JÁTÉKLAP - BÉTA verzió

Online társasjáték

Üzenő / ChatAz üzenő használatához regisztrálnod kell magad!
Regisztrálj most!

Pandemic


(A játéklaposok szavazatai alapján)
8.3
(3)
5.0
(3)
9.0
(3)
5.7
(3)
8.0
(3)
4.0
(2)

Információk

Szerzô Matt Leacock
Játékidô 60 perc
Játékosok száma 2-4 fô
Alsó korhatár 10
Mechanika kooperációs (vagyis együttműködős)
kézből gazdálkodós (ami a kezedben van, azzal operálsz)
fajtagyűjtős (egyfélét vagy akár többet)
változó játékos tulajdonságok (a változás ott van a levegőben!)
Kategória sci-fi (tudományosan kitalált)
Kiadó Z-Man Games
Egyéb nevek

Képek

Játékszabályok

Játékszabály neve Feltöltés dátuma Feltöltötte Link
Ehhez a játékhoz még nincs játékszabály:(!

Leírás

A Pandemic egy összedolgozós társas, ami azt jelenti, hogy a játékosok együtt vannak és a játék ellen játszanak:)

A világot négy olyan betegség fenyegeti, amely könnyen az emberiség végét jelentheti. A játékosok megpróbálják felvenni a kesztyût a baktériumokkal és vírusokkal szemben és céljuk, hogy felfedezzék a 4 betegség ellenszerét.

A játékosok megnyerik a partit és megmentik az emberiséget, ha meghatározott idôn belül sikerül felfedezniük mind a 4 kór ellenszerét, viszont elbuknak, ha valamelyik ragály ellen nem sikerül megtalálni a gyógyszert, illetve ha egy beteség elszabadul és nem sikerül megfékezni. Ennyire egyszerû:)

A játéktábla a Földet ábrázolja és azon jó pár nagyobb város fel van tüntetve. A 4 betegség a Föld 4 nagyobb régiójában jelenik meg: Európa- Észak-Amerika (a kékkel jelölt kór "terepe"); Távol-Kelet, Ausztrália (a pirossal jelölt kór "terepe"); Afrika déli része-Latin-Amerika (a sárgával jelölt betegség "terepe"); míg a Közel-Kelet, Észak -Afrika a feketével jelölt betegségé. Minden zónában ugyanannyi város található és ezekben a városokban ütik fel fejüket a vírusok; fertôznek, terjednek, ha a játékosok nem tudják kordában tartani ôket. Minden város szomszédos pár másik várossal, ezeket piros vonalak jelölik a táblán.

A betegségek terjedését betegség kockák szimbolizálják, mind a 4 színben meghatározott számú kocka van. A betegség kockák kevés kivételtôl eltekintve mindig a saját színüknek megfelelô városokba kerülnek.

A játékosok a parti kezdetekor kiválasztanak ( vagy sorsolnak ) maguknak egy-egy karaktert, akiknek mind van egy-egy speciális képességük. Ez sokat segíthet a játék folyamán. Emellett kezdéskor a játékos pakliba bizonyos szabályok alapján bekerül pár járvány kártya, majd mindenki kap pár játékos lapot, illetve a táblára is kikerül pár betegség kocka, amely azt jelzi, hogy a vírusok már elindultak gyilkos útjukra. A játékosok bábui Atlantára kerülnek, innen indul a csapat.

A játék menete során a játékosok sorban következnek egymás után és a következô lépéseket veszik sorra:

- 4 akció végrehajtása
- 2 játékos lap húzása
- járvány kártyák húzása és fertôzés

A játékos az akcióit vagy ingyenesen, vagy a kezében lévô játékos lapokért cserébe hajthatja végre. Az akciók között vannak olyanok, amelyekkel a játékos a táblán "utazhat" a bábujával egyik városból a másikba, illetve vannak egyéb akciók, például egy városban a játékos kezelheti a betegséget, ami annyit jelent, hogy levehet egy kockát az adott városból, vagy például megfelelô játékos lapok birtokában felfedezheti az egyik betegség ellenszerét, vagy építhet kutatóállomást,stb). A játék elején húzott szerepkártyák bizonyos akciókat ingyenessé vagy hatékonyabbá tehetnek. Mivel kooperációs játékról van szó, ezért a játékos kezében lévô lapokat mindenki nyugodtan láthatja.

Miután a játékos végrehajtotta az akcióit, húz két játékos lapot a kezébe. A játékos lapokon vagy egy város látható, vagy egy speciális kártya, amely bizonyos elônyökhoz juttatja a játékos(oka)t, illetve lehet járvány kártya is. Ha a játékos ilyet húz akkor a járvány kártyapakli aljáról! húz egy várost és a megjelölt városba 3 kockát tesz le. Sôt ( és itt jön a legjobb rész:) ), az eddig eldobott járvány lapokat meg kell keverni és a járványkártya pakli tetejére! kell visszatenni! Mivel a járványpakliban minden városhoz egy lap tartozik, ezért ez a mûvelet azt fogja eredményezni, hogy a játékban bizonyos városok többször elôkerülnek, míg más városok egyszer sem. Azaz ahol egyszer felütötte a fejét a vírus, ott ismét elô fog fordulni.

Ezután a játékos járvány kártyákat húz, ez szimbolizálja azt, hogy a játék is "lép". Minden járvány kártyán egy város látható a megfelelô színnel (lásd játéktábla leírását) és a kihúzott járvány kártyáknak megfelelô városra a város színének megfelelôen egy-egy betegség kockát kell tenni. A parti során egyre több járvány kártyát kell húzni a játékosnak, eleinte csak 2-ôt, a késôbbiekben 3-at, illetve 4-et. A húzott járvány lapok az eldobottak közé kerülnek.

Ez tulajdonképpen nem is lenne gond, mármint, hogy kockákat kell kitenni városokba, azonban van két olyan dolog ami miatt ezt nem lehet félvállról venni. Az egyik, hogy a kockák száma limitált és ha elfogy valamelyik színû kocka, akkor a játékosok vesztettek. A másik, hogy egy városban maximum 3 kocka lehet, ha oda kellene tenni egy negyediket is, akkor a járvány kitör, ami annyit jelent, hogy a várossal szomszédos összes városba kell tenni egy-egy kockát. Ez persze azt is eredményezheti, hogy ezekben a városokban is kitörhet a járvány (ha ott márvan 3 kocka), magyarán láncreakció indulhat el. És mivel a játékosok akkor is elvesztik a partit, ha a játék folyamán meghatározott számú kitörés történik, így erre is oda kell figyelni.

Szóval ez így megy szépen sorba, a játékosok akkor nyerik meg a partit, ha a játékos lapok elfogyása elôtt felfedezik mind a 4 ellenszert. Viszont elbuknak ha:
- ki kellene tenni betegség kockát de már nincs szabad kocka az adott színben.
- elfogy a játékos pakli és nincs meg a 4 ellenszer.
- megtörténik a 7. kitörés.

A játék három nehézségi fokozatban játszható. A legkönnyebb esetben a játékos pakliba csak 4 járvány kártya kerül, normál esetben 5, míg a legnehezebb fokozatban 6. És most már tudjuk, hogy ez mit is jelent.

hakansukur

Vélemények a játékról

Csinka (2017-03-22)
8510674
Malacfarkas (2016-02-22)
959694
pegazus (2011-11-13)
85858