JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

San Juan


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.0
(3)
2.0
(1)
6.0
(1)
6.0
(1)
8.0
(1)
4.0
(1)

Információk

Szerzô Seyfarth, Andreas
Játékidô 45 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 12
Mechanika kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
változó fázissorrend (nem körben megy a játék)
Kategória városépítős (kubikolós)
gazdasági (nyersanyagok gyűjtögetése, optimális felhasználása, befektetése)
kártyajáték (főszereplő a kártya! lehet, hogy egyáltalán nincs is tábla)
Kiadó Alea,Rio Grande Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
San Juan játékszabály 2007-10-11 BiduLetöltés

Leírás

Ez az építkezős kártyajáték a gyarmatosítás korában játszódik. A játékosok San Juan városában tevékenykedő vagyonos és köztiszteletben álló üzletemberek, nagybirtokosok, kik saját boldogulásukat presztizsük növekedésében mérik. Hírnevüket újabb és újabb épületek emelésével kívánják öregbíteni. A kártyajáték minden lapja egy-egy épületet. Felépítve más és más képességekkel, tulajdonságokkal segítik tulajdonosukat, illetve különböző értékkel számítanak bele a játék végén történő pontozásban.

A játék addig tart, míg valaki fel nem építi a 12. épületét. Ezután kell összeszámolni játékosonként a felépített épületek pontértékének összegét. Az nyer, akinek a legtöbb pontja van. (Például egy indigó-feldolgozó üzem ?értéke? pontozáskor eltörpül egy Városháza mellett.)

Érdekesség és a játék gyorsaságát fokozza a lapok további két lehetséges szerepe is: a játék során ugyanezek a lapok szolgálnak fizetőeszközül (1 lap = 1 arany), illetve termelt áruként (1lap = 1 termelt árucikk). Ez a többfunkciós megoldás érdekes módon nem rontja el a játékot, és nem csökkenti az áttekinthetőségét sem. (Komoly feladat a kézben tartott lapok közül ?kisakkozni?, melyeket tervezi megépíteni a játékos, és melyekkel fog fizetni az építkezésért.)
A nagy számú épület a játékosnak nyújtott funkciókkal, variációs lehetőségekkel nem korlátozza be a játékot néhány nyerési stratégiára. Minden játékosnak a pillanatnyilag kezében tartott lapokra kell építenie terveit, figyelembe véve, hogy a kártyák többes funkcióik miatt gyorsan cserélődnek.

Ha mindez nem lenne elég, a játékosok saját fordulójukban szerepeket is választanak úgy, mint például Építész, Kereskedő, Árutermelő, Aranyásó, stb. Minden szerep tulajdonosa a választott karakterre jellemző tevékenységet hajthatja végre, a választott foglalkozáshoz kapcsolódó kis kedvezményekkel (például az építész 1 arannyal olcsóbban építheti fel választott épületét). Miután a szerepet választó befejezte tevékenységét, a többi játékos is sorban végrehajtja az ezen szerepre jellemző tevékenységet, de már a specializációból eredő kedvezmények nélkül.
Apránként épülgetnek a termelő üzemek, hogy áruik majd jó pénzért elkeljenek a piacon, emelkednek az egyéb létesítmények, hogy
gazdájuk különböző kedvezményekben részesülhessen. A San Juan jó hangulatát szerintem jórészt az okozza, hogy a játékosok versengenek ugyan, de közvetlenül nem árthatnak egymásnak, így a nehezen megszerzett, felépített javai senkinek nem veszhetnek el. (Legfeljebb a gyorsan pörgő játék végén gratulálnia kell annak, aki esetleg nála egy kicsivel jobban használta ki a lehetőségeket.)

Sunmadar

Vélemények a játékról

mate11 (2009-09-11)
826684
A Puerto Rico kistestvére. Ám sokkal könnyedebb játékmenetre számíthatunk. A szerepválasztás itt is megmarad, ami igazán egyedivé teszi. Előnye, hogy kicsi doboza miatt könnyen szállítható, és viszonylag gyors partikat játszhatunk vele.
Bidu
6
Nem éri el a Puerto Rico szintjét, közel sem...
Enigma
10
Könnyedebb mint a Puerto Rico, de nagyon jó játék. Van akinek jobban tetszik mint a Puerto Rico :). Mindenesetre valamelyik beszerzése kötelező:).