JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Junta


(Még senki nem értékelte)

Információk

Szerzô Goldberg, Eric
Játékidô 240 perc
Játékosok száma 2-7 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika területmozgatós (még ha furcsán hangzik is)
egyidejű játékos akciók (ez az igazi móka!)
változó játékos tulajdonságok (a változás ott van a levegőben!)
szavazós (akkor szavazzunk!)
Kategória tárgyalásos (szemtől szemben vagy egymás háta mögött?)
politikai (hazudj, csalj, lopj, manipulálj, mondj beszédeket)
háborús (főleg megtörtént háborús események feldolgozása)
Kiadó West End Games
Egyéb nevek El Gople

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Junta játékszabály 2007-07-17 BiduLetöltés

Leírás


A játék \\\"A Banán Köztársaságban\\\" játszódik. Az ország fejlesztési segélyeket kap olyan nagyhatalmaktól, akiknek jó szokásuk, hogy nem tesznek fel kellemetlen kérdéseket az ország vezetésének.


A játékosok az ország egy-egy legbefolyásosabb családját képviselik, a családokat pedig a mindenkori családfő reprezentálja.

A játék célja a köztársaságba áramló külföldi pénzek minél nagyobb hányadának - családi célokra történő - megszerzése, és a család javára történő felhasználása. A játékot az nyeri, aki a megszerzett pénzből a legtöbbet menekítette ki a családja titkos svájci bankszámláira.A Banán Köztársaság alkotmánya szerint az országot az Elnök irányítja. Hivatala halálával, lemondásával, vagy alkalmatlansága esetén szűnik meg. Az elnök alakítja meg az ország kormányát, a következő 6 poszt játékosok közötti - kötelező érvényű - felosztásával:

Elnök (választja a kormánytagokat, ajánlatot tesz - a mások számára ellenőrizhetetlen nagyságú fejlesztési pénzek - felosztására)
Belügyminiszter (A rendőri egységek és a - terrorista kiképzéssel is rendelkező - titkosrendőrség parancsnoka. Agyonlövetheti a száműzetésből hazatérő politikusokat.)
Légierő parancsnoka ( Az ejtőernyős egységek parancsnoka, a hazai területen is végrehajtható légitámadások irányítója )
Admirális (A tengerészgyalogság, és a folyami ágyúnaszádok parancsnoka)
A fővárosban állomásozó I. ezred parancsnoka,
A fővárosban állomásozó II. ezred parancsnoka
A fővárosban állomásozó III. ezred parancsnoka
Az elnök tesz javaslatot az évi fejlesztési pénzek posztok közötti felosztásáról, melyet az országgyűlés hagy jóvá önszántából, vagy esetleg a belbiztonsági erők védőfelügyelete mellett. Az országgyűlés képviselőit a családok látják el jótanácsokkal. Mint látható minden teljesen demokratikusan történik.

A játék döntő részét a politikai csatározások teszik ki. Azonban időről időre előfordul, hogy az elnököt valamely kormánytag alkalmatlannak érzi a kormányzásra és puccsot robban ki. Ekkor a játék rövidebb katonai szakasza kezdődik, ki-ki a felügyelete alá rendelt fegyveres erőkkel beszáll a belső konfliktusba az elnök, vagy a lázadók oldalán. (A harci rész rizikó szerűen egyszerű, a város néhny kerületében verekszenek a csapatok, az elnöki palota környezetében. Lásd BGG link képeit.)


Akár sikeres, akár sikertelen a puccs a játék visszatér a politikai mederbe. Sajnálatosan a kormánytagok és az elnök ellen gyakran követnek el olykor sikeres merényleteket. Ezek, ha sikeresek, politika terepet átrendezik. Természetesen senki nem gondolja, hogy az akciók mögött az ország befolyásos családjai állnának...
A játék egyetlen kicsit komolyabban nyelvfüggő eleme a politikai kártyák szövegezése, de ezt Balu a kártyák beszámozásával és fordítási kivonat készítésével fel tudja oldani.
Esetleg sikerült kedvet kapnotok megismerni a játékot?

Sunmadar