JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Settlers of Catan Card Game


(A játéklaposok szavazatai alapján)
7.5
(10)
6.2
(5)
6.8
(5)
6.0
(5)
6.6
(5)
2.0
(5)

Információk

Szerzô Teuber, Klaus
Játékidô 75 perc
Játékosok száma 2-2 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
kereskedős (mennyit kérsz érte?)
kártyahuzigálás ()
Kategória területnövelős (hektárra gyűjtős)
kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Mayfair Games,Piatnik,Kosmos,Tilsit
Egyéb nevek Siedler von Catan - Das Kartenspiel,Catan telepesei kártyajáték

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Catan telepesei kártyajáték j 2006-10-28 BiduLetöltés

Leírás


Kétszemélyes Catan kártyajáték és kiegészítői
A Catan telepesei táblás társasjáték talán az egyik legelterjedtebb a jelenleg Magyarországon magyarul kapható társasjátékok között, sok geek és kevésbé geek egyaránt játssza. Azt viszont mindenképpen fel lehet róni számlájára, hogy két játékossal nem igazán élvezhető a játékmenet. Ezt a hiányosságot orvosolja a Catan kétszemélyes kártyajáték, amely a megszokott Catan hangulattal és ahhoz hasonlatos játékmenettel büszkélkedik, emellett kellő változatosságot is hordoz magában.
Mindkét játékos a saját Uradalmát fejleszti, amelyek nem egy táblán helyezkednek el, hanem különböző típusú kártyákból építhetők meg. Itt nincsenek kis fa házikók és fogpiszkálók utak), azokat is Út, Település és Város kártyák jelölik. A termőföldek a települések, illetve városok körül helyezkednek el, így mindkét játékos közel egyforma eséllyel indul a játék elején, hiszen mindegyiküknek megvannak a saját nyersanyagot termelő földjei. A játékmenet itt is hasonlatos az alap Catanéhoz, mert kockadobás és nyersanyag termelés után az éppen soron lévő játékos építkezhet, csereberélhet, és különböző kártyákkal erősítheti magát vagy gyengítheti ellenfelét.

Akik nem szeretik a gyűjtögetős kártyajátékokat, nem kell megijedniük, mert mindkét játékos közös, közel 100 lapos húzópakliból játszik a játék során, amely az alap doboz tartalma. Ugyanakkor a játékoz kiadott ? egyelőre még magyarul meg nem jelent ? kiegészítőkkel nem csak az alap játékot tehetjük hihetetlen módon változatossá, hanem akár saját paklit építve, különböző stratégiát kialakítva mérkőzhetnek meg a játékosok. Ez hosszú távon igen érdekes és változatos játszmákat biztosít.Először átláthatatlan....Az első pár játék során esetleg megriadhatunk a majdnem 10 különböző laptípustól, és a saját Uradalmunk is átláthatatlannak tűnhet, de garantálhatom, hogy 2-3 játék után minden a kisujjunkban lesz.A játék során épületeket építhetünk, lovagokat fogadhatunk Uradalmunkba, különböző akciókkal hathatunk kis birodalmunk életére, és persze a véletlen is sokszor jó vagy rossz időket hozhat. Szerencsére Fortuna kevésbé határozza meg a játékmenetet, mint a táblás Catan játékban, mert mindkét játékos közel egyaránt veszít vagy nyer egy váratlan eseményen, ám a jó stratégia ezt megváltoztathatja.

A játék során elménket és pszichológiai-szociológiai érzékünket egyaránt kamatoztathatjuk, mert pengeéles logikával szabdalhatjuk szét az ellenfelünk Uradalmát, jó politikai érzékkel csereberélhetünk, vagy ellenfelünk lépéseit előre kitalálva felkészülhetünk a kis gonoszságaira. A játékmenet általában 45 perc környékén mozog, de 1 óra alatt általában véget ér, később, ha már sok tapasztalatunk van, akár fél óra is lehet.Benyomásaim...A játék nagyon hangulatos képekkel ajándékoz meg bennünket, a dizájn egységes és egyedi, de nincsenek gyönyörű festmények, ám általánosságban szépek a kártyák. A változatos és izgalmas játékmenet miatt rövid és középtávon nagyon élvezetes a játék, később, a kártyák megismerése és a kialakított stratégiák miatt esetleg unalmassá válhat (20-30 játék után). Ezen viszont nagyon sokat segítenek a német (és angol) nyelven megjelent kiegészítők. Érdemes beszerezni őket, mert egy életre elegendő új kártyákkal látnak el. Sokáig tart őket kiismerni, és mint említettem, a gyűjtögetős kártyajátékokhoz hasonlóan, itt is lehetőség van saját kombinációk kipróbálására, ami szerintem a játék sava-borsa. Szerencsére nem kell hozzá újabb és újabb kártyákat vásárolni, hanem a 6 kiegészítő és 1-1 alapcsomag bőven elegendő (illetve kis megszorítással még az utóbbiból is elég egy).

