JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Commands and Colors: Ancients


(Még senki nem értékelte)

Információk

Szerzô Borg, Richard
Játékidô 60 perc
Játékosok száma 2-2 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika kockadobós (gurigálós)
kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
Kategória ókori (ókorban játszódik)
háborús (főleg megtörtént háborús események feldolgozása)
Kiadó GMT Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Ehhez a játékhoz még nincs játékszabály:(!

Leírás


Akik vezettek már szuronyrohamot a déli seregek ellen (Battlecry), illetve zúdítottak zárótüzet a Normandiánál partraszálló szövetséges egységekre (Memoir \\\'44), azoknak gondolom nem cseng ismeretlenül Richard Borg neve. Most egy újabb művel rukkolt elő, ami véleményem szerint felülmúlja az előző kettő, hasonló játékot.

Képzeljük el a Memoir\\\'44 rendszerét. Egyszerű, könnyen megtanulható, nem kell több oldalas táblázatokat böngészni, nem tart hosszú órákat egy csata és mégis szórakoztató. Sokan szeretik, sokan nem szeretik. Az utóbbi csoport általában a szerencse nagy szerepét (kockák, kártyák) és a kiegyensúlyozatlan scenario-kat szokták a szemére vetni.
[Ehhez csak annyit, hogy a csaták valódi eseményeken alapulnak, tehát furcsa lenne ha egy ejtőernyős támadásra kihegyezett küldetésben 2-3 tankhadosztályt is ledobnánk az ellenséges vonalak mögé…]
De akinek bejön ez a stílus, remek szórakozást nyújt mindkét játék.

Nos, a mostani játék még mindig tartalmazza a kártyákat és a kockákat, de a Memoir\\\'44-től azonban pár ponton eltér. Megpróbálom rendszerezett módon bemutatni a játékot és remélem sikerül. Nem akarok tíz oldalas ismertetőt írni, csak felvillantani pár dolgot azoknak aki esetleg ismerik az említett két elődöt, illetve azoknak is, akik most találkoznak ezzel a játékkal először.

Háttér/környezet: Ahogy a címből is kiderül, a helyszín az ókor. A dobozban két sereget találhatunk. Róma és Karthagó vív majd csatákat egymással a történelemből jól/kevésbé jól ismert hadszíntereken. (egyes források szerint a szerző - Borg - és a GMT Games a közeljövőben több kiegészítővel is kirukkol majd, ami újabb népeket, újabb csatákat, illetve újabb egységeket tartalmaznak majd)


A doboz tartalma:
" szabálykönyv és extra scenario füzet
" A Memoir\\\'44-nél már ismert hexekre osztott térkép (nem olyan jó minőségű, mint a M\\\'44 esetén)
" 45 kétoldalas hexa alakú tereptárgy (erdő, domb, nehéz terep, folyó, tábor stb.)
" parancskártyák, amikkel a seregünket irányíthatjuk
" dobókockák speciális jelöléssekkel, melyek megegyeznek az egységek fajtáinak jeleivel)
" 345 fa kocka 4 méretben (nem kocka. téglatest, nevezzétek, ahogy jól esik) Szürke = Róma; barna = Karthagó
" 5 x A4 lap matrica. Ezeket kell a téglatestekre ragasztgatni. Saját tapasztalat: NEM KÉT PERC MEGVALÓSTANI, DE NEM IS EGY ÓRA… Ha lehet ezt haverokkal kell csinálni közösen, mert kikészül tőle aki nem türelmes.
" A játékot segítő referencia lapok - hogy ne kelljen a szabálykönyvet lapozgatni állandóan

A matricákat áttanulmányozva máris feltűnik néhány dolog.
" Az első, hogy a Battlecry-ból már ismert, de a M\\\'44 esetén nem alkalmazott vezetők visszatértek a játékba.
" Az egységek színkódokkal vannak ellátva és a M\\\'44-nél JÓVAL több fajta sereget küldhetünk csatába. Nézzük Rómát példaként: Római egységek

Zöld kör:
- Könnyű fegyverzetű gyalogság
- Könnyű fegyverzetű íjászok
- Könnyű fegyverzetű parittyások
- Könnyűlovasság

Vörös négyzet:
- Nehézgyalogság
- Harci gépek
- Nehézlovasság
- Nehéz harci szekér
- Elefánt

Kék háromszög:
- Közepes gyalogság
- Közepes lovasság

Fehér szegélyű zöld kör:
- Auxilia
Fehér szegélyű kék háromyszög:
- harcosok

Ahogy látszik ez már eleve több fajta egység, mint amit a másik két játékban megszokhattunk (pl. M\\\'44 esetén gyalogság, harckocsik, lövegek). Az egységek eltérő támadási és mozgási képességekkel bírnak, ami több lehetőséget biztosít a seregeket irányító játékosoknak. Ezekről egy hasznos táblázat is tájékoztat minket, megrövidítve a szabálykönyv lapozgatásának idejét.

Nem szeretnék részletesen kitérni a szabályok teljes ismertetésére, csak kiemelnék néhány elemet.

