JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Settlers of Catan - The Cities and Knights


(A játéklaposok szavazatai alapján)
9.3
(7)
5.5
(4)
7.2
(4)
7.8
(4)
8.0
(4)
5.5
(2)

Információk

Szerzô Teuber, Klaus
Játékidô 180 perc
Játékosok száma 5-6 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika elemekből álló játéktér (legnépszerűbbek a hatszögek)
kereskedős (mennyit kérsz érte?)
Kategória középkori (középkorban játszódik)
civilizációs (valós vagy képzelt történelmi időkben, korszakokban játszódnak)
alapjáték kiegészítő (új elemek a főjátékhoz, magukban nem játszhatók)
Kiadó Mayfair Games,Piatnik,Kosmos
Egyéb nevek Siedler von Catan-die Städte & Ritter,Catan - Lovagok és városok

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Catan - Lovagok és városok játékszabály 2006-10-28 BiduLetöltés

Leírás

Kiegészítés a Catan telepesei játékhoz. Catania gazdagsága csábítja a barbár flottákat. Ha a barbárok partra szálnak, Catania lovagjainak össze kell fogniuk különben a barbárok fosztogatni kezdenek a városokban. Ezzel a játékkal Catania városai igazi metropolisszá fejlődhetnek.
Egy város felvirágoztatásához három irány vezethet: gazdaság, tudomány, politika. Minden fejlesztéssel javul a játékosok esélye további fejlesztési kártyák megszerzésére. Az alapjátékhoz képesti új kellékek: 24 lovag (4x6) 12 városfal (4x3) 4 építési kalendárium 36 kereskedelmi árú kártya (3x12) 54 fejlesztési kártya (3x18) Két új kocka Egy barbár hajó Egy kereskedő Két új hatszög mező (egyben) Három metropolisz kapu. Egy új keret. A játék jelentősen megnöveli egy parti hosszát. Azok akik azon bosszankodtak, hogy "beragadtak", hogy nem tudnak tovább építkezni és így soha nem tudják megszerezni a szükséges győzelmi pontokat, azoknak találta ki Klaus Teuber ezt a kiegészítőt.
A játék ezzel a kiegészítővel két szinten zajlik. Egyrészt az asztalon ahogy idáig a Catan telepeseiben és másrészt az új építési kalendáriumokon. Ha valaki beragad, vagy egyszerűen nem akar új települések építésével bajlódni, a játék közepe felé dönthet úgy, hogy az építési kalendáriumát fogja mostantól fejleszteni.
A városok a szokásos nyersanyagok helyett most egy nyersanyagot és egy kereskedelmi árut termelnek. A nyersanyagokat ugyanúgy használhatjuk, mint az alapjátékban, a kereskedelmi kártyákkal viszont, lehet az építési kalendáriumot fejleszteni. A fejlesztések jutalmaként fejlesztési kártyákat kapunk melyekkel megkönnyíthetjük a magunk dolgát vagy hátráltathatjuk egyik játékostársunkat. Továbbá, hogy ne legyen egyszerű Catan telepeseinek az élete rendszeres időközönként kiköt Catan békés szigetén a barbár horda és igyekszik feldúlni a békés telepesek otthonait. Az ő megállításukra lovagokat verbuválhatunk akik dicsőséges helytállásukkal megmenthetik Catan szigetét ezzel is emelve irányítójuk győzelmi esélyeit.
Összeségében ez a kiegészítő teljesen megváltoztatja a játék menetét. Akik elhívatott Catan rajongók, azoknak mindenképp a figyelmébe ajánlom, hátha ez a stílus még jobb is, mint a régi, akik még nem játszottak Catan-t azok kezdhetik akkár ezzel is, és nem fogják majd érteni, hogyan lehet Lovagok és Városok nélkül egyáltalán játszani. Honlap: http://www.klausteuber.de, http://www.klausteuber.com/en

Bidu

Vélemények a játékról

Szami (2011-05-07)
10
EGyfolytában játszanám.
ther (2011-03-15)
10691075
fhunor2002 (2010-04-01)
105488
Mekkmester (2009-09-29)
95877
Az egyik kedvencem, a Catan alapjátékhoz képest szerintem is előrelépés. Lehet hogy bonyolultabb, hosszabb és van benne néhány elég durva és 1-2 szinte használhatatlan fejlesztés kártya de akkor is király!!!
Szerintem 3-4-en a legjobb.
kokog (2009-07-08)
8686106
Önmagában nagyobb durranás, mint a tengeri utazó, viszont el is bonyolítja az eredeti Catan egyszerű szabályait. Nem értek egyet azzal, hogy enélkül már nem is érdemes Catan-t játszani, engem pl. volt, amikor zavart. Az építési kalendárium mindenképpen nagy ötlet, a barbár hajó kicsit összetartóbbá teszi a játékot, a fejlesztési kártyákon viszont lehet, hogy lenne még mit alakítani. Összességében jónak találom, mégha kicsit borsos is az ára.
menyus
8
Mindössze kétszer volt alkalmam játszani vele, de nyilvánvaló, hogy az alapjátékot sokkal élvezetesebbé teszi. Szerintem a játék jellegét alapjában nem változtatja meg, de izgalmasabbá válik alkalmazásával. E nélkül nem érdemes levenni a Catant a polcról, még akkor sem, ha ez a játékidőt jelentősen megnöveli. Ami egyedül ellene szól, az az ára, ami anyagköltségét tekintve lehetne kissé barátságosabb is.
sinus1
10
Kedvenc Catan változatom, enélkül már nehéz játszani 8) .