Különböző hipermarketekben vagy az Interneten az alap csomag 4000 forintért megvásárolható.Kiegészítőkről...Mindenképpen a német kiadású kiegészítőket vásároljuk meg, mert azok dizájnja egyezik meg a magyar kiadáséval. Hat hivatalos kiegészítőről van tudomásom, ezek a következők (magyar fordítás elérhető az Interneten):

Politika és Intrika (Politics & Intrics - Politik und Inrige)
Tudomány és Fejlődés (Science & Progress - Wissenschaft und Fortschritt)
Lovagok és Kereskedők (Knights & Merchants - Ritter und Handler)
Kereskedelem és Pénz (Trade & Change - Händel & Wandel)
Varázslók és Sárkányok (Wizards & Dragons - Zauberer und Drachen)
Barbárok és Kufárok (Barbarien & Traders - Barbaren und Handelsherren)
A legnagyobb különlegességet a Varázslók és Sárkányok kártyái adják, mert itt új kártyatípusok jelennek meg, amelyekkel varázsolhatunk, varázserőt termelhetünk és mindenféle mágikus tevékenységnek hódolhatunk. A másik 5 kiegészítő igen ötletes kártyákkal ajándékoz meg bennünket, az alap játék apró hiányosságait pótolja.

Bala

Vélemények a játékról

maat (2011-09-24)
736452
Jó kis játék, csak nagyon hosszú. Eddig még mindig rövidíteni kellett, mert nem volt türelmünk kivárni a végét. Így viszont a taktika kevésbé érvényesül. Talán ha egyszer végre végig játsszuk, akkor növelni fogom a pontszámot.

Persze a megvételét nem bánom, már csak azért is, mert akciósként 2000 Ft-ért vettem az Auchanban.
Gabesssz19 (2011-04-09)
9
blianhun (2010-01-15)
777772
Alapvetően szeretem, mert középsúlyosan agyalós meg épp kellően kitolós, de sajnos csak a végére "pörög fel", ami pedig kb. 2 óra.
Macsek (2009-10-11)
677772
mate11 (2009-09-22)
766772
Nem ugyanaz a játékélmény, mint a nagy Catanban (kettesben nem is lehet ugyanúgy kereskedni), talán egy kicsit "stratégiaibb", bár a szerencse itt is sokszor szerephez jut.
Talán kissé hosszadalmasabb a játékidő, mint azt elvárnánk.
Shan (2009-09-08)
7
Először-másodszor még izgalmas volt (a 2esebbszer vesszük elő, csak ha nagyon unatkozunk, pedig jó kis játék. Nem is tudtam, hogy vannak kiegészítők. Azzal biztos fel lehet pezsdíteni a játékélményt, de gondolom plusz órák...:)
Kirké (2009-09-07)
7
Élvezetes egész estés kétszemélyes kártyajáték.
csibu (2009-08-31)
988572
A CATAN-nak csak ezt a változatát ismerem. Nagyon nehezen szántam rá magam, hogy megvegyem, hiszen tulajdonképpen "csak" 120 db kártyából áll, mégis 4-5 ezer ft az ára minimum... De MEGÉRTE!

A stratégia lehetőségek száma korlátlan, tulajdonképpen egyetélen hátránya hogy egy-egy játék akár 2 órásra is nyúlhat.
lipkab
Mondjuk, hogy jó. Kártyajáték létére pofátlanul drága, bonyolult és óriási helyet foglal. A paklikból való válogatás rengeteg időt igényel. De a stratégiai mélysége ellen nem gazán lehet kifogást emelni.
Evelyncyyy
10
imadom a jatekot..megvan nekem otthon is es rengeteget jatszom
annak5604
6
Csak az alapjátékról tudok nyilatkozni, mert kiegészítőkhöz nem volt még szerencsém.
És azt kell mondanom, hogy ez soványka játék. Nekünk 3-4 játék után már semmilyen izgalmat/élményt nem nyújtott. Az egyetlen pozitívuma (számunkra), hogy azért mégis könnyebben szállítható, mint egy hagyományos, alapdobozú táblás játék.