok harcolnak, hogy politikai fölényt szerezzenek.
Minden játékos egy ún. Grande-t testesít meg, aki egy meghatározott provinciában élő család feje, ahol néhány lovag szolgálja őt. A Grande, mindemellett csak jelképes szereppel bír (csak arra használható, hogy győzelmi pontokat szerezzen), mivel a provinciákat valójában mindig a caballerok (lovagok)irányítják.
Egy teljes játék 9 körből áll, és a végén az a játékos nyer, akinek a legtöbb győzelmi pontja van. Ezeket a pontokat minden három körben egyszer lehet megszerezni, tehát nagyon fontos, hogy a játékosok az adott körben úgy tervezzék a lépéseiket, hogy addigra szerezzék meg a politikai fölényt, amikor a győzelmi pontokat számolják. Minden játékosnak van egy pakli kártyája 1-től 13-ig számozva, ami a sorrendet hivatott eldönteni minden körben. Az, aki a magasabb értékű kártyáját költi, hamarabb következik, mint az, aki alacsonyabb számúval játszik; viszont az a játékos, aki nagyobb értékű lapot használ, kevesebb caballerot kap, mint azok, akik kisebb értékűt használnak. Ez az egyensúly nagyon fontos, mivel a caballeroknak kell kijátszaniuk az akciókártyákat. Továbbá a játékosok csak egyszer használhatják mindegyik kártyájukat a játék során: elképzelhető, hogy ha túl korán elhasználod a legjobb lapodat, komoly problémáid adódhatnak játék későbbi szakaszában.
A játékosok öt különböző akciókártya közül választhatnak minden körben, ami lehetővé teszi új caballerok bevonását a játékba vagy más speciális tevékenységeket. Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb egy akciókártya stratégiai értéke, annál kevesebb caballerot lehet játékba hozni (1-5). Néha egy akciókártya, amelyik egyébként haszontalannak látszik, elengedhetetlenné válik egy meghatározott stratégiához. Ám ha egy játékosnak lehetősége van új caballerok elhelyezésére, azt nem teheti akárhová: csak a királlyal szomszédos területre lehet elhelyezni (ugyanarra sem lehet), ami általában bonyolult helyzeteket eredményezhet. Végül van még a Castillo, (ez egyfajta helyőrség), ami képes kiegyenlíteni a játékosok hatalmi harcát. Valójában a Castillo mindig az első a győzelmi pontok gyűjtésénél, de ezután a játékosok az összes caballerot azonnal más területekre irányítják, gyakran okozva ezzel hihetetlen fordulatokat. Ebben a játékban a játékosoknak mindig egyensúlyban kell tartaniuk az caballerok iránti igényeiket és azt, hogy elsőként játszhassanak a stratégiájuknak leginkább megfelelő akciókártyát megszerezve. Az El Grande-ban minden lehetséges akciót a játékosok maguk irányítanak, idéznek elő, a szerencse szerepe a minimumra korlátozódik. Sőt, az El Grande szabályrendszere szinte minden esetben lehetővé teszi, hogy az előnytelen helyzetben lévő játékosok csökkentsék hátrányukat, ezzel mindenkit játékban tart a legutolsó körig.

Bidu

Vélemények a játékról

menyus (2009-11-20)
857884
Plenni (2009-10-17)
665874
mate11 (2009-09-10)
1018895
Háát... Nagy kedvencem. Egyértelműen a legjobb játékok közé sorolnám, amivel valaha játszottam. Ha stratégiai játékról van szó, azonnal ez jut az eszembe.
Szabálya első olvasatra csak az igazán fanatikusoknak jön be, de egy-két parti után elsajátítható. Van benne minden, ami egy jó játékhoz szükséges, akció, konfrontáció, kalkuláció :-) lehet rendesen agyalni, mi lesz a megfelelő lépés. Nincs igazán nyerő stratégia, az ellenfelek lépéseitől függ a taktika. Szerencse szerepe a 0-hoz tart.
Nem véletlen az a sok díj, amit annak idején besöpört.
Kirké (2009-09-07)
838885
Kizárólag öten jó játszani, mivel a licitált feladatok így tudjuk teljesen kihasználni és élni minden végrehajtható feladattal. A területfoglalós játékok őse. Szép kivitelezés, taktikázós, elgondolkodtató, variálós, szivatós (jól esik "kibalanszírozni" a harmadik helyen álló cabarellosokat a variálós feladatok esetében :) )Köszi, hogy megvettük sszilvi, már nagyon hiányzott.
Kobász (2009-08-08)
9
Változatos, izgalmas játék, nem mellékesen Spanyolországban játszódik!
hakansukur (2009-06-03)
988
Nagyon remek game. Érdekes módon sokkal hamarabb megtanulhatóak a szabályok - az akciókártyák ellenére is -, mint a T&E esetében. Számomra mondjuk nem volt bonyolultabb a T&E, de akikkel játszom, azoknak sokkal könnyebb volt belerázódni a Grande szabályaiba.