JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Farfalia


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.0
(1)
7.0
(1)
5.0
(1)
6.0
(1)
5.0
(1)

Információk

Szerzô Carver, Derek
Játékidô 35 perc
Játékosok száma 2-5 fô
Alsó korhatár 8
Mechanika ütés-váltós (kinél van az adu?)
Kategória kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Mayfair Games,daVinci games
Egyéb nevek Chinkway,Funf

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Ehhez a játékhoz még nincs játékszabály:(!

Leírás

Egy újabb kártyajátékot szeretnék bemutatni. Mikor először játszottunk vele automatikusan a kártyajátékok királya jutott eszembe, a bridzs. Természetesen jókora különbség van a két játék között, de nekem mégis ez volt az első benyomásom.

A játék nem is társasjáték, inkább a hagyományos értelemben vett kártyajátékok közé sorolható. Adott egy 52 darabos kártyapakli, amelyben van négy szín. Csak itt nemtreffnek, kárónak, kőrnek és pikknek hanem levélnek, kagylónak, epernek, illetve halnak hívják őket. Kicsit mulatságosnak hangzanak ezek a színek, de könnyen meglehet velük barátkozni.

Minden színből van 13 lap, azonban itt nincsenek figurák: a lapok értéke 1-től13-ig terjed. A játék fő szabályai nagyon egyszerűek, csak hogy utaljak a bridzsre,itt is ki kell választani egy aduszínt, amely nemcsak a négy szín valamelyikelehet, hanem itt is előfordulhat ún. szanjáték, amikor nincs a játékban adu.Itt is kötelező színre színt tenni, és itt sincs felülütési illetve adukényszer.

Azonban a játékban van egy másik pakli is. Ebben a négy színt ábrázoló lapokvannak, érték nélkül. Minden osztás elején ebből a pakliból 5 lap kerülfelcsapásra az asztal közepére és a játékosok célja, hogy az elvitt ütéseikbőlezt az 5 lapból álló sorozatot megpróbálják összeállítani. Hogy is megy ez?Mikor egy játékos elvisz egy ütést - amelyben a játékosok számának megfelelő lap van - kivehet az ütés lapjaiból egyet. Ezekből a kivett lapokból kell a pároknak, illetve5 fős játék esetén az osztónak egyedül,összehozni az 5 lapos mintasort. Minden ütésből a játékos csak egy lapot vehet kimég akkor is ha az adott ütésben akár több olyan lap is szerepel, mint amilyen az 5 lapos mintához kell.

A bridzs igazi sava-borsát adó licitrendszer nincs jelen a játékban, a párbanálló játékosok nem tudnak egymással kommunikálni.

A játékosok attól függően hányan játszanak, párban illetve egyedül vannak. Amennyiben 5-en játszanak, akkor az osztó mindig egyedül van, és ő választhatja ki az adu színét vagy a szanjátékot. Sajnos ezt úgy kénytelen megtenni, hogy nem tudja mi az 5 lapos minta, mert az adu színét azelőtt meg kell határoznia, hogy az 5 lapfelcsapásra kerülne. A többi játékos a vele szemben ülő játékossal alkot egy párt. Az osztónak azonban az adu kiválasztásán kívül még egy előnye van, hogyő kezdetben 12 lapot kap, ebből választhatja ki az adut, majd miután megtettekét lapok lerak, hogy minden játékosnak 10 lapja legyen. Az 5 fős partikban mindigváltoznak a párok, hiszen mindig az osztó lesz egyedül és az osztó minden egyesleosztásnál más és más.

Négy fős játék esetén - hasonlóan a bridzshez - állandó párok vannak, és itt az aduaz a szín lesz, amely először kerül felcsapásra az 5 lapos mintából. Itt minden játékos13 lapot kap, viszont ebben a verzióban az első három ütésből nem lehet kivenni lapotcsak az utolsó 10-ből.

Egy kis plusz is van azért a játékban. Az 5 lapos mintákban egy ötödik szimbólum is előfordulhat: a pillangó. Ez a rendes kártyák között nem szerepel külön színként, hanemminden szín 8-as, 10-es és 12-es értékű lapján egy pillangó szimbólum szerepel az adottszín jele helyett.

Minden lejátszás végén, a párok, játékosok megkapják az összegyűjtött - az 5 laposmintával megegyező - lapokért járópontokat, amely meghatározott táblázat szerint van összeállítva. Hogy hány leosztás vanazt a játékosok is eldönthetik. A játékot az nyeri, akinek a legtöbb pontja gyűlikössze.

Mivel nincs a párok között kommunikáció, élvezetesebb ezt a játékot 5-en játszanihiszen ebben az esetben változnak a párok, mindenki választhat aduszínt, és így izgalmasabb.

Ez egy igazán jó kis kártyajáték, aki szeret kártyáznai annak mindenképp érdemes kipróbálni; akár hasznos lehet bevezetésnek a bridzshez, hiszen itt is ki van osztva minden színből minden lap - kivéve az osztó által letett 2 lapot -, ugyanolyan a szabályrendszer és itt is nagyon jó ha a játékos figyeli a kiment lapokat.

hakansukur

Vélemények a játékról

hakansukur (2009-05-19)
77565
Rendben, akkor nem bridzs és semmi köze hozzá. Kérek mindenkit, úgy olvassa a fentebbi leírást, hogy figyelembe veszi ezt a tényt.
ef
SZVSZ a játéknak a bridzshez nem sok köze van.

Persze ezt is 4*13 lappal játszák, lehet párban, és van benne adu , de ez elég sok franciakártyával játszható játékra igaz.

A bridzsre markánsan jellemző mind a licitrendszere, mind a pontozása és az asztal szerepe is.

Ha már valaki annak bevezetésére szeretne játszani, a Fekete Macskát, Pikk Dámát ajánlanám.

Persze ettől függetlenül ez a játék is szellemes.