JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Lost Cities


(A játéklaposok szavazatai alapján)
6.5
(8)
7.3
(7)
5.0
(7)
2.7
(7)
5.5
(6)
2.0
(5)

Információk

Szerzô Knizia, Reiner
Játékidô 30 perc
Játékosok száma 2-2 fô
Alsó korhatár 9
Mechanika fajtagyűjtős (egyfélét vagy akár többet)
kártyahuzigálás ()
Kategória kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Rio Grande Games,Kosmos,Tilsit,999 Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Lost Cities játékszabály 2006-12-08 BiduLetöltés

Leírás

Reiner Knizia neve garancia a jó szórakozásra. A német játéktervezés egyik jelentős alakjának számos alkotása elnyerte már az Év Játéka címet. A matematikus professzor kreációit a gyors játékmenet, a csavaros értékelési rendszer, valamint a magas játékélmény jellemzi. A Lost Cities (Elveszett városok) című kártyajáték is birtokolja mindazokat a tulajdonságokat, amelyek miatt az ember újra és újra elővesz egy játékot. Mechanikájában kétszemélyes passziánszra hasonlít (micsoda paradoxon), témáját tekintve amolyan Indiana Jones-os hangulatú, felfedezős, régészes története van. Igazából a játékrendszer nem követelte volna meg ezt a témát, de gondolom, így jobban el tudják adni, mint ha csak egy száraz, matematikai alapokon nyugvó számolásos kártyajáték volna.
Két fő játszhatja. A játékosok expedíciókat indíthatnak különböző értékű expedíció-lapok segítségével, melyeknek az értékösszege adja a végelszámolásnál az összpontszámot.Befektetés kártyákkal meg lehet növelni az adott expedícióért járó pontösszeget, de így egy sikertelen felfedezőút által okozott pontveszteség is jóval nagyobb lehet!A két játékos egy pakliból játszik. A kártyák 5 expedíció 9-9 lapjából, valamint felfedezőutanként 3-3 befektetéskártyából állnak. Az ellenfél által eldobott lapokat is fel lehet használni a saját expedíció folytatásához, így nagyon oda kell figyelni, hogy melyik kártyától mikor szabadulunk meg.A játék grafikája nagyon el lett találva (Grafik Studio Krüger), illeszkedik a témához és a hangulathoz, a tábla, amely nem áll másból, mint az öt útirány térképéből, különösen tetszik.Összeségében azt kell mondjam, hogy rendkívül élvezetes játék az Elveszett városok, ráadásul minden korosztály bátran nekiállhat! (No, azért nem árt, ha a partner már tud számolni.) Azt nem mondom, hogy ez a game lenne a szívem csücske, de mindig elérhető helyen tartom a polcon.

Hosaka

Vélemények a játékról

Laslow (2010-07-09)
49212
Nagyon könnyen megtanulható, de nagyrészt a szerencsén múlik a játék kimenetele, hisz a játékosok igazából nincsenek döntési helyzetben: általában adja magát, hogy melyik expedíciót érdemes bővíteni új kártya asztalra helyezésével. A két játékos szinte teljesen egymástól függetlenül játszik: néha érdemes rápillantani a másik által már lerakott lapokra, hogy láthassam mely lapok nincsenek már a húzópakliban, meg nagyon ritkán előfordul, hogy egy a másik által kidobott lapot érdemesebb inkább húzni, mint a húzópakli legfelső, ismeretlen lapját. Ez nagyon kevés.

És még egy: a játék végén sokat kell számolgatni, azt nem szeretem.
pegazus (2010-05-16)
48855
mate11 (2010-02-03)
784252
Kötelező kétszemélyes játék, a Keltis őse. Annek ellenére kedvelem, hogy nem szeretem a "szerencsejátékokat". (Lehet, hogy azért, mert nem vagyok túl sikeres benne és mindig revansot szeretnék...:) Pörgős, egyszerű szabályokkal, szinte bármikor és bárhol játszható.
Kicsiknek tényleg matekos lehet, mert összeadni, kivonni és szorozni kell benne, ezért ráfoghatjuk, hogy didaktikai játék. Ám nekem más elképzelésem van a matematikai játékról. Tehát szerintem nem az.
blianhun (2010-01-25)
783252
Túl sok szerencse, túl kevés interakció, nem elég nehéz és nem is túl szép, összességében mégis megvan a maga bája. Fogyasztható.
Plenni (2009-10-17)
677542
csibu (2009-09-02)
863172
Egyszerű játék. Reiner Knizia készítette ami magában hordozza a matek jellegét a játéknak.
"Igazából a játékrendszer nem követelte volna meg ezt a témát, de gondolom, így jobban el tudják adni, mint ha csak egy száraz, matematikai alapokon nyugvó számolásos kártyajáték volna."
Számomra ez az egyetlen negatívuma, túlságosan látszik a matematikai kötődés és ez mindig zavar - amikor éppen nem játszom vele. Ha épp kalandozunk az 5 világban, akkor rá se hederítek. :)

Kedveljük ezt az egyszerű, szép és gyors játékot. Szerintem 60 kártyáért és 1 játéktáblárt szörnyű 4000 forintot elkérni (van ahol jóval többe kerül). Hosaka 2004-ben elkészített egy házi változatot (aminek a design-ja nekem jobban is tetszik mint az eredetié), érdemes rákeresni neten és otthon legyártani a táblát meg a 60 kártyát! :)

MEGÉRI! :)
Sir Muki (2009-08-28)
85837
Nagyon gyakran került elő "csendes kettes estéken", és nem azért, mert nem lett volna más játék helyette... :)
Ronaldo
8
Egyszerű, de nagyszerű játék.Egyszerű, mert a szabályokat kb. 1-2 perc alatt el lehet mondani és tulajdonképpen tényleg egy 2 személyes passziánszra hasonlít.Mivel laphúzós játék, viszonylag magas a szerencsefaktor, viszont folyamatosan 8 lap van nálunk, ami azért taktikázásra, esélylatolgatásra is ad lehetőséget.
A http://yourturnmyturn.com/java/lostcities/index.php oldalon kipróbálható a játék(gép ellen), bár pár menet után könnyedén rommá verhetjük az AI-t:))