JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / Chat



Az üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Royal Turf


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.0
(1)
7.0
(1)
7.0
(1)
6.0
(1)
8.0
(1)
5.0
(1)

Információk

Szerzô Knizia, Reiner
Játékidô 60 perc
Játékosok száma 2-6 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika fogadós (persze nem vendég…)
Kategória versenyzős (mindent megteszek hogy én legyek az első-ő!)
Kiadó Alea,Ravensburger
Egyéb nevek Winner\\\\\\

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Ehhez a játékhoz még nincs játékszabály:(!

Leírás

Hosszú idő telt el azóta, hogy a kiadók lóversenyes játékos jelentettek meg a német játékpiacon. Az Alea most megpróbálta visszahozni ezt a műfajt a Royal Turf kiadásával, ami az új „Kis játékok sorozat” egyik darabja. Megint sikerült megegyezniük a legjobb szerzők egyikével, Reiner Kniziával – el kell ismerni, hogy ezúttal is minőségi játékot képvisel ez a név.

Mint általában a Knizia-játékoknál a Royal Turfnek is jól kitalált, és a stratégiai játékokkal kapcsolatos elvárásoknak és kívánalmaknak tökéletesen megfelelő szabályrendszere van. A játék maga egy 3 szériából álló verseny, amiken belül a részt vevőknek lehetősége van 7 különböző lóra tenni. Az aki a legtöbb pénzt nyeri a fogadásaival a 3 menet alatt, az lesz a győztes.

A futamok kezdetekor minden ló véletlenszerűen kap egy a tulajdonságait jelző kártyát, amin a következő értékek szerepelnek: sebesség, a zsoké ügyessége, a ló hátránya (?), állóképesség. A lovak a húzott kártyáknak megfelelően sorakoznak fel a startvonal mögött, úgy, hogy mind a 7 helyre egy ló kerül. (Így a rajtnál a hét helyen 7 ló áll majd.) Ezután a játékosok elkezdenek fogadni. Amikor valaki sorra kerül, elhelyez egy lapocskát nyíltan az egyik ló területének megfelelően, ami a tétet jelzi, vagyis azt, hogy az adott ló az első 3 között végez majd. Minden játékos 3 ilyen lapocskát helyez el, mindegyiket különböző lovakra. Két token egyszeres, míg a harmadik kétszeres szorzót jelent.

Mikor az összes tétet megtették, kezdődik a futam. A játékosok elkezdenek dobókockával dobálni, aminek a jelei megfelelnek a lovak különböző tulajdonságainak. Miután valaki dobott, kiválaszt egy lovat és annyit lép vele előre, amennyi a ló tulajdonságkártyáján az adott szimbólum után szerepel. A játékos eldöntheti, hogy melyik lovat akarja mozgatni, de ezután annak a tulajdonságkártyáját jó messzire rakja a táblától, jelezvén, hogy az a ló már mozgott. A következő játékos ugyanezt teszi, de egy lovat másodszor csak akkor szabad újra mozdítani, ha már az összes többi ment valamennyit előre. Továbbá egy mezőn nem lehet egyszerre két ló; tehát ha valamelyik nem tudja befejezni a lépését, akkor a foglalt mező mögötti első szabad helyre kell állnia, amit normálisan elért volna. Jutalomként még az a ló, aki elsőként lép át a 18-as mezőn, az lesz az „iramot diktáló versenyző”, ami azt jelenti, hogy további 100 fontot keres a futam végén mindenkinek, aki rá fogadott.

A versenynek vége, ha megvan az első három befutó. Ezután az ezekre a lovakra tett téteket össze kell számolni és az eredményt a tábla közepén lévő eredményjelzőn rögzítjük. A győzelem többet fizet, mint a második helyezés (harmadik hely pedig a legkevesebbet), ám a megnyerhető összeg annál kevesebb, minél több tétet tettek az adott lóra. Ezután mindenki megkapja a nyereményét, plusz 100 vagy 200 fontot az, aki tett az „iramot diktáló versenyzőre”, akik pedig az utolsó befutóra tettek, vesztenek 100 vagy 200 fontot.

Ezek után kezdődik a következő menet. Különösen a lovak mozgási mechanizmusa nyújt magas szintű szórakozási és stratégiai lehetőségeket. A játékosoktól megfontolt döntést kíván a lovak mozgatása, mivel a kiválasztottnak legközelebb csak akkor van lehetősége lépni, ha már az összes többi is mozgott.

A játék élvezetes és elég gyors, általában szívesen játsszák újra. Szintén említésre méltó dolog, hogy a szerző mellékelt még nagyon jó szabályváltozatokat is, amivel a játék kiválóan alkalmas akár még a kétjátékos menetekre is.

Sir Muki

Vélemények a játékról

Plenni (2009-10-19)
877685