" A szabályok 17 oldalt tesznek ki, de ezek számos nagyméretű ábrát és a kártyák leírását is tartalmazzák.
" A szabálykönyv többi részét 10 csata leírása foglalja el, de a dobozban találhatunk még egy füzetkét, amiben újabb csataterek rejtőznek (szerintem rövidesen számos rajongó készíti majd el a M\\\'44-hez hasonlóan a saját csatáit, és ezekből bőven mazsolázhatunk majd a világhálón)
" A csata a korábban ismer játékoknál már megszokott módon zajlik, azonban több lehetőségünk van a többfajta egység miatt. Minden csatának eltérő győzelmi feltételei lehetnek. A cél adott számú győzelmi pontot gyűjteni, amiket ellenséges csapatok megsemmisítésével, illetve célpontok elfoglalásával szerezhetünk.
" A kártyák segítségével adunk ki parancsokat egységeinknek, majd egyenként lejátsszuk a kialakult harcokat
" A terep befolyásolja a harcot, mozgást
" A csaták eredményét mindig kockadobás dönti el. A különféle módosítók figyelembevétele után megnézzük, hogy a dobott kockákon milyen szimbólumok vannak, majd eltávolítjuk az áldozatokat.
Pl. a nehézgyalogság + csatolt vezér egy mezőt lép előre, és megtámadja az erdőben rejtőzködő íjászokat. Az erdő miatt a nehézgyalogság csak két kockával támadhat négy helyett. A dobás eredménye egy zöld kör és egy lila vezér. Normális esetben ez egy találatot jelentene, de a csatolt vezér miatt a lila dobás is találatnak számít. Az ellenfél visszatámad, de nem sikerül vörös négyzetet dobnia. Az erdőben lapuló íjászok egy katonát, a nehézgyalogság egyetlen katonát sem veszít ebben a körben.
" Egyes egységek csak közelharcba képesek bocsátkozni, míg mások távolról is tudnak ártani ellenfeleiknek. A szabálykönyvben remek ábrákkal szemléltetik a szabályokat (pl. mozgás, harc) így ránézésre is gyorsan szerezhetünk információt, olvasás nélkül
" Az egységek eltérő számú fa elemből állnak. Például egy elefánt egység két elem, míg egy könnyű gyalogság 4 fa blokkból áll.
" A M\\\'44-től eltérően a közelharcba bocsátkozott egységek visszatámadhatnak a támadóra ugyanabban a körben (Battling back)
" Egyes esetben a védekező egységek választhatják a visszavonulást a támadó elől, harcba bocsátkozás nélkül (Evade)
" A támadó egységek visszavonulásra kényszeríthetik a megtámadott egységeket, amennyiben a harci kockákkal sikerül zászló szimbólumot dobniuk. Egyes tereptárgyak csökkenthetik az egységre ható zászló szimbólumok számát
" Ha egy közelharcot egység megsemmisített egy ellenséges csapatot, előrenyomulhat és elfoglalhatja az ellenség helyét, lehetővé téve egy esetleges újabb támadást, ha vezérük is van a támadóknak (momentum advance, bonus close combat)
" A hadvezérek számos hasznos képességgel bírnak, amennyiben egy sereghez vannak csatolva. Javítják a csapat morálját és így kevesebbet kell visszavonulnia a megtámadott egységnek, abban az esetben, ha visszaszorítják (Bolster morale). Támogatja a csatát taktikai parancsaival és a csatolt csapat nagyobb eséllyel találja el ellenfelét (leader symbol = hit). Az egyik legnagyobb előnyük az úgy nevezett parancsnoki kártyákkal érhető el, amikor 4 környező (csatlakozó) egységnek adhatnak parancsot és küldhetik őket akcióba.
" Aki a Nagy Sándor és a Gyűrűk ura filmeket látva szeretett volna elefántokat is bevetni a csatatéren, most megteheti. Az elefántoknak nincs saját támadóerejük. Mindig ugyanannyi kockával dobnak, mint amennyivel a megtámadott ellenfél tenné. Erősebb ellenfelekre így nagyobb erővel támad, ráadásként a lovasságot könnyen pánikba ejtik és egyes kockákat újra is dobhatnak támadáskor. De ha vissza kell vonulniuk, nem csak az ellenfélben tehetnek kárt tombolásukban…

Összefoglalva:
" A játék nem közelíti meg bonyolultságban egyes harci játékok szintjét, de elég összetett ahhoz, hogy ne csak a kockadobásainkon múljon a siker, hanem taktikánkon is (milyen egységgel, mikor, hol támadunk).
" Minden csatánál kis történelmi áttekintés is olvasható, tehát akár történelmi tudásunkat is felfrissíthetjük játék közben.
" Igen a szerencsének erőteljes szerepe lehet a játékban.
" Nem tart órákig egy csata, tehát akár egy ebédszünet alatt is megvívhatunk kollégánkkal

Személy szerint nagy lehetőségeket látok a rendszerben. Egyrészt, mert a kiadó újabb seregeket, csatákat ad majd ki hamarosan, másrészt mi magunk is kitalálhatunk ütközeteket, akár a történelemkönyvben olvasottakat a rendszerbe átültetve, akár a saját fantáziánkra hagyatkozva.
Új seregeket alkothatunk (Pl. középkori japán seregeket, vagy keresztes lovagokat, fantasy fajokat vezethetünk csatába…). Ha valakinek megvan a M\\\'44, az abban talált scenariokat, tereptárgyakat némi módosítással felhasználhatjuk itt is.

Egyetlen negatív dolgot tudok csak megemlíteni. Tudomásom szerint a játék jelenleg csak a kiadó weboldaláról rendelhető meg…

Bár ez csak egy igen rövid ismertető, remélem sikerült felvillantani pár érdekességet ebből a játékból.